Πτωχευτικό & κόκκινα δάνεια: Τα δύο στοιχήματα του ΥΠΟΙΚ

Ξεκινά η επιχείρηση μείωσης των κόκκινων δανείων - Υπό σύνταξη το νέο πτωχευτικό, εντός α΄ εξαμήνου η εφαρμογή του9 Φεβρουαρίου 2020 · Ώρα δημοσίευσης: 10:35 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 10:35 μμ


  • Πρώτη δημοσίευση: 8 Φεβρουαρίου 2020, 6:40 μμ
  • Τελευταία δημοσίευση: 9 Φεβρουαρίου 2020, 10:35 μμ

Η μείωση των κόκκινων δανείων μέσω της εφαρμογής του σχεδίου «Ηρακλής» και το νέο πτωχευτικό αποτελούν τα δύο βασικότερα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τους επόμενους μήνες.

της Αμαλίας Κάτζου
[email protected]

Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, χαρακτήρισε υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα για τις τράπεζες τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου το ύψος των κόκκινων δανείων ανερχόταν σε 71,2 δισ. ευρώ. Ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι δεν φτάνει το σχέδιο «Ηρακλής» και όταν φανούν τα πρώτα αποτελέσματα από την εφαρμογή του συγκεκριμένου σχεδίου θα εξεταστούν και άλλα εναλλακτικά σενάρια, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, για την περαιτέρω μείωσή τους.

Κατά τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, τα κόκκινα δάνεια αποτελούν το μόνο αδύναμο σημείο. «Η ελληνική οικονομία λειτουργεί αποτελεσματικά. Τώρα η Ελλάδα υπεραποδίδει σε σχέση με την πλειονότητα των κρατών της Ευρωζώνης. Και νομίζω ότι ίσως ξέρετε ότι αυτό συμβαίνει, γιατί η Ελλάδα είναι μια ανταγωνιστική οικονομία και η δημοσιονομική κατάσταση είναι πολύ καλύτερη απ’ ό,τι ήταν πριν από δύο τρία χρόνια. Νομίζω ότι το μόνο αδύναμο σημείο της ελληνικής οικονομίας είναι ο δείκτης των κόκκινων δανείων. Είναι πολύ υψηλός, όπως γνωρίζετε, πάνω από 40%. Με μια τέτοια κατάσταση είναι πολύ δύσκολο για τις τράπεζες να επιτύχουν τον βασικό τους ρόλο: να δανείζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Επομένως στην ΕΚΤ είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι πραγματικά σημαντικό να μειωθεί περαιτέρω ο αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Και νομίζω ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε μέσο προκειμένου να το πετύχει αυτό. Όσον αφορά στο σχέδιο “Ηρακλής”, νομίζω ότι υπάρχει ένα σημαντικό στοιχείο, ένα σημαντικό μέσο και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να ευνοήσουμε τη βελτίωση του δείκτη των κόκκινων δανείων. Υπάρχουν κάποιοι νομικοί περιορισμοί, αλλά λαμβάνοντας υπόψη αυτούς τους νομικούς περιορισμούς είναι πρωταρχικής σημασίας να συνεχιστεί η μείωση του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ελπίζω ότι οι τράπεζες θα βρουν τα μέσα ώστε να περιορίσουν τα κόκκινα δάνεια».

Αλλά και ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός, μιλώντας στη Βουλή, τόνισε ότι το σχέδιο «Ηρακλής» έχει την ψήφο εμπιστοσύνης όλων των ευρωπαϊκών θεσμών αλλά και των μεγαλύτερων επενδυτικών οίκων, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να συμμετέχουν.

Ενιαίο σχέδιο 

Εντός του α΄ εξαμήνου σχεδιάζεται να είναι έτοιμο ένα ενιαίο σχέδιο προστασίας, το οποίο, όπως είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας, θα περιλαμβάνει μια δεύτερη ευκαιρία σε πολίτες και επιχειρήσεις, καμία ευκαιρία στους κακοπληρωτές και ειδική πρόνοια για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Το νέο πτωχευτικό θα δίνει τη δυνατότητα στα φυσικά πρόσωπα να ρυθμίσουν όλα τα χρέη τους (εφορία, τράπεζες, ΔΕΚΟ) σε μία ρύθμιση. Ουσιαστικά, το Δημόσιο θα συγχωνεύσει τις επιμέρους ρυθμίσεις που υπάρχουν σε μία, υπό την αυστηρή προϋπόθεση κατάργησης της προστασίας της πρώτης κατοικίας, που θα ισχύσει μέχρι την 30ή Απριλίου.

Η ρύθμιση θα γίνεται εξωδικαστικά με την υποχρέωση του οφειλέτη να μπει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Η πλατφόρμα θα αντλεί στοιχεία από την εφορία, τις τράπεζες, το κτηματολόγιο κ.λπ., με τα οποία θα είναι συνδεδεμένες, ενώ στη συνέχεια θα τα αξιολογούν οι πιστωτές κι έπειτα θα προτείνεται στον οφειλέτη ένα δοσολόγιο, που θα διαφέρει ως προς το ύψος της δόσης αλλά και τον αριθμό από πιστωτή σε πιστωτή. Στην περίπτωση που ο οφειλέτης δηλώσει πτώχευση, θα ρευστοποιηθεί όλη η περιουσία του για να αποπληρωθούν τα χρέη του προς τους πιστωτές. Μετά τη ρευστοποίηση της περιουσίας του και για ένα χρονικό διάστημα, που δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί (δύο ή τρία χρόνια), ο πρώην οφειλέτης θα καθαρίζει εντελώς από τα χρέη και θα μπορεί, εφόσον έχει εισόδημα, ακόμη και να ξαναδανειστεί.

Πάντως, ο κ. Σταϊκούρας έκανε για μια ακόμη φορά έκκληση προς τους πολίτες να μπουν στην πλατφόρμα, να αξιοποιήσουν τη ρύθμιση έως τις 30 Απριλίου και να πάρουν την προστασία: το μερικό κούρεμα των δανείων, την επιδότηση της δόσης και όλα όσα προβλέπει η πλατφόρμα. Παρά το γεγονός ότι σε διάστημα ενός μήνα έχει αυξηθεί ο αριθμός των δανειοληπτών που αποδέχτηκαν τη ρύθμιση -273 από 124 που ήταν στα τέλη Δεκεμβρίου-, το ποσοστό αυτό κρίνεται μικρό σε σχέση με τον αριθμό των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί. Εως το τέλος Ιανουαρίου είχαν επιβληθεί 1.928 αιτήσεις, οι οποίες είχαν διαβιβαστεί στις τράπεζες. Από αυτές έχουν δοθεί 686 προτάσεις ρύθμισης από τα τραπεζικά ιδρύματα, 273 δανειολήπτες έχουν αποδεχτεί τις προτάσεις, ενώ σε 177 πολίτες έχει ήδη εγκριθεί η κρατική επιδότηση.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 140 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Βήμα βήμα οι μειώσεις φόρων – Επένδυση στο θετικό κλίμα