Σαρώνει εμπόδια, ξεμπλοκάρει επενδύσεις

Ελληνικό, Αφάντου και Κασσιόπη αποτελούν μόνο μερικά από τα εμβληματικά πρότζεκτ που επιχειρεί να υλοποιήσει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Παράλληλα, «οργώνει» τον πλανήτη καλώντας επενδυτές να έλθουν στη χώρα μας28 Νοεμβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 3:45 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 3:45 μμ


Σε ένα μπαράζ επαφών με ξένους επενδυτές επιδίδεται από την πρώτη μέρα που ανέλαβε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ο Αδωνις Γεωργιάδης.

Της ΑΜΑΛΙΑΣ ΚΑΤΖΟΥ

[email protected]

Το στοίχημα που καλείται να κερδίσει ο υπουργός δεν είναι εύκολο, καθώς πρέπει αφενός η χώρα να καταστεί φιλική για επενδύσεις, αφετέρου να πειστούν οι επενδυτές ότι αξίζει να βάλουν τα χρήματά τους σε ελληνικά πρότζεκτ.

Το μεγαλύτερο στοίχημα για τον Αδωνι Γεωργιάδη ακούει στο όνομα «Ελληνικό». Είναι αλήθεια ότι ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κινήθηκε ταχύτατα και αποτελεσματικά για την έκδοση των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων που άνοιξαν τον δρόμο για να υλοποιηθεί η κορωνίδα των επενδύσεων. Βεβαίως, χρειάζεται να γίνουν ακόμα κάποια βήματα και κυρίως να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για το καζίνο, ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη.

Παράλληλα, ο υπουργός «τρέχει» και κάποιες άλλες επενδύσεις, που είχαν βαλτώσει επί πολλά χρόνια. Η πρώτη αφορά στην περιοχή Αφάντου στη Ρόδο. Στις αρχές Σεπτεμβρίου ο Αδωνις Γεωργιάδης επισκέφθηκε την περιοχή και συναντήθηκε με τον επιχειρηματία Μερκούριο Αγγελιάδη. Μάλιστα, εμφανίστηκε βέβαιος ότι το έργο θα προχωρήσει. Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός για το έργο πλησιάζει το μισό δισ. ευρώ και ο στόχος είναι να ενταχθεί το γκολφ της Αφάντου στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.

Αναφορικά με το πρότζεκτ στην Κασσιόπη στο βόρειο κομμάτι της Κέρκυρας, έπειτα από επταετή «Οδύσσεια», που συνοδεύτηκε από ανείπωτη γραφειοκρατία, έντεκα προσφυγές και αγωγές στο ΣτΕ και άλλα δικαστήρια, η επένδυση άνω των 100 εκατ. ευρώ της NCH Capital για τη δημιουργία πρότυπης τουριστικής ανάπτυξης πλησιάζει στην έναρξη για την υλοποίησή της. Η ομάδα των στελεχών που έχει συγκροτήσει ο Αδωνις Γεωργιάδης έχει πραγματοποιήσει επαφές με τους επικεφαλής της εταιρείας κι έχουν αρχίσει να αίρονται οι εκκρεμότητες για να ξεκινήσει η επένδυση.

Απλοποίηση διαδικασιών

Η βούληση της κυβέρνησης για προσέλκυση επενδύσεων αποτυπώθηκε στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο. Η επιτάχυνση της αδειοδότησης των στρατηγικών επενδύσεων, η πιστοποίηση της υλοποίησης των επενδύσεων από ελεγκτικές εταιρείες, η κατάργηση της μέσης βαθμίδας όχλησης για τις βιομηχανίες, τα λιγότερα έγγραφα για το ΓΕΜΗ και ο καθορισμός πενταετών Εθνικών Προγραμμάτων Ανάπτυξης διευκολύνουν όσους θέλουν να προχωρήσουν σε επενδύσεις.

Το αναπτυξιακό νομοσχέδιο είχε βασικό στόχο να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την προσέλκυση επενδύσεων. Και είναι σημαντικό ότι πλέον η έγκριση αδειοδότησης για τις στρατηγικές επενδύσεις ορίζεται εντός 45 ημερών, ενώ όταν πρόκειται για την Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ) στρατηγικής επένδυσης η έγκριση ορίζεται εντός 30 ημερών. Και αν παρέλθουν οι παραπάνω ημερομηνίες λόγω ευθύνης της δημόσιας διοίκησης, αυτό συνιστά επιβαρυντική περίσταση και θα επιβάλλεται πειθαρχική ποινή τόσο για τον υπάλληλο όσο και για τον προϊστάμενο της εκάστοτε αδειοδοτικής ή γνωμοδοτικής υπηρεσίας.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μιλώντας πρόσφατα στο 4ο Thessaloniki Summit, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), αναφέρθηκε στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, το οποίο, όπως είπε, δεν ήταν φιλοσοφικό ή υψιπετές, αλλά στόχευε στην προσπάθεια να αφαιρεθούν τα ενδιάμεσα στάδια μιας γραφειοκρατίας που ζητούσε το ίδιο χαρτί σε πέντε διαφορετικά στάδια!

Τώρα η σωστή στιγμή

Εν τω μεταξύ, ο Αδωνις Γεωργιάδης έχει ξεκινήσει μπαράζ επαφών με διεθνείς επενδυτές. Τις προηγούμενες μέρες βρέθηκε στην Ουάσιγκτον για το συνέδριο «Southeast Europe & EastMed: New strategies, new perspectives» και απηύθυνε κάλεσμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα να στρέψει το ενδιαφέρον της στις νέες οικονομικές ευκαιρίες.

«Αν κάποιος σκέφτεται να έρθει να επενδύσει στην Ελλάδα, θα έλεγα ότι αυτή είναι η σωστή στιγμή. Θέλουμε να καλέσουμε τους Ελληνοαμερικανούς να έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Αλλά αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε δεν είναι να πείσουμε κάποιον να έρθει να επενδύσει για πατριωτικούς λόγους. Μεταμορφώνουμε το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα με έναν πολύ φιλικό προς τις επιχειρήσεις τρόπο και κάνουμε τις συνθήκες ώριμες ώστε ένας σοβαρός επενδυτής να έρθει και να βρει καλές ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις του», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της μια δύσκολη δεκαετία, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων εμφανίστηκε αισιόδοξος για την οικονομική πορεία της χώρας, τονίζοντας ότι πλέον η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα και διαθέτει μια κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας, η οποία έχει λάβει μια σαφή μεταρρυθμιστική εντολή με στόχο την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Αναφέρθηκε επίσης εκτενώς στο πρόγραμμα για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ.

Στα μέσα Οκτωβρίου ο Αδωνις Γεωργιάδης πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Κίνα. Εκεί συμμετείχε στην 3η Σύνοδο της Διευθύνουσας Επιτροπής του διμερούς πλαισίου συνεργασίας στο Πεκίνο, όπου οι δύο χώρες υπέγραψαν το επικαιροποιημένο πλαίσιο συνεργασίας 2020-2022, το οποίο αφορά στην προώθηση της συνεργασίας σε βασικούς τομείς όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, η μεταποίηση, η έρευνα, η ανάπτυξη και οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ενημέρωσε Κινέζους επενδυτές για τις επιχειρηματικές ευκαιρίες στους τομείς του τουρισμού και της κτηματαγοράς. Μάλιστα, ο κ. Γεωργιάδης σε ανάρτησή του στο twitter είχε αναφέρει τα εξής: «Στη Σαγκάη σε εκδήλωση επενδυτών από την Κίνα, με τη συμμετοχή της Citic Bank International, μίλησα για το πρόγραμμα της Golden Visa και τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα στους τομείς του τουρισμού και του real estate. Τεράστιο το ενδιαφέρον τους για την Ελλάδα».

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 129 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφόρησε την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019.

Διαβάστε επίσης στη Νέα Σελίδα: Το φάντασμα των εκλογών ξορκίζει την αμφισβήτηση Τσίπρα