Σε μέγγενη το Χρηματιστήριο

Επιφυλακτικοί οι αναλυτές για την πορεία των αγορών, βλέπουν περαιτέρω διόρθωση20 Αυγούστου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 9:17 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 9:17 πμ


Σε καθοδικό κανάλι βρίσκεται το ελληνικό Χρηματιστήριο από τις αρχές Αυγούστου, με την επιφυλακτικότητα να έχει επιστρέψει και τους αναλυτές να μην αποκλείουν περαιτέρω πτώση, αν το διεθνές κλίμα δεν βελτιωθεί.

Της Αμαλίας Κάτζου

[email protected]

Τα σύννεφα πάνω από τις παγκόσμιες χρηματαγορές έχουν πυκνώσει και αυξάνονται οι φωνές που «βλέπουν» συνέχιση της διόρθωσης. Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας, το Brexit, η πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία, η ασθενική ανάπτυξη στην Ευρώπη και η εύθραυστη εικόνα του τραπεζικού κλάδου αποτελούν τους «μαύρους κύκνους» για τα χρηματιστήρια, τα οποία φαίνεται να έχουν εισέλθει σε φάση διόρθωσης. Υπό αυτές τις συνθήκες οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλή καταφύγια, όπως ο χρυσός και τα κρατικά ομόλογα. Την ίδια στιγμή οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι εκτιμούν πως η διόρθωση στις αγορές θα συνεχιστεί και προτείνουν στους επενδυτές αποεπένδυση από τις μετοχές.

«Πολύ χειρότερα»

Η διόρθωση στις διεθνείς αγορές θα γίνει πολύ χειρότερη προσεχώς, υποστηρίζει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley, τονίζοντας επίσης ότι ο ανοδικός κύκλος στις αγορές τελειώνει. Οι αγορές χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: στους long ή αγορά ταύρων, δηλαδή αυτούς που βλέπουν άνοδο, και σε αυτούς που υποστηρίζουν ότι θα ξεκινήσει μεγάλη διόρθωση στις αγορές, αγορά αρκούδων.

Η πτώση των αγορών άρχισε στα τέλη του 2017, όταν τελείωσε η αγορά ταύρων για τις παγκόσμιες μετοχές, και από τότε παρασύρεται ακόμα χαμηλότερα. Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, από τα τέλη του 2017 έως και σήμερα και παρά τις παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών σχεδόν το 80% όλων των μεγάλων δεικτών δεν έχουν κάνει νέα υψηλά επίπεδα, ενώ σχεδόν το 10% των μεγάλων δεικτών είναι κάτω από τα υψηλά. Πολλοί επενδυτές είναι πολύ απογοητευμένοι για τους κινδύνους που επιφυλάσσει για την οικονομία των ΗΠΑ η συνεχιζόμενη ύφεση των εταιρικών κερδών. Κατά τη Morgan Stanley, η επιδείνωση των εταιρικών κερδών είναι ο πιο επικίνδυνος λόγος για ενίσχυση της διορθωτικής τάσης στις αγορές διεθνώς.

«Βαρίδι» το διεθνές κλίμα – Μεγάλες απώλειες για τις τραπεζικές μετοχές

Διατήρηση του sell off στις μετοχές των ανεπτυγμένων οικονομικών προβλέπουν οι αναλυτές της Capital Economics, με την επιβράδυνση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ να επηρεάζει αρνητικά τις αγορές διεθνώς. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι μετοχές πιθανότατα δεν θα υποχωρήσουν τόσο πολύ στην Ευρωζώνη όσο στις ΗΠΑ, για τρεις βασικούς λόγους. Πρώτον, αναμένεται ότι το ευρώ θα αποδυναμωθεί έναντι του δολαρίου. Δεύτερον, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να διαψευστούν οι προσδοκίες για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ από ό,τι στην Ευρωζώνη. Τρίτον, οι επενδυτές φαίνεται να έχουν ξεπεράσει τον εαυτό τους αναμένοντας την ταχεία μείωση των επιτοκίων από τη Fed.

Το συμπέρασμα είναι ότι οι δείκτες μετοχών της Ευρωζώνης, όπως του γερμανικού DAX, θα υποχωρήσουν λιγότερο από τον δείκτη-βαρόμετρο της Wall Street, S&P 500. Μια επανάληψη του sell-off που έλαβε χώρα το 2008 -όταν κατέρρευσε η Lehman Brothers και μαζί της όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα- αναμένει η Nomura για τις χρηματιστηριακές αγορές της Νέας Υόρκης και τους υπόλοιπους δείκτες παγκοσμίως. Η ιαπωνική τράπεζα «τρέμει» μεταξύ άλλων τη σημαντική άνοδο της μεταβλητότητας, ειδικά στα τέλη Αυγούστου και τις αρχές Σεπτεμβρίου 2019, εν μέσω αβεβαιότητας για τις εμπορικές και γεωπολιτικές σχέσεις, αλλά και ερωτημάτων για το πότε θα λάβει χώρα η μεγάλη νομισματική χαλάρωση από τη Federal Reserve. «Το δεύτερο χτύπημα θα είναι μεγαλύτερο από το πρώτο», σχολιάζει αναφορικά με τις πρόσφατες «βουτιές» της Wall Street.

Μεγαλύτερη απειλή η ύφεση 

Ενα από τα στοιχεία που προβληματίζουν έντονα τους οικονομολόγους είναι τα σημάδια ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι σε κίνδυνο ύφεσης βρίσκονται πέντε μεγάλες οικονομίες, χωρίς μάλιστα να χρειάζονται πολλά για να… πέσουν από τον γκρεμό. Σύμφωνα με το CNN, η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο και η ανάπτυξη στην Ιταλία παρέμεινε αμετάβλητη. Την ίδια στιγμή, η οικονομία της Γερμανίας (η τέταρτη μεγαλύτερη του κόσμου) συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2019. Παράλληλα, το Μεξικό απλά απέφυγε την ύφεση και η οικονομία της χώρας αναμένεται να παραμείνει αδύναμη φέτος. Επίσης, τα στοιχεία για τη Βραζιλία δείχνουν ύφεση για το δεύτερο τρίμηνο.

Πιέσεις και στην Κίνα

«Καθεμία από αυτές τις οικονομίες είναι μεταξύ των 20 μεγαλύτερων του κόσμου», σχολιάζει το CNN. Ενώ η ανάπτυξη έχει συρρικνωθεί σε κάθε χώρα λόγω συγκεκριμένων παραγόντων, μια παγκόσμια πτώση στην παραγωγή και μια απότομη πτώση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης έχουν κάνει τα πράγματα χειρότερα. Η οικονομία της Κίνας αναπτύσσεται με τον πιο αργό ρυθμό σχεδόν τριών δεκαετιών, καθώς η χώρα βρίσκεται σε παρατεταμένο εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ. «Το κοινό χαρακτηριστικό είναι το αδύναμο παγκόσμιο σκηνικό», επισημαίνει ο Neil Shearing, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics.

Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ τον περασμένο μήνα μείωσε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη φέτος σε 3,2%, που είναι ο ασθενέστερος ρυθμός επέκτασης μετά το 2009. Επίσης, υποβάθμισε τις προσδοκίες του για το 2020 στο 3,5%. Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές ανησυχούν όλο και περισσότερο. Η αγορά ομολόγων στέλνει προειδοποιητικά σημάδια και περισσότερο από το ένα τρίτο των διαχειριστών assets που συμμετέχουν σε έρευνα της Bank of America αναμένουν παγκόσμια ύφεση τους επόμενους 12 μήνες.

Το δημοσίευμα της «WSJ» και οι προσδοκίες των αναλυτών

Πάντως δημοσίευμα της «Wall Street Journal» ανέφερε πως το Χρηματιστήριο Αθηνών οδεύει προς την καλύτερη επίδοση των δύο τελευταίων δεκαετιών εν μέσω αισιοδοξίας των επενδυτών ότι η νέα κυβέρνηση θα καταφέρει να μειώσει τη λιτότητα και να ξαναζωντανέψει την οικονομία της χώρας. Η αμερικανική εφημερίδα επισημαίνει ότι ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει ενισχυθεί κατά 35% από τέλος του 2018, μπαίνοντας σε τροχιά για την καλύτερη επίδοση από το 1999, ενώ αποτελεί την καλύτερη απόδοση μέχρι στιγμής φέτος στην Ευρώπη.

Το ράλι, όπως παρατηρεί η «Wall Street Journal», ξεκίνησε από τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου στο τιμόνι της χώρας βρίσκεται ο κ. Μητσοτάκης και οι επενδυτές περιμένουν να εκπληρώσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις για μείωση των φόρων και αύξηση των επενδύσεων ώστε να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη της χώρας. «Υπήρξε ένα σημείο καμπής», σχολίασε ο Giuseppe di Mino της Amber Capital, προσθέτοντας πως «θα είναι ενδιαφέρον να δούμε αν τελικά θα κάνουν αυτά που λένε ότι θα κάνουν». Οπως σημείωσε ο ίδιος, η Amber Capital, που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 1,5 δισ. δολαρίων, επενδύει σε ελληνικές εταιρείες. Αυτή τη στιγμή διαθέτει ποσοστό κάτω του 2% στον ΟΠΑΠ, αλλά εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο αύξησης της έκθεσής της στην Ελλάδα, αν η νέα κυβέρνηση καταφέρει να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα.

Η μεταβολή στο επενδυτικό αίσθημα -που αποτυπώνεται από την αύξηση του σχετικού δείκτη προσδοκιών για τα μελλοντικά κέρδη στο Χ.Α. στις 14,1 μονάδες έναντι 10,4 μονάδων που ήταν στο τέλος του 2018- σηματοδοτεί μια απότομη μεταβολή για τις ελληνικές μετοχές, σημειώνει η «WSJ». Εκεί που διαπραγματεύονταν με discount σε σχέση με τον Stoxx Europe 600, πλέον διαπραγματεύονται με premium. «Φαίνεται ότι πλέον οι επενδυτές -τόσο οι Ελληνες όσο και οι ξένοι- έχουν εμπιστοσύνη στη νέα κυβέρνηση», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Ιωάννης Κόκκορης της Queen Mary University στο Λονδίνο.

Βίαιη πτώση για τους τραπεζικούς τίτλους στην Αθήνα

Αναφορικά με το ελληνικό Χρηματιστήριο οι πληγές από την πτωτική κίνηση είναι έντονες και για να βελτιωθεί το κλίμα απαιτείται να υπάρξει άμεσα ανοδική αντίδραση. Ο μεγάλος ασθενής της αγοράς δεν είναι άλλος από τον τραπεζικό κλάδο (μετοχές της Εθνικής, Alpha, Eurobank και Πειραιώς), που στις 9 συνεδριάσεις του Αυγούστου καταγράφει πτώση της τάξης του 25%, όταν το αντίστοιχο διάστημα, δηλαδή από την 1η του μηνός, οι απώλειες του γενικού δείκτη διαμορφώνονται περί το 10%. Αυτό που προκάλεσε έκπληξη είναι η μαζικότητα των εντολών πώλησης στις τελευταίες συνεδριάσεις, με τους όγκους και τους τζίρους στα τραπεζικά blue να είναι ενισχυμένοι παρά την αυγουστιάτικη ραστώνη.

Οι στηρίξεις για τον γενικό δείκτη του ελληνικού Χρηματιστηρίου επιβεβαιώνονται στις 805-815 μονάδες, περιοχή που, αν διασπαστεί πτωτικά, θα ανοίξει ο δρόμος για χαμηλότερα επίπεδα. Σε κάθε περίπτωση, η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης για το πρωτογενές πλεόνασμα, δεδομένου ότι τέλος του μήνα ξεκινούν τα ταξίδια του πρωθυπουργού σε Βερολίνο (Μέρκελ), Παρίσι (Μακρόν) και Χάγη (Ρούτε) και κυρίως νέα από τις τράπεζες και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Δημοσιεύτηκε στη «Νέα Σελίδα», φύλλο 115 , την Κυριακή 18/8/2019

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: 

Εγγυήσεις μέχρι 40 δισ. ευρώ από το Δημόσιο για τα κόκκινα δάνεια