Σίριαλ με πολλά επεισόδια το σκάνδαλο Novartis

«Πράξη πολιτικής εκδίκησης» χαρακτήρισε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος την παραπομπή του στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, τονίζοντας ότι «θα πάμε μέχρι το τέλος» - Στην πολύκροτη υπόθεση προηγήθηκαν η άρση ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου, οι καταγγελίες Σαμαρά, Βενιζέλου και Αγγελή και η γραμμή Μητσοτάκη να μην παραπεμφθεί ο Αλέξης Τσίπρας23 Σεπτεμβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 2:53 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 2:53 μμ


Συνεχίζει να ταλαιπωρεί την πολιτική ζωή του τόπου το σκάνδαλο Novartis μετά και τις εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας, την αποστολή, δηλαδή, στη Βουλή αφενός της δικογραφίας για άρση της ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, αφετέρου της δικογραφίας περί σκευωρίας για τους Αλέξη Τσίπρας και Δημήτρη Παπαγγελόπουλου μετά τις καταθέσεις των Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου αλλά και του αντιεισαγγελέα Ιωάννη Αγγελή, καθώς και την απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο με το σκεπτικό των αθέμιτων παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη για την υπόθεση.

Για πράξη πολιτικής εκδίκησης έκανε λόγο ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, προαναγγέλλοντας νέες αποκαλύψεις, ενώ σημείωσε ότι «για πρώτη φορά -ελπίζω και τελευταία- είμαι αναγκασμένος να συμφωνήσω με τον κ. Σαμαρά: θα πάμε μέχρι το τέλος». Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για ρεβανσιστικές πρακτικές της κυβέρνησης και για επιχείρηση χυδαίου αποπροσανατολισμού, μια και η άρση ασυλίας σε βάρος του κ. Λοβέρδου «εξαφανίστηκε» μπροστά στην παραπομπή Παπαγγελόπουλου. Την ίδια ώρα, ολόκληρα τμήματα της δικογραφίας δημοσιοποιούνται μέσω ιστοσελίδων και εφημερίδων, τροφοδοτώντας έτσι την απέχθεια των πολιτών προς το πολιτικό σύστημα της χώρας.

«Δεν τους στέλνω στα δικαστήριο»

Πριν προλάβει να ανοίξει ο κύκλος των ατέρμονων συζητήσεων και των διφορούμενων εκτιμήσεων ως προς το πώς πρέπει να χειριστεί η Νέα Δημοκρατία τη νέα δικογραφία για τη Novartis που εμπλέκει τον Αλέξη Τσίπρα και τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να τον κλείσει, δείχνοντας ο ίδιος την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει το κυβερνών κόμμα στη συγκεκριμένη υπόθεση. «Εγώ τους πολιτικούς μου αντιπάλους δεν τους στέλνω στα δικαστήρια. Οι πρωθυπουργοί κρίνονται στις κάλπες, στις συνειδήσεις των πολιτών και στις σελίδες της Ιστορίας», διεμήνυσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους συνεργάτες του λίγες ώρες πριν η δικογραφία που εμπεριέχει τις καταγγελίες των Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελου Βενιζέλου, Δημήτρη Αβραμόπουλου και Ιωάννη Αγγελή περί σκευωρίας της υπόθεσης, η οποία στήθηκε από τον πρώην πρωθυπουργό και τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, φτάσει στη Βουλή.

Αμέσως, αρκετοί βουλευτές της «γαλάζιας» παράταξης που ήταν έτοιμοι να μετατρέψουν την πολιτική ζωή του τόπου σε… ρινγκ και να δημιουργήσουν εντυπώσεις ανασκουμπώθηκαν και γρήγορα προσαρμόστηκαν στην επίσημη θέση του κόμματος, η οποία ανακοινώθηκε μέσω του γραμματέα της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας. «Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, σύμφωνα με τα υφιστάμενα στοιχεία της δικογραφίας, δεν προτείνει τη συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής σε βάρος του τέως πρωθυπουργού κ. Αλέξιου Τσίπρα. Πρόκειται για συνειδητή επιλογή μιας υπεύθυνης πολιτικής παράταξης, σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί να αποδίδονται κατηγορίες σε πρώην πρωθυπουργούς, παρά μόνον αν προκύπτουν αδιάσειστες αποδείξεις. Διαφορετικά, δηλητηριάζεται η πολιτική ζωή του τόπου».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη στάση του απέδειξε ότι σκοπεύει να κινηθεί με αργά και σίγουρα βήματα στη συγκεκριμένη υπόθεση και να μην παρασυρθεί από στελέχη του κόμματός του που θα ήθελαν να βλέπουν μαζί με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο να «απολογείται» και ο Αλέξης Τσίπρας. Άλλωστε, το μόνο που θα ήθελε αυτή τη στιγμή ο πρωθυπουργός ήταν να ηρωοποιήσει στα μάτια των πολιτών τον πρώην πρωθυπουργό και να κατηγορηθεί για ρεβανσισμό, καθώς τα στοιχεία που υπάρχουν στη δικογραφία δεν δείχνουν την παραμικρή ενοχή του.

«Φαίνεται να υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για τον κ. Παπαγγελόπουλο. Δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή να έχουμε στη διάθεσή μας στοιχεία που διαμορφώνουν την ίδια εικόνα και για τον κ. Τσίπρα. Και γι’ αυτό επιλέγουμε να προχωρήσουμε εκεί που υπάρχουν σαφείς ενδείξεις», ανέφερε σε συνέντευξή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ενώ ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, δήλωσε ότι οι πρώην πρωθυπουργοί δεν μπορούν να οδηγούνται σε ποινικές διαδικασίες, εκτός εάν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία ότι συντελέστηκαν τα αδικήματα. Πάντως, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εάν προκύψουν στοιχεία κατά τη διάρκεια της διαδικασίας να μπει στο κάδρο των ευθυνών και ο κ. Τσίπρας.

Από την πλευρά της, η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία ήταν από τους πρώτους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που μίλησαν για τη νέα δικογραφία που εστάλη στη Βουλή, σημείωσε ότι σε αυτή τη φάση δεν υπήρχε η ανάγκη για Εξεταστική ή Προανακριτική Επιτροπή. Κι αυτό γιατί, όπως ανέλυσε η βουλευτής του νομού Χανίων της Νέας Δημοκρατίας, «ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν έχει ασυλία. Από την ώρα που δεν έχει ασυλία, τον κ. Παπαγγελόπουλο πρέπει να τον κρίνει η Τακτική Δικαιοσύνη και να γίνει έρευνα σε βάθος για τον ρόλο του σε αυτή την υπόθεση». Παρ’ όλα αυτά, η κυρία Μπακογιάννη τόνισε ότι εκφράζει την προσωπική της άποψη και πως η ίδια θα συνταχθεί με ό,τι προτείνει η Βουλή.

Όπως, πάντως, τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, ακόμα δεν έχει αποφασιστεί τίποτα, μια και η έρευνα θα προχωρήσει σε κάθε περίπτωση μέχρι τέλους, αλλά με σεβασμό στη θεσμική διαδικασία, καθώς αρμόδιοι για να συντάξουν την πρόταση θα είναι οι 30 βουλευτές που θα την υπογράφουν και αρμόδια για να κρίνει εάν ο φάκελος θα μείνει στη Βουλή ή θα επιστρέψει στη Δικαιοσύνη είναι η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου. Την ίδια ώρα, βέβαια, στελέχη της Νέας Δημοκρατίας πιστεύουν ότι κατά τη διάρκεια της Προανακριτικής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο θα προκύψει εμπλοκή και του ονόματος του πρώην πρωθυπουργού κι έτσι θα έχουμε νέα δεδομένα. Για να συμβεί, ωστόσο, κάτι τέτοιο θα πρέπει, μεταξύ άλλων, και ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος να αποδεχτεί τις κατηγορίες.

Σε κάθε περίπτωση, η κατάθεση της πρότασης της ΝΔ για την Προανακριτική θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα και θα ακολουθήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής μετά την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις ΗΠΑ, στις 30 Σεπτεμβρίου. Στη συζήτηση, εκτός από τους πολιτικούς αρχηγούς, δικαιούται να λάβει μέρος και ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ενώ η απόφαση για τη σύσταση ή μη της Προανακριτικής θα ληφθεί με μυστική ψηφοφορία.

ΣΥΡΙΖΑ: «Όλα στο φως»

Από την πρώτη στιγμή στην Κουμουνδούρου επικράτησε η θέση «όλα στο φως» και «ας αναλάβει η κυβερνητική πλειοψηφία όποια ενέργεια θέλει για να αποκαλυφθούν τα πάντα». Αυτό μεταφράστηκε σε διαρροές που απευθύνονται στο Μαξίμου για Εξεταστική, Προανακριτική ή ό,τι άλλο θέλει για όλους όσοι κατονομάζονται στη μήνυση Σαμαρά. Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας υποστήριζαν ότι η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί με ένα δεύτερο σκάνδαλο, αυτό της συγκάλυψης, μέσα από τον αποπροσανατολισμό των πολιτών με τις ασυναρτησίες περί σκευωρίας να «κουκουλώσει» το πρώτο, το μείζον, της Novartis, του Φρουζή και των συναλλαγών του με πολιτικούς.

Μάλιστα, βάσιζαν την επιχειρηματολογία τους στα δεδομένα της υπόθεσης, στη δικογραφία για ποινική δίωξη κατά του Ανδρέα Λοβέρδου που έφτασε στη Βουλή και το αίτημα της εισαγγελέως Διαφθοράς για άρση της ασυλίας του, στο εισαγγελικό πόρισμα στο οποίο περιγράφονται οι ευνοϊκές για τη Novartis υπερτιμολογήσεις των φαρμάκων επί υπουργίας του αλλά και στη συνέχιση της δικαστικής διερεύνησης για πολιτικά και μη πολιτικά πρόσωπα. «Μην ξεχνούν στη Νέα Δημοκρατία ότι δεν έχουν αρχειοθετηθεί όλες οι υποθέσεις που αφορούν σε πολιτικά πρόσωπα», συμπλήρωναν με νόημα αναφερόμενοι στους Δημήτρη Αβραμόπουλο και Άδωνι Γεωργιάδη, για τους οποίους παραμένει ανοιχτή η υπόθεση από την εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη.

Στο καθαρά πολιτικό πεδίο της υπόθεσης, η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Ολγα Γεροβασίλη, επιτέθηκε στον πρωθυπουργό με αφορμή τον διαχωρισμό της υπόθεσης. «Ο κ. Μητσοτάκης είναι προσωπικά εκτεθειμένος. Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος, όχι μόνο υιοθέτησε, αλλά και τροφοδότησε τη χυδαία εκστρατεία κατασυκοφάντησης του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθώντας πιστά τις αθλιότητες Σαμαρά, σήμερα υπαναχωρεί για να αποφύγει το φιάσκο. Με τον τακτικίστικο διαχωρισμό της υπόθεσης επιχειρεί να διαχειριστεί τις εσωκομματικές πιέσεις για εκδίκηση και την ίδια στιγμή να γλιτώσει τον εξευτελισμό», ανέφερε σε δηλώσεις της.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 120 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφόρησε την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019.

Διαβάστε επίσης στη Νέα Σελίδα: Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Νέα Υόρκη