Στα ραντάρ των Αμερικανών η Ελλάδα

Ισχυρό ενδιαφέρον των διεθνών χαρτοφυλακίων για τράπεζες, ενέργεια και τουρισμό17 Δεκεμβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 9:38 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 9:44 πμ


Στα ραντάρ των διεθνών επενδυτικών χαρτοφυλακίων έχει μπει η Ελλάδα, όπως έδειξε το 21ο Ετήσιο Επενδυτικό Φόρουμ της Capital Link, που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη τις προηγούμενες μέρες. Αναλυτές, οικονομολόγοι και fund managers στα «πηγαδάκια» που είχαν την τιμητική τους στο περιθώριο του φόρουμ διατύπωσαν την άποψη ότι η χώρα μας έχει τις προϋποθέσεις να γίνει το επόμενο επενδυτικό success story.

Της Αμαλίας Κάτζου

[email protected]

Σύμφωνα με επιχειρηματικούς και τραπεζικούς παράγοντες που συμμετείχαν στο συνέδριο, το βασικό συμπέρασμα από τις συναντήσεις που πραγματοποίησαν με την ελίτ της Wall Street είναι ότι τα ελληνικά assets έχουν μπει στην επενδυτική σφαίρα ισχυρών αμερικανικών επενδυτικών χαρτοφυλακίων. Και αυτό έχει κομβική σημασία, καθώς από τη μία καταδεικνύει ότι η χώρα ανακτά την αξιοπιστία της και από την άλλη δημιουργεί προσδοκίες για επενδυτικό σοκ το επόμενο διάστημα.

Η ελίτ του παγκόσμιου finance

Στο συνέδριο της Capital Link συμμετείχαν ηχηρά ονόματα από τον χώρο του finance: Athanor Capital, Bienville Capital, BlackRock, BlueCrest Capital, Brookfield Asset Management, Consilience Capital, Eaton Vance, Fir Tree Partners, Goldman Sachs Asset Management, Helm, Morgan Stanley, MSK Capital Partners, Nomura, Third Point, Pimco, Evermore, Psaros KPS, Monarch, Knighthead, Stonehill, Olympus Peak, Citi, Aberdeen, Helm, East Rock, Centerbridge, Beachpoint και Weterwheel. Οι εκπρόσωποι των παραπάνω funds εμφανίστηκαν πρόθυμοι να επενδύσουν στη χώρα μας, ενώ έκαναν λόγο για βελτίωση των οικονομικών συνθηκών και θετικές προοπτικές. Ωστόσο, οι fund managers δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στη γραφειοκρατία και στις αγκυλώσεις που αποτελούν τροχοπέδη για την υλοποίηση των επενδύσεων και τις οποίες η κυβέρνηση θα πρέπει να εξαλείψει ώστε οι επενδυτές να άρουν τελείως την επιφυλακτικότητά τους απέναντι στη χώρα μας.

Στο επίκεντρο τράπεζες, ενέργεια, τουρισμός

Με θετικό τρόπο σχολίασαν οι εκπρόσωποι των funds και των επενδυτικών τραπεζών την επιτυχημένη ολοκλήρωση της τέταρτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, τη βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Τα παραπάνω, σύμφωνα με διεθνείς διαχειριστές, αποτελούν θετικές ενδείξεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο υποστήριξαν ότι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων είναι «κλειδί» για την περαιτέρω βελτίωση των οικονομικών προοπτικών.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων και των επαφών που είχαν οι τέσσερις Ελληνες υπουργοί στη Νέα Υόρκη βρέθηκε ο τραπεζικός κλάδος, με τους εκπροσώπους των επενδυτικών εταιρειών να εκφράζουν την ικανοποίησή τους για το σχέδιο «Ηρακλής», το οποίο, όπως ανέφεραν, αντιμετωπίζει ουσιαστικά το πρόβλημα των κόκκινων δανείων. Οι εκπρόσωποι των ξένων επενδυτικών τραπεζών, οίκων και funds άδραξαν την ευκαιρία για να μάθουν λεπτομέρειες για το σχέδιο «Ηρακλής» από τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Ζαββό, τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών που βρέθηκαν για το συνέδριο στη Νέα Υόρκη και τον επικεφαλής των τεχνοκρατών της ΕΚΤ για την Ελλάδα, Φραντσέσκο Ντρούντι.

«Αυτή είναι η ιδανική στιγμή για επενδύσεις στην Ελλάδα, η οποία γίνεται το νέο “παιδί-θαύμα” της Ευρωζώνης», ανέφερε ο κ. Ζαββός και τόνισε ότι στόχος του σχεδίου «Ηρακλής» είναι να μειωθεί ο όγκος των κόκκινων δανείων στις ελληνικές τράπεζες κατά 40%, να αυξηθεί η κεφαλαιακή βάση τους και να βελτιωθεί η κερδοφορία τους. «Ο “Ηρακλής” προσφέρει ένα ελκυστικό ομόλογο υψηλών αποδόσεων σε ένα περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων και αποδόσεων», υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «H αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε διαρθρωτικές και φορολογικές μεταρρυθμίσεις και στην επανεκκίνηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και του χρηματιστηρίου σηματοδοτεί μια νέα εποχή ανάπτυξης, προσφέροντας νέες ευκαιρίες τους επενδυτές». Από εκεί και πέρα, οι fund managers έδειξαν ενδιαφέρον για τους κλάδους της ενέργειας και του τουρισμού, διατυπώνοντας την άποψη ότι αποτελούν ελκυστικούς κλάδους για επενδύσεις.

Τα μηνύματα των υπουργών

Από την πλευρά τους, οι υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης απηύθυναν από το βήμα του 21ου Ετήσιου Επενδυτικού Φόρουμ της Capital Link ανοικτή πρόσκληση στη διεθνή επενδυτική κοινότητα να επενδύσει στη χώρα. Και είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι το κάλεσμα βρήκε ισχυρή ανταπόκριση μέσα από τη συμμετοχή στο φόρουμ εκπροσώπων funds, ξένων επιχειρηματιών και τραπεζικών ιδρυμάτων, καθώς και από τις κατ’ ιδίαν επαφές με εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης.

Η ελληνική κυβερνητική αποστολή στη Νέα Υόρκη αλλά και οι εκπρόσωποι των εγχώριων ομίλων είχαν την ευκαιρία για απευθείας επαφές με τους επικεφαλής funds, διεθνών τραπεζών και επιχειρήσεων μέσα από περισσότερες από 100 one to one συναντήσεις. Ειδικότερα, σε συνεργασία με τις επενδυτικές τράπεζες που υποστηρίζουν το συνέδριο διοργανώθηκαν δύο group sessions για τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, και τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνι Γεωργιάδη. Ο καθένας αναφέρθηκε σε θέματα του χαρτοφυλακίου του και του ενδιαφέροντος των επενδυτών. Επιπλέον, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννης Πλακιωτάκης, πραγματοποίησαν σειρά από one to one συναντήσεις με επενδυτές και υψηλόβαθμα στελέχη της αγοράς. Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, μετέβη και έδωσε τηλεοπτική συνέντευξη στο YahooFinance και στην κυρία Alexis Christoforou, που αναμεταδόθηκε live, όχι μόνο στην ιστοσελίδα της YahooFinance, αλλά και σε πληθώρα άλλων συνεργαζόμενων καναλιών: Apple TV, ROKU κ.ά.

Από το βήμα του 21ου Capital Link Forum ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σημείωσε ότι η κυβέρνηση κινείται στη βάση ενός συνεκτικού σχεδίου που έχει στόχο να αποκαταστήσει βήμα προς βήμα την οικονομική κανονικότητα στη χώρα. Τονίζοντας παράλληλα ότι «η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία αποκαθίστανται, το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται, η πολιτική σταθερότητα και η ρεαλιστική αισιοδοξία επιστρέφουν στη χώρα». Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, οι βασικές πολιτικές προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η επιτυχία των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων, η διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, η προώθηση του Σχεδίου Ανάπτυξης Περιουσιακών Στοιχείων και η εισαγωγή κατάλληλου πλαισίου για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, επεσήμανε ότι το πρώην «μαύρο πρόβατο» της Ευρωζώνης, η περισσότερο πληγείσα από την κρίση χώρα που έχει χάσει το 25% της παραγωγικότητάς της κατά την τελευταία δεκαετία, μεταμορφώνεται τώρα σε ένα νέο hotspot για τους επενδυτές και μια από τις πιο φιλικές προς την επιχειρηματικότητα οικονομίες παγκοσμίως. Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σημείωσε ότι το μήνυμα προς τους Αμερικανούς επενδυτές, μέσω του 21ου Ετήσιου Φόρουμ της Capital Link, είναι το εξής: «Τώρα είναι η ώρα να επενδύσουν στην Ελλάδα. Αυτοί που δεν έχουν σταματήσει να επενδύουν στη χώρα μας, ακόμη κι εν μέσω της χειρότερης οικονομικής μας κρίσης, τώρα είναι η ώρα να δρέψουν τους καρπούς τους. Και αυτοί που δεν έχουν επενδύσει τώρα είναι η ώρα να επωφεληθούν της δυνατότητας ανάπτυξης και των μοναδικών ευκαιριών που παρουσιάζονται στη χώρα μας και οι οποίοι πρώτοι θα ανταμειφθούν με τα μεγαλύτερα κέρδη».

Εύσημα από Ρος

Αισιόδοξος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 21o Ετήσιο Επενδυτικό Συνέδριο της Capital Link στη Νέα Υόρκη, αποδίδοντας τα εύσημα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθώς, όπως είπε, η φιλοεπενδυτική πολιτική που έχει υιοθετήσει συνέβαλε καθοριστικά στην επίτευξη αυτής της επιτυχίας. Επίσης, ο Ρος ανέφερε ότι ανυπομονεί να καλωσορίσει τον Ελληνα πρωθυπουργό στην Ουάσιγκτον, όπου θα επισκεφτεί τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στις 7 Ιανουαρίου στον Λευκό Οίκο.

Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ περιέγραψε βήμα προς βήμα την ανάκαμψη της χώρας μας μέσα από μια σειρά από οικονομικούς δείκτες, υπενθυμίζοντας ότι μόλις πριν από λίγα χρόνια κάποιος θα μπορούσε να είχε φανταστεί πολύ δύσκολα την επαναφορά της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις προοπτικές της οικονομίας, τονίζοντας όμως ότι η Αθήνα πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Σχετικά με το επιτόκιο δανεισμού, ο κ. Ρος διερωτήθηκε «ποιος θα φανταζόταν ότι το κρατικό χρέος της Ελλάδας θα εμπορευόταν με χαμηλότερο επιτόκιο από αυτό της Ολλανδίας; Ακόμη πιο εκπληκτικό είναι ότι η Ελλάδα δανείζεται τώρα με φθηνότερο επιτόκιο απ’ ό,τι οι ΗΠΑ».

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 132 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφόρησε την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου.

Διαβάστε επίσης στη Νέα Σελίδα: 

Ισραηλινή «νάρκη» στον άξονα Τρίπολης – Άγκυρας