Συνάντηση Γείτονα – Φλαμπουράρη: Ένας καφές έφερε… διάθεση για σενάρια

Η μεγάλη προβολή που έτυχε η συνάντηση ανάμεσα στους δύο «Νέστορες» της πολιτικής δεν είναι ούτε αθώα ούτε αναμενόμενη, σημειώνουν από τη Χαριλάου Τρικούπη, τονίζοντας ότι «η αυτόνομη πορεία μας είναι αδιαπραγμάτευτη και δεν τη συζητάμε»9 Φεβρουαρίου 2020 · Ώρα δημοσίευσης: 9:05 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 9:05 μμ


  • Πρώτη δημοσίευση: 8 Φεβρουαρίου 2020, 9:27 μμ
  • Τελευταία δημοσίευση: 9 Φεβρουαρίου 2020, 9:05 μμ

Να διαβάσουν το «φλιτζάνι» του Κινήματος Αλλαγής επιχείρησαν ουκ ολίγοι πολιτικοί παίκτες στη διάρκεια της εβδομάδας, όταν τα φώτα της δημοσιότητας συγκέντρωσε ο πολιτικός καφές με πρωταγωνιστές δύο «Νέστορες» της εγχώριας πολιτικής σκηνής, τους Κώστα Γείτονα και Αλέκο Φλαμπουράρη, σε ένα τυπικό ραντεβού που έλαβε χώρα πριν από περίπου δεκαπέντε μέρες στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία».

της Γεωργίας Σαδανά
[email protected]

Μολονότι η επιλογή του χώρου προδίδει -αν μη τι άλλο- την άνεση των δύο συνομιλητών να συνυπάρξουν στο ίδιο τραπέζι δημόσια, οι διαστάσεις, ωστόσο, τις οποίες εξέλαβε η κοινωνική συνάντησή τους δεν υπήρξαν ούτε αναμενόμενες ούτε αθώες για τη Χαριλάου Τρικούπη.

«Πράσινη» μήνις

Κορυφαία στελέχη του ΚΙΝΑΛ δεν κρύβουν, μάλιστα, την απορία αλλά και την αντίδρασή τους για τη μαζική προβολή της εν λόγω συνάντησης, σχολιάζοντας με νόημα ότι «η αυτόνομη πορεία μας είναι αδιαπραγμάτευτη και δεν τη συζητάμε», διευκρινίζοντας παράλληλα ότι «εξίσου αδιαπραγμάτευτο παραμένει το δικαίωμα πρώην και νυν στελεχών μας να πίνουν καφέ όπου θέλουν με όποιες και όποιους θέλουν!».

Παρότι οι κ. Γείτονας και Φλαμπουράρης αποτελούν αμφότεροι αδιαμεσολάβητους συνομιλητές των προέδρων, Φώφης Γεννηματά και Αλέξη Τσίπρα αντίστοιχα, η έκταση που έλαβε η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ τους ανάμεσα στα φλιτζανάκια του καφέ ήρθε σε μια στιγμή κορύφωσης του αντιπολιτευτικού λόγου του Κινήματος Αλλαγής, επικεντρωμένου στην «κοινωνική ατζέντα», δηλαδή την προστασία της πρώτης κατοικίας, τις καταχρηστικές χρεώσεις των τραπεζών, την κατάθεση πρότασης νόμου για τη 13η σύνταξη αλλά και τα μείζονα εθνικά θέματα (Τουρκία, Προσφυγικό – Μεταναστευτικό), «στριμώχνοντας», δηλαδή, σε όλα τα μέτωπα την κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, η πολυποίκιλη πολιτική κριτική και οι αλλεπάλληλες παρεμβάσεις της Χαριλάου Τρικούπη τείνουν να υποκαταστήσουν σε μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης τον ΣΥΡΙΖΑ στον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν η Κουμουνδούρου κλυδωνίζεται πιο σοβαρά από ποτέ από τα κύματα εσωστρέφειας και εσωκομματικών αντιπαραθέσεων. Στην κατεύθυνση αυτή, δεν ήταν λίγα τα στελέχη της Κουμουνδούρου που εστίασαν στο ραντεβού των δύο πολιτικών ανδρών ώστε να αναζωπυρώσουν τις προσπάθειες διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ προς το Κέντρο, κερδίζοντας χρόνο και χώρο στη σοβούσα ενδοκομματική διαμάχη για την επιτυχία ή μη του εγχειρήματος της κοινωνικής αντιστοίχισης, στην οποία ερμήνευσαν τις «γέφυρες καφέ» με το ΚΙΝΑΛ ως δυνητικό σωσίβιο.

Διαχρονική αφετηρία ο Ανδρέας

Παρά το ντόμινο αντιδράσεων που κατάφερε και από τις δύο πλευρές, της κυβέρνησης και τις αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πολιτικός καφές των κ. Γείτονα και Φλαμπουράρη, η ηγετική ομάδα του Κινήματος Αλλαγής προσπέρασε τα… εμπόδια μέσω της επιστροφής στην κοιτίδα. «Κάθε 5 Φλεβάρη οι Ελληνες μετράμε το αποτύπωμά σου, που μεγαλώνει όσο περνά ο καιρός. Μας έμαθες να αγωνιζόμαστε. Να ελπίζουμε. Να μην τα παρατάμε. Να ανοίγουμε δρόμους δημοκρατίας, προκοπής και περηφάνιας για όλους τους Ελληνες. Να είμαστε πατριώτες και ανυποχώρητοι στα δίκαιά μας», ανέφερε με αφορμή την επέτειο των 101 χρόνων από τη γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, και κατέληξε:

«Οι νεότεροι δεν σε πρόλαβαν. Για τους πολλούς ταυτίστηκες με καλύτερες μέρες. Για όλους όμως είσαι παρών σε πολλά από αυτά που σήμερα θεωρούμε αυτονόητα και κεκτημένα. Γι’ αυτό και σε τιμάμε καθημερινά. Οι ιδέες, το έργο και η σκέψη σου θα είναι πάντα η πηγή μέσα από την οποία θα αναβλύζει κάθε νέο ξεκίνημα της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης», κρατώντας σταθερά τα ηνία της παράταξης.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 140 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Πάνος Σκουρλέτης στη «Νέα Σελίδα»: Θεωρώ ότι υπάρχουν πεδία συνεργασίας με το ΚΙΝΑΛ