Συνέδριο με έμφαση σε γυναικείο ποδόσφαιρο και VAR11 Φεβρουαρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 5:14 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 9:10 μμ


«Το ποδόσφαιρο των γυναικών δεν χρειάζεται να αναπτυχθεί μόνο επειδή το απαιτεί η πολιτική ορθότητα. Πρέπει να αναπτυχθεί γιατί πιστεύουμε σ’ αυτό και επειδή το 2019 οι άνδρες και οι γυναίκες πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ίσοι. Αντίθετα μ’ αυτό που λένε κάποιοι, το ποδόσφαιρο των γυναικών δεν είναι το ποδόσφαιρο του μέλλοντος· είναι το σημερινό ποδόσφαιρο και πρέπει να υποστηρίζουμε τη διαφορετικότητα». Τάδε έφη Αλεξάντερ Τσεφερίν (7 Φεβρουάριου 2019, Ρώμη).

Του Μιχάλη Φ. Ρετσίνα

Ο Σλοβένος Αλεξάντερ Τσεφερίν είχε αναλάβει καθήκοντα προέδρου της UEFA από το 2016 -διαδεχόμενος τον Μισέλ Πλατινί-, όταν ο αντίπαλος και συνυποψήφιός του για την προεδρία Ανχελ-Μαρία Βιγιάρ, τότε αντιπρόεδρος της UEFA και πρόεδρος της Ισπανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, βρέθηκε σε δίνη σκανδάλων. Την περασμένη Πέμπτη (7/2), στο ξενοδοχείο «Cavalieri» στη Ρώμη, όπου η UEFA είχε συνεδριάσει για πρώτη φορά τη δεκαετία του ’60, συγκεντρώθηκαν οι 55 πρόεδροι των μελών της UEFA για το 43ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, το οποίο αποτελεί το ετήσιο κοινοβούλιο της Ευρώπης για το ποδόσφαιρο. Την προηγουμένη είχε πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο η τελευταία συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της UEFA και αποφασίστηκε η αύξηση από 12 σε 16 του αριθμού των ομάδων που θα συμμετάσχουν στο πρωτάθλημα της UEFA Under-21 (κάτω των 21), που θα διεξαχθεί σε Ουγγαρία και Σλοβενία τον Ιούνιο του 2021. Η Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA ενέκρινε επίσης τους κανονισμούς των Champions League 2019-2020, UEFA Europa League, Champions League Γυναικών UEFA, Champions League UEFA, UEFA Youth League και του Super Cup του UEFA 2019.

Επανεκλογή Τσεφερίν

Την Πέμπτη ο κ. Τσεφερίν επανεκλέχθηκε πρόεδρος της UEFA για την επόμενη τετραετία. Παράλληλα, η Φλοράνς Χαρντουίν από τη Γαλλία επανεκλέχθηκε με τετραετή θητεία για τη θέση που προβλέπεται να καταλαμβάνει γυναίκα στην Εκτελεστική Επιτροπή της. Διεξήχθησαν επίσης εκλογές για επτά έδρες -με τετραετή θητεία- στην Εκτελεστική Επιτροπή για την περίοδο 2019-2023. Επανεκλέχθηκαν επίσης οι Σάντορ Τσάνι (Ουγγαρία), Νταβόρ Σούκερ (πρώην διεθνής με την Κροατία) και Φερνάντο Γκόμεζ (Πορτογαλία), ενώ νέα μέλη είναι ο Ισπανός Λουίς Ρουμπιάλες, ο Δανός Τζέσπερ Κρίστενσεν, ο Αλβανός Αρμαντ Ντούκα και ο Ουκρανός Αντρέι Παβέλκο. Η νέα Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA όρισε αντιπρόεδρο της Συνομοσπονδίας τον Σάντορ Τσάνγι, που έλαβε 49 από τις 55 ψήφους, στη θέση του Ουκρανού Γκριγκόρι Σουρκίς, που αποχώρησε ως τιμώμενο μέλος.

Οσον αφορά στην εκπροσώπηση της UEFA στη FIFA, αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου για τις τέσσερις βρετανικές ενώσεις (Αγγλία, Σκωτία, Βόρεια Ιρλανδία και Ουαλία) εκλέχθηκε για την περίοδο 2019-2023 ο Αγγλος Κλαρκ Γκρεγκ. Ακολούθως, εξελέγησαν ως ευρωπαϊκά μέλη του συμβουλίου της FIFA ο Πορτογάλος Φερνάντο Γκόμεζ και ο Κύπριος Γιώργος Κουμάς, ενώ επανεκλέχθηκε ο Γερμανός Ράινχαρντ Γκρίντελ. Το συνέδριο επικύρωσε ως εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης Συλλόγων (ECA) στην Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA τον Νάσερ αλ Κελαΐφι, σε μια κίνηση που αποσκοπεί να δώσει φωνή στους συλλόγους, ενώ νέα μέλη των οργάνων για τη διοίκηση της Δικαιοσύνης ορίστηκαν οι Πέτρα Μπόζνιακ, Τόμας Κάρολ, Πόλι Χάντφορντ και Αντόνιο Γκαρσία ντε Αλκαράζ. Το επόμενο συνέδριο της UEFA θα διεξαχθεί στις 3 Μάρτιου 2020 στο Αμστερνταμ.

Μαζί για το μέλλον

Η στρατηγική της UEFA «Μαζί για το Μέλλον του Ποδοσφαίρου» παρουσιάστηκε στο συνέδριο. Αφορά στην περίοδο 2019-2024 και έχει συνταχθεί σε συνεννόηση με όλους τους φορείς ώστε να υλοποιηθούν προοδευτικές πρωτοβουλίες. Οπως προαναφέραμε, κορυφαία προτεραιότητα για τη Συνομοσπονδία είναι η άνθηση του γυναικείου ποδοσφαίρου με στόχο τον διπλασιασμό, έως το 2024, των εγγεγραμμένων σε ποδοσφαιρικούς συλλόγους γυναικών. Τη Δευτέρα 4 Φεβρουάριου, στη Φρανκφούρτη, η UEFA διαβουλεύτηκε με τους συλλόγους που θα συμμετάσχουν την επόμενη εβδομάδα στον γύρο των «16» του Champions League, όπου θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά σε διασυλλογικό ευρωπαϊκό θεσμό το σύστημα υποβοήθησης διαιτητή με βίντεο (VAR). Στην Ελλάδα η επίσπευση της λειτουργίας του VAR, με ευθύνη του προέδρου της ΕΠΟ, Βαγγέλη Γραμμένου, και του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Βασιλειάδη, καθίσταται επιτακτική ύστερα από πρόσφατες κραυγαλέες αποφάσεις διαιτητών.

Διαβάστε επίσης στη Νέα Σελίδα: ΠΑΟΚ – Ιβάν Σαββίδης: Ψυχραιμία! Να μη μας παρασύρει τίποτα μακριά από το όνειρο