ΣΥΡΙΖΑ: Θυσία στον βωμό του κόμματος η κοινωνική βάση

Επαναφορά του «κομματικού φίλτρου» στη διεύρυνση από τον Αλέξη Τσίπρα και «λευκή σημαία» στην διαμάχη κορυφής με τον Πάνο Σκουρλέτη1 Σεπτεμβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 8:45 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 9:22 πμ


  • Πρώτη δημοσίευση: Σάββατο 31 Αυγούστου 19:52
  • Δεύτερη δημοσίευση: Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου 08:45

Τέλος στα σενάρια αναβάπτισής του από την προοδευτική κοινωνική βάση έβαλε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη, διήμερη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ μετά την ανάπαυλα των θερινών διακοπών.

Της Γεωργίας Σαδανά 

[email protected]

Ο πρόεδρος του κόμματος επέλεξε να σηκώσει «λευκή σημαία», ρίχνοντας πρώτος τους τόνους στη διαμάχη κορυφής που είχε ξεσπάσει μεταξύ του ίδιου και του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη, τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου, μετά την επίθεση «κάτω από τη μέση» που εξαπέλυσαν φιλικά προς την Κουμουνδούρου ΜΜΕ, ζητώντας εμμέσως πλην σαφώς την αποπομπή Σκουρλέτη ως αποτέλεσμα της άσχημης εκλογικής επίδοσης και κυρίως της μη διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος στις ανοιχτές διαδικασίες

Μετρώντας τις αλυσιδωτές αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος τις αμέσως επόμενες ημέρες -καθώς η πλειοψηφία των κομματικών στελεχών αποδοκίμασε εντόνως το ύφος της επίθεσης-, ο κ. Τσίπρας προσέφερε πλήρη κάλυψη στον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας «επίθεση σε όλο το κόμμα» την επίθεση κατά του Νο2 της κομματικής ιεραρχίας. Μολονότι στελέχη της «προεδρικής» πτέρυγας επιθυμούσαν όλο το τελευταίο διάστημα την ευρεία κοινωνική αντιστοίχιση του ΣΥΡΙΖΑ με αφετηρία τις αυτοδιοικητικές εκλογές -στόχος που σκόνταψε στη δυστοκία κομματικών στελεχών μπροστά στο ενδεχόμενο «πασοκοποίησης»-, η απόφαση της ηγεσίας επανέφερε ισχυρό το «κομματικό φίλτρο» στις επόμενες κινήσεις γείωσης του ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σκουρλέτης τέθηκε προ ημερών από τον Αλέξη Τσίπρα επικεφαλής της ενιαίας Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης (ΚΟΕΑ), ως μια ένδειξη καλής πίστης και εκτόνωσης από την πλευρά της ηγεσίας της εσωστρέφειας που προκάλεσε η απόπειρα αποδόμησης της συμβολής του γραμματέα.

Χάθηκε η Σοσιαλδημοκρατία

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας παρέδωσε τα κλειδιά της εισόδου στη διαδικασία εγγραφής των νέων μελών (η οποία θα αρχίσει από την 1η Οκτωβρίου) στην Κουμουνδούρου, καθώς ο ίδιος εξήγησε ότι «η προσπάθειά μας πρέπει να έχει στόχο την αναβάθμιση και τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ και όχι την υπέρβασή του. Τον μετασχηματισμό του σε ένα πλατύ μαζικό, λαϊκό, δημοκρατικό κόμμα», αποφεύγοντας επιμελώς τον όρο «σοσιαλδημοκρατικό», κατευνάζοντας τις όποιες εσωκομματικές αντιδράσεις. Στην ίδια κατεύθυνση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο εκλογής προέδρου από την κοινωνική βάση, μολονότι όλες οι εσωκομματικές πτέρυγες ομονοούν στο πρόσωπό του, αποθαρρύνοντας τη μαζική και ενεργή συμμετοχή της κοινωνικής πλειοψηφίας στην ανοικοδόμηση του κόμματος.

Αντίθετα, ο ίδιος χαρακτήρισε τη συζήτηση περί απευθείας εκλογής του από την κοινωνία ως «αποπροσανατολιστική» και χωρίς επίδικο, ξεκαθαρίζοντας πως «σε ό,τι με αφορά, δεν αισθάνομαι ότι χρειάζομαι καμία εκλογή για να αποκτήσω κύρος ηγεσίας. Εχουμε κερδίσει υπό την ηγεσία μου τρεις εκλογές, ένα δημοψήφισμα και στις εκλογές που χάσαμε ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκε από τον έναν στους τρεις ψηφοφόρους».

Η σύμπλευση Τσίπρα με την ομάδα των ιστορικών κομματικών στελεχών που επιθυμούν τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, με αποκορύφωση τη διεξαγωγή αποκλειστικά τακτικού Συνεδρίου, απομακρύνει, ωστόσο, τη δεσπόζουσα δύναμη του προοδευτικού πόλου από την πιο πρόσφατη κατάκτηση «αμεσοδημοκρατικής» έκφρασης, την ώρα που η αντίληψη που διατρέχει τον ΣΥΡΙΖΑ οριζόντια και κάθετα είναι η πολεμική που δέχεται συλλήβδην από τα ΜΜΕ ως απόδειξη «μεταδημοκρατίας». Παράλληλα, το πλέον ριζοσπαστικό κόμμα εξουσίας στην Ελλάδα φαίνεται να κάνει βήματα πίσω απέναντι στη δραστική συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων στελεχών που έσπευσαν να το αγκαλιάσουν σε όλες τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, παραγνωρίζοντας τη συμβολή τους, σε αντίθεση με τους Γιώργο Παπανδρέου, Αντώνη Σαμαρά, Φώφη Γεννηματά και Κυριάκο Μητσοτάκη, που νομιμοποιήθηκαν σε απόλυτο βαθμό από την απευθείας ανάδειξή τους από τον λαό.

Ο οδικός χάρτης του μετασχηματισμού

Χωρίς αστερίσκους εγκρίθηκε η εισήγηση της ηγεσίας του κόμματος για τον οδικό χάρτη του μετασχηματισμού του, με τα έξι βήματά του να έχουν ως εξής:

  • Δημιουργία ενιαίου κέντρου με την Προοδευτική Συμμαχία, που σημαίνει άμεση συγκρότηση ενιαίας Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης (ΚΟΕΑ), με την προσθήκη των στελεχών της Προοδευτικής Συμμαχίας και άλλων προσωπικοτήτων στην Κεντρική Επιτροπή.
  • Δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οργανωτικής λειτουργίας του κόμματος (eSYRIZA).
  • Πολιτική Διακήρυξη για το νέο ξεκίνημα μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.
  • Εναρξη καμπάνιας εγγραφών με τη δημιουργία και της ψηφιακής πλατφόρμας από 1ης Οκτωβρίου. Εγγραφές σε κεντρικά σημεία/περίπτερα ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο διαδίκτυο.
  • Ανοιχτές συνελεύσεις για την εγγραφή νέων μελών και για την εκλογή νέων Συντονιστικών Νομαρχιακών Επιτροπών σε όλες τις μεγάλες πόλεις.
  • Ανασυγκρότηση της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, με κεντρικό ρόλο στην έναρξη της καμπάνιας στο Φεστιβάλ της Νεολαίας στις 27 Σεπτεμβρίου.

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο φύλλο 117 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφόρησε την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2019.

Διαβάστε επίσης στη Νέα Σελίδα: Η «υπερήφανη» αυτ-απάτη Τσίπρα