Τα «καρφιά» Ρέγκλινγκ & οι «πονοκέφαλοι» Σταϊκούρα

Ο επικεφαλής του ESM επανέλαβε από το βήμα του συνεδρίου του «Economist» τη δέσμευση του νέου υπουργού Οικονομικών για τήρηση όλων των στόχων23 Ιουλίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 2:59 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 3:00 μμ


Τα δύσκολα για τον νέο υπουργό Οικονομικών μόλις τώρα άρχισαν. Και μπορεί ο Χρήστος Σταϊκούρας να γνωρίζει καλά την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τα πλεονεκτήματά της αλλά και τα τρωτά της σημεία, ωστόσο τα συνεχή καμπανάκια του επικεφαλής του ESM, Kλάους Ρέγκλινγκ, του δημιουργούν νέους «πονοκεφάλους».

Του Γιώργου Παύλου

[email protected]

«Καμπανάκι» για μεταρρυθμιστική κόπωση

Ο επικεφαλής του ESM επανέλαβε από το βήμα του συνεδρίου του «Economist» και μετά τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τη δέσμευση που έλαβε από τον Χρήστο Σταϊκούρα για τήρηση όλων των στόχων. Ταυτόχρονα, προειδοποίησε για τα σημάδια μεταρρυθμιστικής κόπωσης των τελευταίων μηνών, συνδέοντας τη μείωση των φορολογικών συντελεστών με το αφορολόγητο όριο.

Στο άκουσμα των παραπάνω ο υπουργός Οικονομικών μάλλον θα αγχώθηκε λίγο περισσότερο. Κι αυτό την ώρα που συντάσσεται το φορολογικό νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει μείωση φορολογικών συντελεστών για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις αλλά και παρεμβάσεις στη ρύθμιση των 120 δόσεων, που αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης. Με όλα τα παραπάνω τα πράγματα φαίνεται να περιπλέκονται.

Αρχικά το πακέτο φοροελαφρύνσεων δεν έχει πάρει το «πράσινο φως» από τους θεσμούς, κάτι που επανειλημμένως έχει τονίσει ο Ρέγκλινγκ, ενώ θα πρέπει το οικονομικό επιτελείο να βρει και πώς θα καλυφθεί το όποιο κενό δημιουργείται δημοσιονομικά από τα μέτρα ελάφρυνσης. Σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, ο Ρέγκλινγκ επεσήμανε ότι δεν είναι διασφαλισμένη η συνέπεια ορισμένων μέτρων πολιτικής με τις δεσμεύσεις που δόθηκαν στους Ευρωπαίους εταίρους. Επίσης, είναι ξεκάθαρο ότι ο κ. Σταϊκούρας δεσμεύτηκε για τήρηση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα. Και δεν είναι τυχαίο ότι ο επικεφαλής του ESM έστειλε σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση να καταθέσει προϋπολογισμό που θα σέβεται τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Το πακέτο φοροελαφρύνσεων δεν έχει πάρει το «πράσινο φως» από τους θεσμούς

Τα βάσανα όμως για τον «τσάρο» της οικονομίας δεν σταματούν εδώ. Όπως επισήμανε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, ο όποιος επανακαθορισμός δημοσιονομικών πολιτικών θα πρέπει να στοχεύει στην καλλιέργεια της ανάπτυξης, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την επίτευξη του συμφωνημένου πρωτογενούς πλεονάσματος. Μια μείωση των φορολογικών συντελεστών, για παράδειγμα, θα μπορούσε να συνδυαστεί με διεύρυνση της φορολογικής βάσης (αφορολόγητο όριο). Με απλά λόγια, ο Ρέγκλινγκ συνέδεσε τη μείωση των φορολογικών συντελεστών που προωθεί η κυβέρνηση με το αφορολόγητο όριο.

Κι εδώ αρχίζουν τα λαϊκά όργανα, διότι αν επιμείνουν σε αυτή την άποψη οι θεσμοί, τότε η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να μειώσει το αφορολόγητο, κάτι για το οποίο είχε υποσχεθεί ότι δεν θα το κάνει. Μάλιστα, ως αξιωματική αντιπολίτευση είχε καταθέσει σχετική τροπολογία, επικρίνοντας εντόνως την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που δεν είχε συνταχθεί μαζί της. Βεβαίως, για το θέμα του αφορολόγητου θα δώσει σκληρή μάχη ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά μένει να αποδειχθεί αν οι θεσμοί θα κάνουν πίσω τελικά.

Πάντως, στην κυβέρνηση ετοιμάζουν με γοργό ρυθμό το νομοσχέδιο με τις φοροελαφρύνσεις, το οποίο θα περιλαμβάνει, όπως αποκάλυψε ο Χρήστος Σταϊκούρας, μείωση φορολογικών συντελεστών για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις αλλά και παρεμβάσεις στη ρύθμιση των 120 δόσεων με μείωση του ελάχιστου ποσού μηνιαίας δόσης, διεύρυνση της δυνατότητας για τις επιχειρήσεις και μείωση του επιτοκίου για τις οφειλές που υπάγονται στη ρύθμιση.

Πάντως, οι αναλυτές του αμερικανικού επενδυτικού οίκου Capital Economics τονίζουν ότι η νέα κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια μακρά λίστα δομικών προβλημάτων, όπως το αναποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, η υψηλή ανεργία και ένας τραπεζικός τομέας που «πνίγεται» από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Η αποστολή της δυσκολεύει ακόμη περισσότερο λόγω της εποπτείας από την ΕΕ και των προθεσμιών για την αποπληρωμή του χρέους. Τα πάντα θα κριθούν εκ του αποτελέσματος στην εικόνα της αγοράς τους προσεχείς μήνες.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 111 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφόρησε το Σάββατο 20 Ιουλίου 2019.

Διαβάστε επίσης στη Νέα Σελίδα: 

H… χαλάστρα της Ούρσουλα στον Σαμαρά