Τι ξέχασε να πει ο Γιούνκερ18 Φεβρουαρίου 2020 · Ώρα δημοσίευσης: 10:38 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 10:41 μμ


Tην περασμένη Κυριακή παρακολούθησα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη συνέντευξη του πρώην προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στον ΣΚΑΪ και τον Αλέξη Παπαχελά. Μια συνέντευξη στην οποία ο Γιούνκερ, αφού έχυσε κροκοδείλια δάκρυα για τον ελληνικό λαό, τον οποίο φτωχοποίησαν η τρόικα και τα μνημόνια, στη συνέχεια απέφυγε με ιδιαίτερα αριστοτεχνικό τρόπο να κάνει τη δική του αυτοκριτική για την ολοσχερή αποτυχία των μνημονίων, τα οποία, όπως είπε, επιβλήθηκαν δήθεν για να σώσουν την Ελλάδα.

Του Νότη Μαριά *

Μάλλον με την παρέλευση του χρόνου έχει ξεχάσει ότι από τον Αύγουστο του 2010 ο ίδιος είχε αποκαλύψει τον πραγματικό σκοπό των μνημονίων, δηλώνοντας ότι αν δεν είχε αποφασιστεί η στήριξη της Ελλάδας, αυτό «θα είχε οδηγήσει σε μεγάλες ανακατατάξεις για το ευρώ», προσθέτοντας με νόημα ότι «πάντα ετίθετο το θέμα σταθερότητας του ευρώ και ποτέ της Ελλάδας» («Καθημερινή», 17/8/2010, σελ. 23).

Και αφού ο Γιούνκερ άσκησε ολίγη κριτική στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ επειδή δεν δέχτηκε το 1998 και το 1999 την εισήγηση Μπαρόζο να ελέγχει η Κομισιόν τα στατιστικά στοιχεία των κρατών-μελών της ΕΕ, στη συνέχεια τα έριξε στον Κώστα Καραμανλή και τον Γιώργο Παπανδρέου, γιατί, όπως είπε, δεν πήραν μέτρα, αν και τους είχε προειδοποιήσει σχετικά με το τι έρχεται λόγω της άσχημης οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας.

Όμως ο Γιούνκερ ξέχασε το πιο βασικό. Ξέχασε να μας πει ότι, παρότι ο ίδιος γνώριζε την υπερχρέωση της Ελλάδας, εντούτοις ως πρόεδρος του Eurogroup από το 2005 δεν έκανε τίποτε.

Το αντίθετο, μάλιστα. Εποίησε την νήσσαν, διότι μέσα από την υπερχρέωση της προμνημονιακής Ελλάδας κέρδιζαν οι Γερμανοί και οι Γάλλοι «εταίροι» μας. Ας θυμίσουμε, λοιπόν, εμείς στον, κατά τ’ άλλα, λαλίστατο Γιούνκερ αυτά που συνομολόγησε τόσο το 2010 όσο και το 2014, απαντώντας σε σχετική ερώτησή μου.

Όπως έχουμε ήδη αναλύσει από το 2011 στο βιβλίο «Το μνημόνιο της χρεοκοπίας και ο άλλος δρόμος – Πειραματόζωον η Ελλάς» (σελ. 548), ο Γιούνκερ σε δηλώσεις του που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Κέρδος» στις 9/10/2010 (σελ. 3) είχε πει επί λέξει:

«Οι Ευρωπαίοι γνώριζαν ότι κάποια μέρα η Ελλάδα θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη δημοσιονομική κρίση που την έπληξε στις αρχές του χρόνου», «ήταν φανερό ότι κάποια μέρα η Ελλάδα θα έπρεπε να αντιμετωπίσει αυτό το είδος του προβλήματος και ήξερα ότι το πρόβλημα αυτό θα έφτανε, διότι συζητούσαμε οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, ο πρόεδρος Ζαν-Κλοντ Τρισέ στην ΕΚΤ, η Επιτροπή και εγώ ο ίδιος για τις προοπτικές αυτού που δεν ήταν τότε γνωστό όπως αυτό που αποκαλούμε ελληνική κρίση». Και συνέχισε με ιδιαίτερα αποκαλυπτικό τρόπο:

«Ήξερα ακόμη ότι η Γαλλία και η Γερμανία κέρδιζαν τεράστια ποσά από τις εξαγωγές τους προς την Ελλάδα. Αλλά εγώ δεν θα μπορούσα να πω δημοσίως αυτό που γνώριζα».

Έτσι, λοιπόν, ο Γιούνκερ συνομολόγησε από το 2010 με ιδιαίτερα κυνικό τρόπο τις ευθύνες των «εταίρων» μας για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας, επιβεβαιώνοντας ότι η ίδια η υπερχρέωση της χώρας, που προέκυψε μετά την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, οφείλεται σε παράνομες ενέργειες των εποπτικών Αρχών της ΕΕ που, αν και γνώριζαν ότι η χώρα παραβιάζει τα κριτήρια δημοσιονομικής πειθαρχίας του Συμφώνου Σταθερότητας και του Μάαστριχτ, εντούτοις έκαναν τα «στραβά μάτια» προκειμένου να συνεχίζεται η απρόσκοπτη εξαγωγή γερμανικών και γαλλικών καταναλωτικών προϊόντων και βιομηχανικού εξοπλισμού στη χώρα μας.

Η παραπάνω παραδοχή του Γιούνκερ επιβεβαιώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο όλους εμάς που από το 2010 επιμέναμε -κόντρα στον ιδεολογικοπολιτικό μονόδρομο που επιβλήθηκε στη χώρα- ότι τα ελληνικά δημοσιονομικά ελλείμματα και χρέη οφείλονται κυρίως στα θεσμικά ελλείμματα και τις δομικές ανεπάρκειες της ίδιας της Ευρωζώνης, καθώς επίσης και στον τρόπο λειτουργίας της ενιαίας αγοράς και του ελεύθερου ανταγωνισμού στο πλαίσιο της ΕΟΚ και μετέπειτα της ΕΚ και, δευτερευόντως, στις παθογένειες και τις διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας.

Λίγα χρόνια μετά, συγκεκριμένα στις 11 Ιουλίου 2014, είχα την ευκαιρία να βρεθώ τετ α τετ με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες, όταν αυτός ήρθε να μιλήσει ως υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν στους Ευρωπαίους αντιφεντεραλιστές, στους οποίους συμμετείχα ως ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος της ομάδας. Ρώτησα, λοιπόν, δημοσίως τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αν ίσχυε πράγματι η παραπάνω δήλωσή του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Κέρδος», δήλωση που του διάβασα αυτολεξεί.

Πράγματι, ο Γιούνκερ δημοσίως παραδέχτηκε ότι έκανε τις δηλώσεις αυτές και εν συνεχεία «κάρφωσε» τον Κώστα Καραμανλή και τον Γιώργο Παπανδρέου, καθώς και τους Ελληνες υπουργούς Οικονομικών της περιόδου εκείνης, γιατί, όπως είπε, τους είχε προειδοποιήσει για την άσχημη κατάσταση της χώρας.

Με δηλώσεις μου, που βρίσκονται ακόμη αναρτημένες στο διαδίκτυο, στις 11 Ιουλίου 2014 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες είχα επισημάνει ότι η ομολογία Γιούνκερ αποδείκνυε ότι ένα τεράστιο τμήμα του ελληνικού δημόσιου χρέους οφείλεται σε μια συμπαιγνία του δικομματισμού, των εποπτικών Αρχών της ΕΕ και της πολιτικής και οικονομικής ευρωπαϊκής ελίτ προκειμένου να αποκομίζουν οικονομικά οφέλη εις βάρος του ελληνικού λαού.

Έτσι, η χώρα μας υπερχρεώθηκε, χωρίς όμως να έχει και κάποιο σχετικό οικονομικό όφελος. Κατά συνέπεια, το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού δημόσιου χρέους στην ουσία συνιστά «επονείδιστο χρέος» (odious debt) και γι’ αυτό τον λόγο η ελληνική πλευρά είχε και έχει κάθε δικαίωμα, όχι μόνο να αρνηθεί νόμιμα την εξόφλησή του, αλλά και να προχωρήσει στη μονομερή διαγραφή του.

Αυτά, λοιπόν, ξέχασε να μας πει ο κ. Γιούνκερ. Αλλά, φευ, υπάρχουν τα κείμενα και τα βίντεο για να μην ξεχνάμε.

* Πρόεδρος του κόμματος Ελλάδα – Ο Άλλος Δρόμος, Καθηγητής Θεσμών ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρώην Ευρωβουλευτής

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 141 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

Για τη νίκη στις επόμενες εκλογές

ΣΥΡΙΖΑ & ΝΔ υπολογίζουν «χωρίς τον ξενοδόχο»