Το κοινωνικό μέρισμα ως μέτρο στήριξης9 Δεκεμβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 4:19 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 4:20 μμ


Οι πρόσφατες ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών για το κοινωνικό μέρισμα αντιμετωπίστηκαν θετικά από μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης. Δεν είναι αμελητέοι οι αριθμοί της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 700 ευρώ σε 250.000 νοικοκυριά.

Το κοινωνικό μέρισμα, που σωστά θεσμοθετήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, το υλοποιεί με το δικό της σκεπτικό και η παρούσα.

Κι όσο φυσικό προβάλλει στην πολιτική κονίστρα να υπάρχουν διαφορετικές αναγνώσεις των αντιπολιτευόμενων πολιτικών δυνάμεων και κριτική στις κυβερνητικές αποφάσεις, άλλο τόσο επιβεβλημένο είναι η εκάστοτε κυβέρνηση να φροντίζει τις ευαίσθητες ομάδες της κοινωνίας.

Η κάθε κίνηση που ανακουφίζει τα πιο αδύναμα λαϊκά στρώματα πρέπει να τυγχάνει καθολικής επιδοκιμασίας. Φυσικά, ο εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο.

Έπειτα από μια σχεδόν δεκαετή κρίση, τα χαμηλά εισοδηματικά κοινωνικά στρώματα χρειάζονται διαρκή στήριξη.

Στήριξη που δεν θα περιορίζεται στο έκτακτο ποσό του κοινωνικού μερίσματος. Χρειάζεται στήριξη που έχει σχέση με μια πιο ευέλικτη οικονομική πολιτική στο θέμα των κόκκινων δανείων, με μια σοβαρή κινητικότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας αλλά και με μια διαφορετική αντίληψη στην επιχειρηματική αγορά.

Η άμεση επαναδραστηριοποίηση της μικρομεσαίας αγοράς και η ενδυνάμωση του καταναλωτικού κλίματος είναι απολύτως αναγκαίες.

Η πορεία της οικονομίας δεν μπορεί να αλλάξει μόνο με τις εμβληματικές επενδύσεις -όταν αυτές υλοποιηθούν-, αλλά και με την καλυτέρευση των συνθηκών της μεσαίας επιχειρηματικής αγοράς.

Σε κάθε χρονική περίοδο θα υπάρχουν συμπολίτες μας που θα χρειάζονται την κρατική παρέμβαση μέσω κοινωνικού μερίσματος.

Απλά βούληση όλων και κυρίως των κυβερνώντων θα πρέπει να είναι συνεχώς μεγαλύτερο βοήθημα σε όλο και μικρότερο αριθμό ατόμων. Αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος όλων.

«Νέα Σελίδα»

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 131 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

Μια δύσκολη εβδομάδα για την κυβέρνηση

Η Φώφη πρωτοστατεί στην εθνική γραμμή