Το κουβάρι του 5G και οι εξελίξεις που έρχονται

Στην Ελλάδα αναμένεται η άφιξη αμερικανικού κλιμακίου - Σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις, η ΕΕ δεν σκοπεύει -καταρχήν- να αποκλείσει την κινεζική Huawei από την ανάπτυξη του δικτύου 5G στην Ευρώπη, όμως θα ορίσει «αυστηρούς κανόνες», όπως δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Βιομηχανίας, Τιερί Μπρετόν, ρίχνοντας έτσι νερό στον μύλο των αντιθέσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Βρυξελλών18 Φεβρουαρίου 2020 · Ώρα δημοσίευσης: 6:24 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 6:26 μμ


Οι εξελίξεις με το δίκτυο 5G μπαίνουν στην τελική τους ευθεία και τα δεδομένα, λόγω και της κρισιμότητας του θέματος, αλλάζουν από εβδομάδα σε εβδομάδα. Στην Ελλάδα διανύουμε τις μέρες που αναμένεται ειδικό αμερικανικό κλιμάκιο προκειμένου να διερευνήσει τις τελικές προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το θέμα.

Του Βασίλη Ταλαμάγκα
[email protected]

Σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις, η ΕΕ δεν σκοπεύει -καταρχήν- να αποκλείσει την κινεζική Huawei από την ανάπτυξη του δικτύου 5G στην Ευρώπη, όμως θα ορίσει «αυστηρούς κανόνες», όπως δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Βιομηχανίας, Τιερί Μπρετόν, ρίχνοντας έτσι νερό στον μύλο των αντιθέσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Βρυξελλών.

Ο Γάλλος πρώην υπουργός Οικονομίας, ο οποίος διετέλεσε επίσης επικεφαλής της εταιρείας τηλεπικοινωνιών France Télécom, παρουσίασε πριν από λίγες μέρες έναν «οδηγό» που δημιουργήθηκε από τα κράτη-μέλη σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αυτός ο «οδηγός» περιέχει κατευθύνσεις γι’ αυτό που πρέπει να γίνει ώστε να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι που αφορούν στην εγκατάσταση των υποδομών της νέας κινητής τεχνολογίας 5G.

Οι οδηγίες αυτές, τις οποίες όλες οι χώρες υποσχέθηκαν να ακολουθήσουν, δεν είναι δεσμευτικές.

Ανταγωνίστριες εταιρείες της Huawei στην κατασκευή 5G δικτύων είναι η σουηδική Ericsson, η φινλανδική Nokia και η νοτιοκορεατική Samsung.

Η Ουάσιγκτον ασκεί πιέσεις προς τους συμμάχους και εταίρους της να αποκλείσουν τη Huawei, την οποία υποψιάζεται για κατασκοπεία υπέρ του Πεκίνου. Η Αυστραλία και η Ιαπωνία έχουν ήδη αποκλείσει την κινεζική εταιρεία.

«Εμείς στην Ευρώπη τους αποδεχόμαστε όλους, αλλά έχουμε κανόνες, αυτοί οι κανόνες είναι ξεκάθαροι, απαιτητικοί», δήλωσε ο Μπρετόν. Δεν είναι, πάντως, τυχαίο ότι το θέμα της «ασφάλειας των δικτύων» -και ιδιαίτερα η ανάπτυξη των δικτύων 5G– έχει χαρακτηριστεί ως μείζον ζήτημα ασφάλειας και σε επίπεδο ΝΑΤΟ.

Στο μεταξύ, στη Γερμανία δεν έχει βρεθεί ακόμα συμβιβασμός στην ενδοκυβερνητική κόντρα για τη στάση απέναντι στη Huawei, με την καγκελαρία και την πλειοψηφία των Χριστιανοδημοκρατών να θεωρούν ότι δεν πρέπει να αποκλειστεί και τους Σοσιαλδημοκράτες να επιδιώκουν «φωτογραφικά» κριτήρια, τα οποία στην πράξη την αποκλείουν.

Παραδοσιακά, πάντως, οι Αμερικανοί «εργάζονταν» περισσότερο με τους ιδεολογικούς αντιπάλους τους παρά με τους φιλελευθέρους, κι αυτό εξηγείται από τις παραπάνω θέσεις.

Στη Βρετανία δόθηκε το «πράσινο φως» στην κινεζική εταιρεία υπό όρους και παρά τις αντιρρήσεις συντηρητικών βουλευτών.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ντόμινικ Ράαμπ, διαβεβαίωσε ότι ο ρόλος της Huawei θα είναι «περιορισμένος» και, παρότι θα αναλάβει το 35% του έργου, θα αποκλειστεί από πυρηνικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Στη Γαλλία, αν και νόμος προβλέπει την ενίσχυση του ελέγχου του εξοπλισμού των δικτύων πριν από την εγκατάστασή τους για να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλειά του, δεν υπάρχει πρόβλεψη ειδικά για τη Huawei.

Στην Ισπανία, την Ιταλία, την Πολωνία και την Ελλάδα έχει ήδη προβλεφθεί ότι οι πάροχοι θα χρησιμοποιήσουν τη Huawei στην ανάπτυξή τους, μαζί με τις Ericsson και Nokia.

Η υγεία

Από τότε που δημιουργήθηκαν τα κινητά τηλέφωνα υπάρχουν ανησυχίες για τις επιπτώσεις τους στην υγεία. Στις περισσότερες περιοχές οι συζητήσεις γύρω από το δίκτυο 5G είναι μια συνέχιση όλων αυτών των ήδη υπαρχουσών ανησυχιών, πράγμα που είναι λογικό.

Η εκπεμπόμενη ποσότητα ακτινοβολίας των δικτύων πέμπτης γενιάς θα είναι σε γενικές γραμμές η ίδια με των δικτύων 4G, 3G και 2G, με μία όμως διαφορά: τα κύματα χιλιοστόμετρου.

Τα κύματα αυτά βρίσκονται πιο ψηλά στο φάσμα συχνοτήτων απ’ ό,τι έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα στο πλαίσιο των τηλεπικοινωνιών, αν και ακόμα πρόκειται για μη ιοντίζουσα ακτινοβολία.

Τα κύματα χιλιοστόμετρου είναι μια υποκατηγορία της τεχνολογίας 5G, η οποία μπορεί να μεταφέρει περισσότερες πληροφορίες για μικρότερες αποστάσεις. Προς το παρόν, αυτές οι συχνότητες δεν χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη, αν και στις ΗΠΑ οι μεγάλες εταιρείες τις χρησιμοποιούν για την κατασκευή των δικτύων πέμπτης γενιάς.

Ελάχιστες έρευνες έχουν γίνει για τις επιδράσεις τους στην υγεία. Συγκεκριμένα, αν και έχει βρεθεί ότι τα κύματα χιλιοστόμετρου δεν διαπερνούν το δέρμα στο ίδιο βάθος με τα κύματα χαμηλότερων συχνοτήτων, παρ’ όλα αυτά ενδέχεται να χρειάζεται να γίνει μια διαφορετική αξιολόγηση κινδύνου αυτών των κυμάτων για την εκτίμηση της επίδρασής τους στην επιφάνεια του δέρματος.

Ο καθηγητής Κούστερ, που έχει ερευνήσει το θέμα, τόνισε πρόσφατα: «Δεν ισχυρίζομαι ότι πρέπει πραγματικά να ανησυχούμε για την έκθεση σε κύματα χιλιοστόμετρου, αλλά είναι ανεύθυνο, ενώ δεν έχουμε επαρκή δεδομένα, να εκθέτουμε μεγάλες ομάδες ατόμων σε αυτά. Πρέπει επομένως να επενδύσουμε στην περαιτέρω διερεύνηση των επιπτώσεων αυτών των κυμάτων».

Ωστόσο, ένα επιχείρημα που χρησιμοποιείται συχνά ενάντια σε αυτό το είδος έρευνας είναι ότι επηρεάζεται από τον ιδιωτικό τομέα. Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών, σύμφωνα με ακτιβιστές, χρηματοδοτούν συχνά την έρευνα σε αυτό τον τομέα για να την επηρεάσουν προς την κατεύθυνση που τις συμφέρει. Μέχρι στιγμής η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει χρηματοδοτήσει ορισμένες φορές την έρευνα σχετικά με την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, αλλά επί του παρόντος δεν υπάρχει σχέδιό της που να επικεντρώνεται στις επιπτώσεις του 5G στην υγεία.

Εφόσον δεν είμαστε σίγουροι για τις επιπτώσεις του 5G στην υγεία, μήπως θα έπρεπε να το απαγορεύσουμε μέχρι να είμαστε, εφαρμόζοντας την αρχή της προφύλαξης; Η απάντηση, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι «όχι».

«Αυτό θα ήταν υπερβολικό», δήλωσε άλλος αρμόδιος καθηγητής, ο Κρόμχοουτ: «Πρέπει να συνεχίσουμε να μελετάμε και να παρατηρούμε αυτό το ζήτημα και να είμαστε σε επαγρύπνηση.

Ωστόσο, η πλήρης απαγόρευση του δικτύου 5G θα ήταν υπερβολική και θα αποτελούσε ανάχωμα στην τεχνολογική καινοτομία.

Επίσης, δεν έχουμε δει μεγάλη αύξηση του καρκίνου του εγκεφάλου τα τελευταία 20 χρόνια, παρόλο που η χρήση του κινητού τηλεφώνου έχει αυξηθεί κατά πολύ». Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι υπάρχει ανάγκη για περισσότερη επιστημονική έρευνα.

Όσο δεν υπάρχει συναίνεση στον επιστημονικό κόσμο, αποκλείεται να υπάρξει και στον πολιτικό, όταν, μάλιστα, διακυβεύονται σοβαρά ζητήματα ελέγχου των πληροφοριών αλλά και ασφάλειας.

Η Ελλάδα θα πρέπει να προσέξει τις αντιπαραθέσεις που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ ΗΠΑ, Γερμανίας και άλλων, την εποχή, μάλιστα, που αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις στα εθνικά θέματα.

Όταν τσακώνονται τα βουβάλια, πρέπει να αποσύρονται διακριτικά τα μικρότερα ζώα…

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 141 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

Πότε «κλειδώνει» η αύξηση του κατώτατου μισθού

Η Ομόνοια μαγνήτης για διεθνείς ξενοδοχειακούς ομίλους