Το σύγχρονο παρακράτος της ακροδεξιάς ΝΔ21 Ιανουαρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 4:59 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 4:59 μμ


Με ελάχιστες εξαιρέσεις, η ιστορική διαδρομή της συντηρητικής παράταξης στη χώρα μας από την εποχή της ΕΡΕ μέχρι τη σημερινή της μεταλλαγή σε ένα ακροδεξιό – νεοφιλελεύθερο μόρφωμα διατήρησε ζωντανή μια παράδοση.

Ο λόγος για τη σύμφυση και συλλειτουργία της με έναν μηχανισμό παρακράτους, ο οποίος, όταν η περίσταση το απαιτούσε, ανέπτυσσε παράνομη – εγκληματική δράση κατά των πάσης φύσεως αντιφρονούντων με ιδεολογική προμετωπίδα τις εμφυλιοπολεμικές κραυγές και τον πατριδοκάπηλο εθνικισμό.

Από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη και τις μαζικές διώξεις κατά των «μιασμάτων» και των «συνοδοιπόρων» τους, η σκυτάλη του παρακράτους, των δράσεων και των αντιλήψεών του, πέρασε στα χέρια της χούντας, αποτελώντας επίσημο καθεστώς.

Το παρακράτος των «εθνικοφρόνων» όμως δεν τελείωσε με τη χούντα. Φώλευε κατά τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης για να αναδυθεί και πάλι την εποχή της αρχηγίας του Ευάγγελου Αβέρωφ στη ΝΔ. Το σύνθημα «φωτιά και τσεκούρι» αναβίωσε και έδρασε με τους μηχανισμούς των τραμπούκων τύπου «Ρέιντζερς» και «Κενταύρων» υπό την αρχηγία του Βασίλη Μιχαλολιάκου. Όσο για το τσεκούρι, ανήκε στην αρμοδιότητα του Μάκη Βορίδη.

Τη συνέχεια της ιστορικής αλυσίδας ανέλαβε ο Γιώργος Καρατζαφέρης (φιλοξένησε τους πρώτους πυρήνες της Χρυσής Αυγής), ο οποίος, αν και εκδιώχθηκε από τον Κώστα Καραμανλή, εμφύτευσε στη ΝΔ τα πλέον επίλεκτα στελέχη του, αφού πρώτα ο ίδιος, «χέρι χέρι» με τον Αντώνη Σαμαρά, παραβίασε τους δημοκρατικούς θεσμούς διορίζοντας τον Λουκά Παπαδήμα πρωθυπουργό.

Σήμερα το ακροδεξιό – πατριδοκάπηλο παρακράτος γνωρίζει μέρες δόξας. Οι επίσημοι εκφραστές του, Αντώνης Σαμαράς, Μάκης Βορίδης, Άδωνις Γεωργιάδης, καθορίζουν τη στρατηγική της ΝΔ και χειραγωγούν πλήρως τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος νομιμοποιεί επισήμως τη δράση του κομματικού και παρακομματικού παρακράτους.

Οι ύβρεις, οι απειλές -ακόμα και κατά της ζωής- που εκτοξεύονται κατά βουλευτών και η επιχειρούμενη διαπόμπευση και τρομοκράτησή τους με αφίσες στους δρόμους αποτελούν τις πρακτικές του παρακράτους αυτού.

Συγχαρητήρια, κύριε Μητσοτάκη. Το επόμενο βήμα της πολιτικής σας, έτσι όπως το πάτε, θα είναι να αναρτηθούν τα πρόσωπα των «επίδικων» βουλευτών με τη λέξη «Wanted» και να οριστεί, μάλιστα, και η ανάλογη αμοιβή. Αφού ο διχασμός και η εμφυλιοπολεμική πρακτική ανήκουν στο δικό σας πολιτικό – ιδεολογικό «Far West».

«Νέα Σελίδα»

Δημοσιεύθηκε στο φύλλο 85 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: 

Συμφωνία των Πρεσπών: Αρχίζει σήμερα η συζήτηση στη Βουλή – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Ο μοιραίος ρόλος της οικογένειας Μητσοτάκη στο Μακεδονικό