Τριανταφυλλίδης στη «Νέα Σελίδα»: Ο Παύλος Πολάκης είναι η ψυχή της ψυχής του ΣΥΡΙΖΑ

«Η υπεραξία και τα αποθέματα κύρους που παρέδωσαν Τσίπρας και Κοτζιάς σπαταλούνται και ξοδεύονται με σπασμωδικές κινήσεις, χωρίς ειρμό, σχέδιο και πλάνο»22 Δεκεμβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 11:45 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 11:45 μμ


  • Πρώτη δημοσίευση: 22 Δεκεμβρίου 2019, 12:08 πμ
  • Τελευταία δημοσίευση: 22 Δεκεμβρίου 2019, 11:39 μμ

«Είναι αναγκαίο να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο», απαντά στη «Νέα Σελίδα» αναφορικά με την πιθανότητα θερμού επεισοδίου ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης.

Συνέντευξη στη ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΑΔΑΝΑ

[email protected]

Ως προς τη διαδικασία διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τριανταφυλλίδης υπενθυμίζει με νόημα πως «στο σύνθημα “Ο ΣΥΡΙΖΑ είσαι εσύ” συνοψίζεται η πεμπτουσία του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς χορηγούς και εργολάβους, χωρίς καναλάρχες και τηλεοπτικές “πλάτες”, η μόνη και αποκλειστική δύναμή μας είναι οι πολίτες» και σηκώνει το γάντι δηλώνοντας ότι «η επιστολή-πρόσκληση-πρόκληση του Πράττω και του Νίκου Κοτζιά προς τις δημοκρατικές – προοδευτικές δυνάμεις για τη δημιουργία μετώπου απέναντι στη μέγγενη του νεοφιλελευθερισμού ανοίγει ένα παράθυρο ελπίδας».

Τέλος, «αυτό που ανησυχεί και προβληματίζει τον κόσμο μας δεν είναι η διαφορετικότητα των απόψεων, είναι η πολεμική – αυτό δεν χρειάζεται», εκτιμά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, παρεμβαίνοντας σχετικά με τα αίτια της ήττας και την ανάγκη κοινωνικής αντιστοίχισης.

Θεωρείτε ότι θα κλιμακωθούν οι ενέργειες της Τουρκίας; Πόσο πιθανό είναι, κατά τη γνώμη σας, ένα θερμό επεισόδιο;

Οι δράσεις και οι αντιδράσεις της Τουρκίας είναι ασύμμετρες. Είναι αναγκαίο να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Η αίσθηση της πατριωτικής ευθύνης, που μας συνέχει, μας βρίσκει όλους σε αρραγές εθνικό μέτωπο, εθνική ομοψυχία, παλλαϊκή ενότητα και το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων στον ύψιστο βαθμό εγρήγορσης και επαγρύπνησης. Οποιος τολμήσει να αμφισβητήσει τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα σε ξηρά, αέρα και θάλασσα θα το μετανιώσει. Το μήνυμα που έστειλα ως μέλος της εθνικής αντιπροσωπείας από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων προς τους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν σαφές: «Είμαστε νοερά κοντά σας, είμαστε δίπλα σας. Για την πατρίδα και την υπεράσπισή της γινόμαστε όλοι ένα».

Ως ΣΥΡΙΖΑ εγκαλείτε την κυβέρνηση ότι δεν επέδειξε αποφασιστικότητα ως προς την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας στα ευρωπαϊκά όργανα. Πού εδράζεται αυτή σας η διαπίστωση;

Μεταξύ της εξωτερικής πολιτικής του «τσαμπουκά» από τη μια και της άνευρης και παθητικής, φοβικής και κατευναστικής πολιτικής από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας, με αρχιτέκτονα τον Νίκο Κοτζιά, επέλεξαν την πολυδιάστατη, ενεργητική πολιτική της εθνικής αυτοπεποίθησης και της πατριωτικής ευθύνης, που κατέστησε την Ελλάδα διεθνή παίκτη με εμβέλεια, συνομιλητή όλων των πλευρών, που ενέπνεε σεβασμό, καθώς ανέστησε το Κυπριακό, ενώ έλυσε επίσης το Μακεδονικό. Δημιούργησαν πολυμερείς θεσμικούς κύκλους συνεργασίας, που, ως αμορτισέρ, απορροφούσαν κάθε ενδεχόμενο κραδασμού με όλους τους γείτονες αποκλειστικά στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του αμοιβαίου σεβασμού.

Τώρα όλη αυτή η υπεραξία και τα αποθέματα κύρους που παρέδωσαν Τσίπρας και Κοτζιάς σπαταλούνται και ξοδεύονται με σπασμωδικές κινήσεις, χωρίς ειρμό, σχέδιο και πλάνο. Ειδικότερα σε σχέση με την απειλή εξ ανατολών και την επίλυση του Μακεδονικού πλέον κατανοεί και ο πλέον αδαής και θερμοκέφαλος τι εννοούσαμε μερικούς μήνες πριν, μιλώντας για την ουσιαστική υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος και γιατί δεν θα εξυπηρετούσε το εθνικό συμφέρον να έχουμε μια χώρα στα βόρεια σύνορά μας στη σφαίρα επιρροής της Τουρκίας.

Τώρα θα εφαρμόσει και θα τιμήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως είπε ο κ. Δένδιας στη Βουλή, καθιστώντας τη βασικό άξονα της εξωτερικής της πολιτικής. Προφανώς, τώρα οι εκλογές πέρασαν, ο στόχος επετεύχθη: επιστροφή στην κουτάλα και ρεσάλτο στην εξουσία. Ποιος θυμάται πλέον τις κραυγές των βουλευτών της ΝΔ μερικούς μήνες πριν; Ποιος θυμάται το «προδώσατε – πουλήσατε» στη Βουλή; Ποιος θυμάται την «κατάργηση» της Συμφωνίας των Πρεσπών που υπόσχονταν αν γίνουν κυβέρνηση και άλλα τέτοια τραγικά ανέκδοτα;

Στη συζήτηση επί του προϋπολογισμού ο ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε στην κυβέρνηση «προεκλογική ψευδολογία». Γιατί;

Το κοινωνικό μέρισμα-φάντασμα πλανάται ήδη ως κακέκτυπο πνεύμα των Χριστουγέννων και εισβάλλει σε κάθε ελληνικό σπίτι. Ο εμπαιγμός και η κοροϊδία αφορούν στο γεγονός ότι η ΝΔ ψήφισε προεκλογικά τη 13η σύνταξη όπως την έφερε με νόμο ο ΣΥΡΙΖΑ και τώρα, διά στόματος του υφυπουργού Εργασίας, Νότη Μηταράκη, ανακοινώνει ότι επειδή ήταν επίδομα του ΣΥΡΙΖΑ την καταργεί. Η κοροϊδία και ο εμπαιγμός μεγεθύνονται δε, καθώς, όχι μόνο καταργούν τη 13η σύνταξη, αλλά επιπλέον δεν επαναφέρουν το ΕΚΑΣ, όπως είχαν δεσμευτεί προεκλογικά.

Οι πολίτες που ακούν τους βουλευτές της ΝΔ απορούν και αναρωτιούνται γιατί πανηγυρίζουν. Επειδή κατακρεούργησαν το κοινωνικό μέρισμα από τα 780 εκατ. ευρώ το 2018 σε 175 εκατ. ευρώ φέτος κι από τα 3 εκατ. σε 700.000 δικαιούχους το 2018 σε μόλις 250.000 δικαιούχους φέτος; Πού είναι άραγε τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ τα Χριστούγεννα του 2018 για το τι θα περιλαμβάνει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι με το κοινωνικό μέρισμα του ΣΥΡΙΖΑ;

Γαλαντόμοι στους υπόδικους-κολλητούς με την αποδέσμευση των τραπεζικών τους λογαριασμών και την ασυλία στους τραπεζίτες -άλλωστε, έχουμε και τα δάνεια των 500 εκατ. των κομμάτων να σβήσουν, δεν πρέπει να έχουν ασυλία;-, αλλά σφιχτοί στη μεσαία τάξη και τους επαγγελματίες, με την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού, όπως και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για το 85% των ασφαλισμένων.

Πού είναι η περαιτέρω μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 11% που υποσχεθήκαν; Τον Ιούνιο του 2019, όταν ήδη ο ΦΠΑ στην εστίαση με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ είχε πέσει από το 24% στο 13%, ο κ. Μητσοτάκης με συνέντευξή του στο Κρήτη TV δήλωνε επί λέξει: «Εγώ δεν είπα ότι το 2020 θα μειώσω τον ΦΠΑ. Θα μειώσω τον ΦΠΑ μόνο στην εστίαση». Το θυμάστε, κύριε Μητσοτάκη; Γιατί οι εστιάτορες το θυμούνται πολύ καλά.

Πιστεύετε ότι ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να προέρχεται από την προοδευτική παράταξη; Πολιτικό ή μη πρόσωπο θεωρείτε καταλληλότερο;

Ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας, με τις συνταγματικές προβλέψεις για τις αρμοδιότητες και τις εξουσίες του, κατεξοχήν συμβολίζει, προσωποποιεί και εκφράζει την ενότητα του ελληνικού λαού. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι απολύτως αναγκαίο και επιβεβλημένο διαχρονικά -και υπό το φως, μάλιστα, των κρίσιμων περιστάσεων που διανύουμε ακόμη περισσότερο- το πρόσωπό του να απολαμβάνει την αποδοχή και να διαθέτει τη μέγιστη δυνατή επιδοκιμασία της εθνικής αντιπροσωπείας.

Εκλογή ΠτΔ με λιγότερους από τους 233 βουλευτές που έλαβε τον Φεβρουάριο του 2015 ο εν ενεργεία Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, θα συνιστά εκ των πραγμάτων επιλογή που δεν θα ικανοποιεί την παραπάνω αρχή εξυπηρέτησης του ύψιστου εθνικού συμφέροντος· εν προκειμένω, να εκπροσωπεί την ενότητα του ελληνικού λαού. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως πλειοψηφία απέδειξε με την επιλογή ενός προσώπου που δεν ανήκε στον δικό του χώρο πώς εννοεί στην πράξη την εξυπηρέτηση του ύψιστου εθνικού συμφέροντος.

Ολες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πτώση του ΣΥΡΙΖΑ από τα εκλογικά του ποσοστά και, μάλιστα, σε μικρό χρονικό διάστημα από τις εκλογές. Μια συζήτηση για την ήττα θα βοηθούσε στην αντιστροφή αυτής της τάσης;

Με βάση τις δημοσκοπήσεις, μετά το κοινωνικό μέρισμα-φάντασμα και την κατάργηση της 13ης σύνταξης που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ να υποθέσω ότι η ΝΔ και ο Μητσοτάκης θα έχουν ήδη ανέλθει στο 55% της λαϊκής επιδοκιμασίας. Οψόμεθα… Η αποφλοίωση, η απομυθοποίηση και η απογύμνωση της ΝΔ απ’ ό,τι επαγγέλθηκε προεκλογικά είναι καθολική και ραγδαία μέσα στην κοινωνία.

Εχοντας βάλει τον αυτόματο πιλότο στην ένδειξη «μόνο ρουσφέτια, τακτοποιήσεις και διορισμοί για τα “γαλάζια” παιδιά στο ετσιθελικό κράτος» και «μπίζνες, μίζες και ρεμούλες στην κρατικοδίαιτη οικονομία των “γαλάζιων” χορηγών» διεκδικούν να εξαντλήσουν την τετραετία και να μας εξαντλήσουν ως κοινωνία και οικονομία. Σύμμαχός τους, οι γερές τηλεοπτικές «πλάτες», η αυτοκρατορία της μιντιακής διαπλοκής, που χωρίς αυτή δεν θα μπορούσε ο Μητσοτάκης να σταθεί ούτε μέρα στην εξουσία. Παρακολουθούμε το remake του ίδιου έργου. Αυτού που μας οδήγησε στη χρεοκοπία και τα μνημόνια. Τουλάχιστον αφελής όποιος αναμένει ότι η επανάληψη του ίδιου έργου μπορεί να οδηγήσει σε διαφορετικά αποτελέσματα.

Πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν εκφράσει τον προβληματισμό τους για το ενδεχόμενο επιμόλυνσης από την «πασοκοποίηση». Συμμερίζεστε αυτό τον φόβο;

Ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε μπορεί ούτε και θέλει να γίνει ΠΑΣΟΚ. Το δύσκολο στοίχημα και η μεγάλη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας, και αποτελεί όρο επιβίωσης για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, είναι η εντολή του 32% των πολιτών: ο ΣΥΡΙΖΑ να ανοίξει οργανωτικά και να αγκαλιάσει τη μεγάλη δημοκρατική – προοδευτική παράταξη, τους 1.800.000 πολίτες που του έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης, ελπίδας και προοπτικής.

Στο σύνθημα «Ο ΣΥΡΙΖΑ είσαι εσύ» συνοψίζεται η πεμπτουσία του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς χορηγούς και εργολάβους, χωρίς καναλάρχες και τηλεοπτικές «πλάτες», η μόνη και αποκλειστική δύναμή μας είναι οι πολίτες. Οπως λέγαμε και προεκλογικά: «Είμαστε η φωνή σας, είστε η δύναμή μας». Η βούληση είναι σαφής. Το αποτέλεσμα, ωστόσο, της μαζικοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ θα κρίνει την πορεία.

Πιστεύετε ότι είναι χρήσιμος ο διάλογος με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις; Θα συναινούσατε σε πρωτοβουλίες της κυβέρνησης με εθνικό πρόσημο;

Ο διάλογος δεν είναι απλώς χρήσιμος· η απλή αναλογική τον καθιστά μονόδρομο. Ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο, επειδή πιστεύουμε στη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, ψηφίσαμε την απλή αναλογική και την προτείναμε, μάλιστα, στη συνταγματική αναθεώρηση ως μόνιμο και πάγιο εκλογικό σύστημα. Ο διάλογος μεταξύ των δημοκρατικών – προοδευτικών δυνάμεων, δηλαδή των κεντρώων δημοκρατών, των σοσιαλδημοκρατών, των σοσιαλιστών, των αριστερών ριζοσπαστών και των οικολόγων πρασίνων, με στόχο τις προγραμματικές συγκλίσεις στα μεγάλα διλήμματα – προβλήματα του καιρού μας αποτελεί τη μοναδική δημοκρατική δίοδο για να συναντήσουμε τα κοινωνικά στρώματα των μη προνομιούχων και να δημιουργήσουμε πλατιές πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες.

Οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με απλή αναλογική. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με βαθιά αίσθηση πατριωτικής ευθύνης, είναι πανέτοιμος να αναλάβει τις ιστορικές ευθύνες που του αναλογούν. Ως μέλος και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ θεωρώ ότι η επιστολή-πρόσκληση-πρόκληση του Πράττω και του Νίκου Κοτζιά προς τις δημοκρατικές – προοδευτικές δυνάμεις για τη δημιουργία μετώπου απέναντι στη μέγγενη του νεοφιλελευθερισμού ανοίγει ένα παράθυρο ελπίδας.

Παρατηρούμε στον δημόσιο διάλογο διαφορετικές απόψεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για μείζονα ζητήματα. Είναι εξίσου επιτακτική με την κοινωνική και η εσωκομματική σας αντιστοίχιση;

Οι διαφορετικές απόψεις είναι υγεία· η ποικιλία τους, επιβεβλημένη. Προβλέπεται, άλλωστε, και από το καταστατικό μας στο άρθρο 5, παρ. 5, 6. Αυτό που ανησυχεί και προβληματίζει τον κόσμο μας δεν είναι η διαφορετικότητα των απόψεων, είναι η πολεμική – αυτό δεν χρειάζεται. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε στο Κάραβελ μια μεγάλη αλήθεια: «Δεν ανήκει σ’ εμάς η δημοκρατική παράταξη. Εμείς ανήκουμε σε αυτή», δηλαδή… αφιππεύσατε.

Γίνομαι συγκεκριμένος: τον τελευταίο καιρό κάποιοι έχουν στοχοποιήσει τον Παύλο Πολάκη. Με τον Παύλο έχουμε διαφωνήσει δημόσια και, μάλιστα, έντονα, όταν κατέθεσα επίκαιρη ερώτηση και μου απάντησε στη Βουλή για τον χώρο κατασκευής του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Καταθέτω τη δική μου αλήθεια: ο Παύλος Πολάκης είναι η ψυχή της ψυχής του ΣΥΡΙΖΑ. Τελεία.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 133 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφόρησε την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019.

Διαβάστε επίσης στη Νέα Σελίδα: Ποιος φοβάται στον ΣΥΡΙΖΑ τον Παύλο Πολάκη;