Τσίπρας: «Πρώτη φορά» ο Ανδρέας στο στόχαστρο

Δριμεία κριτική στο ΠΑΣΟΚ «από τη δεκαετία του ’80 και εξής» εξαπέλυσε από το Παρίσι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ1 Δεκεμβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 10:30 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 10:33 μμ


  • Πρώτη δημοσίευση: 30 Νοεμβρίου 2019, 8:45 μμ
  • Τελευταία δημοσίευση: 1 Δεκεμβρίου 2019, 10:30 μμ

Με αφήγημα… εξωτερικού εμφανίστηκε στην πρώτη ομιλία του μετά τις εκλογές σε ακαδημαϊκά συμφραζόμενα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, εξιστορώντας πέρα από τα ειωθότα την ιστορική εξέλιξη αλλά και τη μελλοντική προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ.

της Γεωργίας Σαδανά
[email protected]

Συμμετέχοντας στην εναρκτήρια εκδήλωση της Εδρας Δημοσίου Χρέους του Πανεπιστημίου Sciences Po, ο τέως πρωθυπουργός παρέδωσε «Μαθήματα από την Ελλάδα» με αφορμή την κρίση χρέους του 2009 υπό νέα οπτική γωνία, αποκηρύσσοντας στην πραγματικότητα το εγχώριο εγχείρημά του, αυτό της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ ως πυρήνα της «προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης».

Το πράσινο «πελατειακό κράτος»

Παρά τις εργώδεις προσπάθειες της Κουμουνδούρου αλλά και του κ. Τσίπρα προσωπικά όλο το τελευταίο διάστημα να αντιστοιχηθεί η κοινωνική -πασοκογενής- πλειοψηφία με τις κομματικές δομές και λειτουργίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν απέφυγε την ολική επαναφορά στις βαθιές ιδεολογικές του ρίζες, κόβοντας τις γέφυρες με την ηγεσία και τη βάση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος. Με φόντο τον Σηκουάνα, «από τη δεκαετία του ’80 η Ελληνική Αριστερά είχε μια συνεπή πολιτική καταγγελίας της διαφθοράς στα δημόσια έργα και στις σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες, στην οικοδόμηση του πελατειακού κράτους από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στη δημόσια διοίκηση, στον τρόπο χρηματοδότησης των Ολυμπιακών Αγώνων και στην εξοπλιστική πολιτική», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε πως «παρά τα αντιθέτως λεγόμενα, αποτελεί ευθύνη της Αριστεράς να είναι ο κατεξοχήν εχθρός πολιτικοοικονομικών πρακτικών που οδηγούν στη δημιουργία χρέους και σε αυτή την κατεύθυνση θα εργαστούμε ακόμα περισσότερο στο μέλλον», προτάσσοντας το αριστερό του πρόσημο.

Παραμερίζοντας προσώρας την τελευταία απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ -μαζί και τις διθυραμβικές της αναφορές στη «δημοκρατική έκρηξη του ’81»-, ο τέως πρωθυπουργός «συντονίστηκε» με το επαναστατικό γαλλικό παρελθόν, εξηγώντας στην ακαδημαϊκή του διάλεξη ότι «με την εκλογική νίκη του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου του 2015 η Αριστερά όφειλε να αποκαταστήσει τους όρους επανένταξης της χώρας στο διεθνές οικονομικό σύστημα ώστε η χώρα να ανακτήσει την εθνική της ανεξαρτησία, που περιορίστηκε δραματικά στα χρόνια της κρίσης, αλλά ταυτόχρονα όφειλε και οφείλει να συνεχίσει την προσπάθεια ώστε να εξαλειφθούν οι δομικές αιτίες που οδήγησαν στην κατάρρευση και αναπαράγουν πολλαπλές μορφές ανισοτήτων».

Η μετωπική επίθεση του κ. Τσίπρα στο ΠΑΣΟΚ διαχρονικά εντοπίζεται και σε αρκετά άλλα σημεία της τοποθέτησής του -χωρίς να αφήνει περιθώρια παρερμηνειών-, καθώς ο ίδιος σπεύδει να εξηγήσει ότι «τα πραγματικά αίτια της κρίσης είναι βαθύτερα και εδράζονται στις δομικές παθογένειες του ελληνικού καπιταλισμού αλλά και του τρόπου που λειτούργησε το ελληνικό πολιτικό σύστημα τις δεκαετίες που ακολούθησαν την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1974, με κορύφωση την περίοδο λίγο πριν και αμέσως μετά την ένταξη της χώρας στη Ζώνη του Ευρώ», δείχνοντας με νόημα και την κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη.

Επίθεση την ώρα της ΚEΑ

Στον αντίποδα, μιλώντας για την περίοδο της διακυβέρνησής του ο τέως πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η Αριστερά αναγνώρισε και ανέδειξε έγκαιρα τόσο τις αιτίες όσο και τις ολέθριες συνέπειες του διογκούμενου χρέους», συμπεραίνοντας παράλληλα ότι «δυστυχώς, πέσαμε στον τοίχο μιας συντηρητικής και ιδεοληπτικής Ευρώπης. Και ταυτόχρονα στον αμοραλισμό ενός ΔΝΤ που, αντί να μιλάει τεχνοκρατικά, έπαιζε πολιτικά παιχνίδια», επιστρατεύοντας τη ρητορική της ριζοσπαστικής -προκυβερνητικής- περιόδου του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αιφνιδιαστική αυτή ιδεολογική μετατόπιση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με ορμητήριο τη γαλλική πρωτεύουσα έρχεται να «ανατινάξει» την απόπειρα διεύρυνσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς για πρώτη φορά ο ίδιος ο κ. Τσίπρας καταφέρεται δημόσια εναντίον, όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ, αλλά πρωτίστως του ιδρυτή του, Ανδρέα Παπανδρέου, θέτοντας ως ορόσημο της «διαφθοράς» του τη δεκαετία του ’80! Στην κατεύθυνση αυτή, η παραπάνω αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κάθε άλλο παρά τυχαία μπορεί να εκληφθεί, δεδομένου ότι ο ίδιος δράττεται κάθε ευκαιρίας να αναφερθεί εγκωμιαστικά στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, προβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στη δημοκρατική προοδευτική βάση ως η φυσική του συνέχεια και συνακόλουθα προσβλέποντας στις εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους της.

Μεγαλύτερη βαρύτητα αποκτά η επίθεση Τσίπρα στην παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου και εξαιτίας της πολιτικής συγκυρίας, η οποία συμπίπτει με την οργανωμένη επιχείρηση προσέλκυσης στελεχών παπανδρεϊκών καταβολών στην Κουμουνδούρου προκειμένου να μετάσχουν ενεργά στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης (ΚΕΑ) του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ώστε να εκκινήσουν οι προετοιμασίες διεξαγωγής του 3ου συνεδρίου του κόμματος. Ταυτόχρονα, η σκληρή φρασεολογία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη συνολική διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δυσχεραίνει και τη μελλοντική στάση στελεχών και προσωπικοτήτων που πρόσκεινται στους δύο πρώην πρωθυπουργούς του Κινήματος Κώστα Σημίτη και Γιώργο Παπανδρέου, αφού δεν είναι λίγα τα μέλη των κυβερνήσεών τους που είχαν προσεγγιστεί το τελευταίο διάστημα προκειμένου να ενταχθούν στις γραμμές της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσεχώς.

Επιπρόσθετα, η «αποκήρυξη» του ΠΑΣΟΚ από… κτίσεώς του από τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης εγείρει ήδη ερωτήματα και αμηχανία σε πλείστα όσα μέλη της Προοδευτικής Συμμαχίας και εν ενεργεία πασοκογενείς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όταν κάποιοι, μάλιστα, εξ αυτών υπήρξαν και προσωπικοί συνεργάτες των προέδρων του ΠΑΣΟΚ. Πλην αυτού, η στιγμή της ολομέτωπης επίθεσης του κ. Τσίπρα στους κτήτορες της Χαριλάου Τρικούπη και η ολική ρήξη με την πολιτική κληρονομιά του Κινήματος έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τους στόχους της καμπάνιας εγγραφής νέων μελών στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης (η εξέλιξη της οποίας δεν απέδωσε ούτως ή άλλως τα προσδοκώμενα), καθώς προκαλεί συμπτώματα κοινωνικής και πολιτικής απομόνωσης της Κουμουνδούρου, τα οποία κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει -ιδίως ελλείψει στρατηγικού σχεδιασμού- ότι δεν θα οδηγήσουν σε περαιτέρω υστέρηση πολιτικών και κοινωνικών της δυνάμεων.

Εξαέρωση στις δημοσκοπήσεις

Παράλληλα, η πρόθεση του κ. Τσίπρα να κεραυνοβολήσει δημόσια το ΠΑΣΟΚ έρχεται σε μια στιγμή που η δημοσκοπική εικόνα του ίδιου όσο και του ΣΥΡΙΖΑ ως κόμματος έχουν τρωθεί εντυπωσιακά. Για πρώτη φορά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποχώρησε στην τρίτη θέση ως προς τον δείκτη δημοφιλίας των πολιτικών αρχηγών στη δημοσκόπηση της Metron Analysis -με την κυρία Γεννηματά να κατακτά τη δεύτερη θέση-, ενώ η μετεκλογική φθορά της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξελίσσεται με γεωμετρική πρόοδο, έχοντας συρρικνωθεί στο 21% τέσσερις μόλις μήνες μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου (οπότε είχε λάβει 31,61%), σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση. Αφενός η δομική αδυναμία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αντιτάξει έναν παραγωγικό πολιτικό λόγο, αφετέρου η αναμόχλευση γεγονότων και πρακτικών της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στη συλλογική μνήμη συντελούν στη ραγδαία απομείωση των ποσοστών του κόμματος, δίνοντας σάρκα και οστά στους ενδόμυχους φόβους του κ. Τσίπρα. Διαβλέποντας ως εξαιρετικά πιθανό τον κίνδυνο εξαέρωσής του μετά τους πρώτους μήνες στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο επικεφαλής της προειδοποίησε εκ νέου για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, τοποθετώντας ως διακύβευμα της κάλπης το «να ισοπεδωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ».

Τον φόβο του κ. Τσίπρα για πιθανή του «ισοπέδωση» ενισχύουν σημαντικά οι νωπές ακόμη εμπειρίες από τα έργα και τις ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, στερώντας δυνατότητες πολιτικών ελιγμών και πειστικών επιχειρημάτων απέναντι στο Μέγαρο Μαξίμου. Η παντελής έλλειψη προοπτικής, η αναιμική βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, η προσκόλληση σε ιδεοληπτικές εμμονές και οι προκλητικές συμπεριφορές ήθους και ύφους συναντήθηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια με νομοθετικές παρεμβάσεις υπέρ της υπερεξουσίας των τραπεζών και των funds, με την παραχώρηση κυριαρχίας στο Υπερταμείο, με τη διάψευση της συλλογικής προσδοκίας για άνοδο μισθών (751 ευρώ) και συντάξεων και τη διαρκή υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου και των κοινωνικών υποδομών, συνοψίζοντας το κυβερνητικό έργο στις γραμμές των αναρτήσεων του Παύλου Πολάκη. Ολα τα παραπάνω, άλλωστε, ερμηνεύουν το γεγονός ότι η πρώτη συντεταγμένη αντιπολιτευτική επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ με φόντο την τοποθέτηση 82χρονου «γαλάζιου» απόστρατου σε θέση διοικητή δημόσιου νοσοκομείου επανάφερε ταχύτατα στη δημόσια σφαίρα τα πεπραγμένα του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας, ανασυστήνοντας τα θεμέλια και εγείροντας τα αντανακλαστικά του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου.

Επιτροπή δοκιμασμένων συνταγών

Η επαμφοτερίζουσα στάση του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώθηκε μέσα σε λιγότερο από ένα εικοσιτετράωρο, καθώς την παραμονή της ανακοίνωσης των 695 ονομάτων που απαρτίζουν την Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ο κ. Τσίπρας κατακεραύνωνε το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο, για να συμπεριλάβει λίγες ώρες αργότερα ως μέλη της Επιτροπής του εμβληματικές μορφές της υπαγωγής της χώρας στα προγράμματα προσαρμογής, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση τη Ρεγγίνα Βάρτζελη, διευθύντρια του Γραφείου Πρωθυπουργού επί των ημερών του Γιώργου Παπανδρέου, η οποία, μεταξύ άλλων, είχε τη δικαιοδοσία (όπως και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου) ως προς την πιστή τήρηση των μνημονιακών υποχρεώσεων από μέρους του τότε Υπουργικού Συμβουλίου.

«Οταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη διακυβέρνηση βρισκόμασταν ήδη στην πέμπτη συνεχή χρονιά ατελέσφορων προγραμμάτων λιτότητας, που είχαν ήδη συρρικνώσει το 25% του ΑΕΠ της χώρας, η ανεργία είχε σκαρφαλώσει στο 29% και στο 60% για τους νέους, η χώρα βρισκόταν σε βαριά ύφεση και μεγάλο μέρος του πληθυσμού στα πρόθυρα ανθρωπιστικής κρίσης», περιέγραφε από το Παρίσι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, συμπεραίνοντας ότι «ήταν απολύτως φανερό ότι τα δύο πρώτα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, το πρώτο από τον Μάιο του 2010 έως τον Μάρτιο του 2012 και το δεύτερο από τον Μάρτιο του 2012, είχαν αποτύχει παταγωδώς», για να ενσωματώσει τελικά πριν από τη δύση του ήλιου τον στενό πυρήνα των «εισαγωγέων του μνημονίου» στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.
Με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να αφήνει μάλλον στο Παρίσι τους «αφορισμούς» περί «διαφθοράς» του μνημονιακού και μη ΠΑΣΟΚ, στη μακρά λίστα της Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ συνυπάρχουν αρμονικά οι Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης και Ευκλείδης Τσακαλώτος με τους Απόστολο Γκλέτσο, Νίκο Φωτόπουλο αλλά και πρώην βουλευτές και επιφανή του στελέχη του ΠΑΣΟΚ «από τη δεκαετία του ’80», όπως ο Τάκης Κορμάς, η Χρυσάνθη Κισκήρα, η Μαρία Θεοχάρη, ο Χρήστος Κοκκινοβασίλης, Γιώργος Χαλβατζόγλου κ.ά. Η σύνθεση, άλλωστε, της Επιτροπής αποτελείται από πρωτοκλασάτους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κομματικά στελέχη πρώτης γραμμής, μεγάλο αριθμό υποψήφιων βουλευτών και αυτοδιοικητικών στελεχών στις τελευταίες εκλογές, όπως και εξωκοινοβουλευτικών υπουργών των κυβερνήσεων Τσίπρα, φτάνοντας από τα αριστερά μέχρι τους ΑΝΕΛ.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 130 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Μαθήματα πατριωτικής ευθύνης από τη Φώφη Γεννηματά

Πόλεμος διπλωματίας στη Μεσόγειο – Απαιτείται εθνική συνεννόηση τώρα

Αποκλειστικό: Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε «Νέα Σελίδα» για Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ