Αυτά είναι τα ακίνητα-μαγνήτες για τους Κινέζους επενδυτές

«ΚΙΤΡΙΝΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ» ΓΙΑ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ, ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΕΣ & ΔΥΑΡΙΑ9 Μαΐου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 6:46 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 6:52 μμ


Η περίπτωση των τριών Κινέζων που αγόρασαν 30 διαμερίσματα και καταστήματα τον περασμένο Οκτώβριο σε παλιό κτίριο της Ιπποκράτους έχει γράψει ιστορία. Εκτοτε ακολούθησαν τον ίδιο δρόμο πολλοί: αγοράζουν ακίνητα, παίρνουν τη «χρυσή βίζα» και μετά τα νοικιάζουν μέσω Airbnb ή τα μεταπωλούν σε υψηλότερες τιμές.

Της Μαρίας Σμιλίδου

Πριν από λίγες εβδομάδες, Κινέζος αγόρασε διαμέρισμα 160 τ.μ. στη Νέα Σμύρνη έναντι 120.000 ευρώ κι ένα δεύτερο στο Πανόραμα Βούλας. Στο τελευταίο επέλεξε να ζει ο ίδιος με την οικογένειά του, ενώ από το ρετιρέ της Νέας Σμύρνης εισπράττει μίσθωμα από Ελληνα ενοικιαστή.

Άλλο ενδεικτικό παράδειγμα είναι αυτό Κινέζας που αγόρασε προς 250.000 ευρώ ρετιρέ στο Παλαιό Φάληρο. Μετά τα συμβόλαια ζήτησε από τη μεσίτρια να διασχίσουν τη λεωφόρο Ποσειδώνος. «Ήταν μια γυναίκα γύρω στα 45. Στάθηκε με κλειστά μάτια στην ακτή του Φλοίσβου και εκστασιασμένη από τη θαλασσινή αύρα έλεγε ότι ζει ένα θαύμα κι ότι οι Ελληνες δεν καταλαβαίνουμε πόσο πολύτιμος είναι ο καθαρός αέρας», περιγράφει η μεσίτρια που δουλεύει αποκλειστικά με Κινέζους ενδιαφερόμενους.

Αυτές οι τρεις διαφορετικές ιστορίες αποτυπώνουν τα βασικά κίνητρα των Ασιατών επενδυτών που αξιοποιούν το πρόγραμμα απόκτησης «χρυσής βίζας» για να ανοίξουν την πύλη εισόδου τους στην Ευρώπη. Η επένδυση μέσω Airbnb, η μόνιμη διαμονή στη χώρα για τις οικογένειές τους αλλά και το δέλεαρ των χαμηλών τιμών στην ελληνική αγορά κάνουν τα ακίνητα μαγνήτες για Κινέζους επενδυτές.

«Αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα είναι μια καταπληκτική χώρα να ζεις και την ξεχωρίζουν από τις άλλες του ευρωπαϊκού Νότου. Η αγάπη τους για τον τόπο μας είναι από τα λίγα που εκφράζουν, καθώς σε γενικές γραμμές είναι κρυψίνους λαός και οι περισσότεροι επιλέγουν τη μυστικότητα», λέει στη «Νέα Σελίδα» ο μεσίτης Δημήτρης Πετρούτσος.

Εμπλεκόμενοι

Από το 2013, που εισήχθη το πρόγραμμα της «χρυσής βίζας», στα ραντεβού με τους Ελληνες μεσίτες κατέφθαναν πουλμανάκια με ντουζίνες Κινέζων. Ομως, παρά την επενδυτική διάθεση, τελικώς συμβόλαια δεν υπογράφονταν (μόλις 500 για τα δύο πρώτα χρόνια) και αιτία ήταν το αβέβαιο πολιτικό περιβάλλον της περιόδου. Εκτοτε, ωστόσο, φαίνεται ότι έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι, με την «απόβαση» των Κινέζων να κινεί μια ολόκληρη αγορά, που περιλαμβάνει δικηγορικά και μεσιτικά γραφεία, συμβολαιογραφεία, μεταφραστές, ιδιωτικές εταιρείες που αναλαμβάνουν τη διαμεσολάβηση, ακόμη και τουριστικά γραφεία που ακολουθούν το ρεύμα.

Στέλεχος κτηματομεσιτικής που ειδικεύεται σε απαιτητικούς επενδυτές από την Κίνα μας εξηγεί πώς κλείνονται οι δουλειές: η εταιρεία αναλαμβάνει από το ταξίδι τους στην Ελλάδα μέχρι το άνοιγμα λογαριασμού σε ελληνική τράπεζα, τις γραφειοκρατικές διαδικασίες αλλά και την ανακαίνιση και τη διαχείριση των ακινήτων μετά την υπογραφή των συμβολαίων. Πρόκειται για ολοκληρωμένη, από το άλφα ως το ωμέγα, παροχή υπηρεσιών, η οποία απευθύνεται σε Κινέζους της αστικής τάξης που θέλουν να αδράξουν την ευκαιρία των χαμηλών τιμών στην εγχώρια κτηματαγορά.

«Αναζητούν αυτοτελή κτίρια διώροφα, τριώροφα, ακόμη και πολυκατοικίες, γιατί τους ενδιαφέρει να είναι ανεξάρτητοι. Επιδιώκουν την πλήρη αυτονομία έτσι ώστε να μπορούν να εκμεταλλευτούν τα ακίνητα σε επόμενα επενδυτικά στάδια. Αν, π.χ., η πολυκατοικία είναι παλιά, αναλαμβάνουμε την ολοκληρωτική ανακαίνισή της με τις προδιαγραφές που ορίζει ο πελάτης και στη συνέχεια την εκμίσθωσή της, με βάση το αρχικό επενδυτικό σχέδιο», εξηγεί στη «Νέα Σελίδα» η ίδια μεσίτρια. Αυτή η κατηγορία βασίζεται στην υπεραξία που δίνει η βραχυχρόνια μίσθωση και επιλέγει ακίνητα του κέντρου και των νοτίων προαστίων, σε μια ζώνη που εκτείνεται από Νέο Κόσμο, Παγκράτι, Πετράλωνα, Αργυρούπολη, Αλιμο, Βάρη και όλο το νότιο μέτωπο από τον Πειραιά ως το Σούνιο.


Δεν «πουλάνε» τα βόρεια προάστια

Στα αζήτητα βρίσκονται τα ακίνητα των βορείων προαστίων, συμπεριλαμβανομένων των πολυτελών κατοικιών σε Εκάλη και Δροσιά. Σύμφωνα με μεσιτικές πηγές, οι συναλλαγές είναι μετρημένες, μια καιπροτιμάται η μακροχρόνια μίσθωση, και αφορά σε εθνικότητες εκτός των Κινέζων. Μια από τις περιπτώσεις αυτές είναι ενδιαφερόμενος από το Κατάρ, που συμφώνησε σε 5ετή ενοικίαση υπερπολυτελούς μονοκατοικίας εμβαδού 500 τ.μ., με εσωτερικές – εξωτερικές πισίνες και βοηθητικές κατοικίες για το προσωπικό στην τιμή των 10.000 ευρώ τον μήνα.

Τι είναι η «χρυσή βίζα»

Η «χρυσή βίζα» αφορά στη χορήγηση 5ετούς άδειας διαμονής σε υπηκόους τρίτων χωρών που αποκτούν ακίνητη περιουσία ελάχιστης αξίας 250.000 ευρώ στην Ελλάδα, ενώ δίνει στον κάτοχό της πρόσβαση στις χώρες της ζώνης Σένγκεν. Η Ελλάδα σε σύγκριση με ανάλογα προγράμματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών έχει το χαμηλότερο μίνιμουμ ποσό επένδυσης. Από την έναρξη του προγράμματος το 2013 μέχρι και το τέλος του 2017 έχουν χορηγηθεί 2.170 άδειες παραμονής στο πλαίσιο του προγράμματος Golden Visa. Οι περισσότερες έχουν χορηγηθεί σε Κινέζους πολίτες, ενώ ακολουθούν οι Ρώσοι, οι Τούρκοι, οι Αιγύπτιοι, οι Λιβανέζοι, οι Ουκρανοί, οι Ιρακινοί, οι Σύροι, οι Ιορδανοί και οι Αμερικανοί.

 

Δημοσιεύθηκε στο φύλλο 48 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 6/5