Χαλυβουργική: Σε νέο στρόβιλο δικαστικής περιπέτειας

Με αφορμή τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων επανεκκίνησε ο πόλεμος επιστολών μεταξύ πατέρα και υιών - Για πρώτη φορά κατονομάζεται ως «πέτρα του σκανδάλου» η δεύτερη σύζυγος του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου30 Οκτωβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 6:02 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 6:19 μμ


Ο νέος γύρος ανταλλαγής υβριστικών επιστολών μεταξύ του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου και των υιών του, Παναγιώτη και Γιώργου, άναψε νέες φιτιλιές στα θεμέλια της χρόνιας οικογενειακής διαμάχης.

Της ΜΑΡΙΑΣ ΣΜΙΛΙΔΟΥ

[email protected]

Μιας διαμάχης που οδηγεί στις δικαστικές αίθουσες για πολλοστή φορά, θέτει εν αμφιβόλω το όποιο σχέδιο διάσωσης επιχειρείται και σε κάθε περίπτωση κρατά σε ιδιότυπη ομηρία τους 200 εργαζόμενους της ιστορικής βιομηχανίας, οι οποίοι έχουν βγει στους δρόμους διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τριών μηνών και μια απάντηση-λύση για το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει.

Τα νέα επεισόδια του τελευταίου γύρου πυροδοτήθηκαν μετά την επιστολή του πατέρα Αγγελόπουλου στους εργαζόμενους της Χαλυβουργικής, με την οποία κατονόμαζε ως υπεύθυνους τους υιούς του για την κατάληξη της βιομηχανίας. Συγκεκριμένα, ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος ανέφερε στους εργαζόμενους ότι η Χαλυβουργική έχει φτάσει σε αδιέξοδο, καθώς οι άμεσες και έμμεσες συμμετοχές των παιδιών του στην εταιρεία έχουν «αδρανοποιήσει» την πλειοψηφία των μετοχών της.

Ακολούθησε νέα επιστολή-απάντηση από τους υιούς του, Παναγιώτη και Γιώργο, οι οποίοι για πρώτη φορά κατονόμασαν τη δεύτερη σύζυγο του πατέρα τους ως τον άνθρωπο που χειραγωγεί και κινεί δολίως τα νήματα. Στην επιστολή αναφέρεται συγκεκριμένα ότι στα χέρια του πατέρα τους βρίσκεται το 90% των ανώνυμων μετοχών της Χαλυβουργικής και ότι τα λεφτά για την εξόφληση των οφειλών υπάρχουν, αλλά «διοχετεύονται μεθοδικά σε ιδρύματα και τράπεζες της αλλοδαπής για λογαριασμό της δεύτερης συζύγου του πατέρα μας».

Και καταλήγει: «Υπενθυμίζουμε σε αυτούς που εκμεταλλεύονται αδίστακτα την κατάσταση της υγείας του πατέρα μας και παίζουν βρώμικα παιχνίδια σε βάρος απλήρωτων εργαζομένων ότι χρήματα για την άμεση εξόφλησή τους και τη σωτηρία της Χαλυβουργικής υπάρχουν».

Η ιστορική βιομηχανία, που μετρά 70 χρόνια ζωής, βρίσκεται αντιμέτωπη με τα αδιέξοδά της υπό το βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 400 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο ότι η ελληνική αγορά αντέχει μόλις τρεις παίκτες του κλάδου, με τη Σιδενόρ να κατέχει κυρίαρχη θέση, η Χαλυβουργική βρίσκεται σε έναν ιδιότυπο αγώνα επιβίωσης με αντίπαλο τη Χαλυβουργία Ελλάδος. Δεν είναι όμως αυτό το κυρίαρχο πρόβλημά της όσο ο διχασμός που σπαράζει την οικογένεια των Αγγελόπουλων.

Κατά καιρούς εμφανίζονται διάφορα σχέδια διάσωσης και επαναλειτουργίας, με τελευταίο αυτό που παρουσιάστηκε στη Γενική Συνέλευση της 4ης Ιουλίου. Ωστόσο, καμία πρωτοβουλία δεν έχει παρουσιαστεί επισήμως από τον βασικό μέτοχο έναντι των τραπεζών και η κάθε τράπεζα πλέον χαράσσει τη δική της στρατηγική. Η εκδίκαση της νέας διαμάχης μεταξύ του πατριάρχη Κωνσταντίνου και των υιών του, Παναγιώτη και Γιώργου, η οποία επί της ουσίας αφορά στον έλεγχο της βιομηχανίας, τοποθετείται σε μακρύ ορίζοντα και μέχρι να φθάσει η ώρα της δικαστικής αίθουσας δεν αναμένεται κάποια πρωτοβουλία από την πλευρά της ιδιοκτησίας.

Αυτό ισοδυναμεί με… καταδίκη για το σύνολο των εργαζομένων, καθώς και για το μέλλον της ιστορικής βιομηχανίας που έβαλε τη σφραγίδα της στην οικονομική ζωή της μεταπολεμικής Ελλάδας.

Στα κάγκελα

aggelopouloi1

Τα δεδομένα που συνθέτουν το γκρίζο κάδρο της Χαλυβουργικής είναι το εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο, ερειπωμένο με σβησμένες τις μηχανές, οι διακόσιοι εργαζόμενοι στα… κάγκελα για τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων τους και το βαρίδι των 400 εκατ. ευρώ κόκκινων δανείων. Την ίδια ώρα, όσο η βιομηχανία ταλανίζεται από τις εσωτερικές έριδες και τις δικαστικές διαμάχες, οι πιστώτριες τράπεζες αναζητούν τρόπους για να απαλλαγούν από τον κόκκινο δανεισμό της Χαλυβουργικής.

Αλλωστε, είναι γνωστό ότι τα πιστωτικά ιδρύματα πιέζονται σθεναρά από τις εποπτικές Αρχές για να καθαρίσουν τα χαρτοφυλάκιά τους. Ενας νέος κύκλος πιέσεων ξεκίνησε όταν Πειραιώς και Alpha προχώρησαν σε καταγγελία των δανείων, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, την ίδια στάση ακολούθησε και η Εθνική, σε μια κίνηση με ιδιαίτερη σημασία, μια και η συγκεκριμένη τράπεζα είναι και ο κύριος πιστωτής με δανεισμό που φτάνει τα 250 εκατ. ευρώ. Αλλα 135 εκατ. ευρώ είναι τα δάνεια της εταιρείας στην Τράπεζα Πειραιώς, ενώ ο δανεισμός από τη Eurobank και την Alpha Bank βρίσκεται στο επίπεδο των 20 εκατ. ευρώ.

Από το 2016 η Χαλυβουργική σταμάτησε την αποπληρωμή των δόσεων και των τόκων των δανείων της. Ο εμφύλιος στη «φαμίλια» των ιδιοκτητών της Χαλυβουργικής πριν από μήνες είχε πάρει κινηματογραφικές διαστάσεις με ανταλλαγή προσβλητικών επιστολών, μειωτικούς χαρακτηρισμούς και δημόσιες προσβολές.

Το βράδυ της 17ης Δεκεμβρίου του 2018, ένα λεπτό πριν από τα μεσάνυχτα, ο επιτηρητής του διαχειριστή του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας ΑΔΜΗΕ βρέθηκε στην Ελευσίνα, στις εγκαταστάσεις της Χαλυβουργικής κι έκλεισε τον διακόπτη ηλεκτροδότησης για την ιστορική βιομηχανία, παύοντας έκτοτε τη λειτουργία του εργοστασίου.

Οι δραματικές αυτές εξελίξεις έφεραν σε δεινή θέση, λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα, τους περίπου 200 εργαζόμενους, οι οποίοι από το 2015 απασχολούνταν εκ περιτροπής μόνο τρεις μέρες την εβδομάδα.

Για τη βιομηχανία τα μεγάλα προβλήματα ξεκίνησαν το 2014. Εως σήμερα έχουν γίνει εννέα αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, συνολικού ύψους 10,33 εκατ. ευρώ, με τη στήριξη του βασικού μετόχου Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου. Στη ζοφερή εικόνα της Χαλυβουργικής μοναδική εξαίρεση αποτελεί η πρόσφατη διεύρυνση του καταστατικού της, που τροποποιήθηκε ώστε να περιλαμβάνει και την αξιοποίηση ακινήτων.

Γεγονός που οι αισιόδοξοι της υπόθεσης συνδέουν με μια παλαιότερη δήλωση του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου, ο οποίος είχε επισημάνει ότι «η Χαλυβουργική πρέπει να αναζητήσει μια νέα αρχή, να αξιοποιηθεί με άλλον τρόπο».

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 125 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφόρησε το Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019

Διαβάστε επίσης στη Νέα Σελίδα: Ψηφίζουν «Ηρακλή» οι διεθνείς επενδυτές