Χρήστος Σπίρτζης στη «Νέα Σελίδα»: Πιθανή συνεργασία με το ΚΙΝΑΛ

«Πιστεύω ότι ο κεντρικός στόχος και η δέσμευσή μας προς τον ελληνικό λαό, να βγούμε από τον εφιάλτη των μνημονίων, εκπληρώθηκαν. Στην προσπάθεια αυτή υπήρξαν και λάθη και ολιγωρίες που κόστισαν»16 Φεβρουαρίου 2020 · Ώρα δημοσίευσης: 11:06 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 11:07 μμ


  • Πρώτη δημοσίευση: 15 Φεβρουαρίου 2020, 11:48 μμ 
  • Τελευταία δημοσίευση: 16 Φεβρουαρίου 2020, 11:04 μμ

«Είναι καθήκον κάθε προοδευτικού πολίτη να σταματήσουμε τον καταστροφικό παλαιοκομματικό νεοφιλελεύθερο κατήφορο στον οποίο μας ξαναβάζει η ΝΔ», τονίζει στη συνέντευξή του στη «Νέα Σελίδα» ο πρώην υπουργός Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος ξεκαθαρίζει ότι η πρώτη κατοικία είναι ιερή και η προστασία της επιβεβλημένη.

Συνέντευξη στη ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΑΔΑΝΑ

[email protected]

Οσο για το απολογιστικό σποτ της κυβέρνησης, σημειώνει ότι δεν είδαμε υλοποιημένες τις προεκλογικές της εξαγγελίες, το δυστύχημα όμως είναι ότι κάθε μέρα βλέπουμε τα αποτελέσματα της πολιτικής της.

Γιατί σας βρίσκει αντίθετους η επίταξη χώρων για τη δημιουργία κλειστών δομών στα νησιά; Από πλευράς σας θα υποστηρίζατε ενδεχόμενες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών;

Η επίταξη σημαίνει μια λογική επιβολής χωρίς σχέδιο, χωρίς τη γνώμη των τοπικών κοινωνιών και των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μια πράξη που εντάσσεται στη συνολική λάθος πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος. Μιας πολιτικής που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης, σε πλήρη αντίθεση με τα συμφέροντα της χώρας μας.

Μιας πολιτικής που, για εσωκομματικούς λόγους της ΝΔ, έχει καταδικάσει τα νησιά του Αιγαίου και τους νησιώτες, που έδωσαν μάχη για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών, έδωσαν το μήνυμα του ελληνικού πολιτισμού, έστειλαν σε όλο τον πλανήτη μηνύματα ανθρωπιάς, αλληλεγγύης και στήριξης των αδυνάμων, έλαβαν από παντού συγχαρητήρια για τη στάση τους μέσα στην κρίση. Αν η κυβέρνηση καταλάβει και τα υπόλοιπα λάθη της πολιτικής της, όπως η κατάργηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, που επανασύστησε ύστερα από οκτώ μήνες δημιουργώντας το σημερινό χάος, και εγκαταλείψει τις ακροδεξιές απόψεις που έσπειρε προεκλογικά, είμαστε έτοιμοι και να συζητήσουμε και να βρεθούν συγκλίσεις.

Η παράταση στην προστασία της πρώτης κατοικίας πιστεύετε ότι πρέπει να κινητοποιήσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις; Θα καθόσασταν στο ίδιο τραπέζι με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης γι’ αυτό το ζήτημα;

Προφανώς. Η πρώτη κατοικία είναι ιερή και η προστασία της επιβεβλημένη. Θεωρώ ότι πρέπει να διευρυνθεί το εύρος των κατηγοριών των πολιτών που προστατεύεται η πρώτη κατοικία τους. Αλλωστε, οι θυσίες του ελληνικού λαού, τα μνημόνια για το τραπεζικό σύστημα και οι τελευταίες ενέργειες της κυβέρνησης της ΝΔ για στήριξη με άλλα 12 δισ. από τα 37 δισ. του ελληνικού λαού δεν συνοδεύτηκαν από αντίστοιχη μείωση των δανείων των πολιτών. Η πολιτική της κυβέρνησης, δυστυχώς, θα οδηγήσει σε ανθρωπιστική κρίση την κοινωνία μας πολύ σύντομα και με αιχμή τους πλειστηριασμούς των σπιτιών των Ελλήνων.

Το Μέγαρο Μαξίμου συνόψισε τους πρώτους επτά μήνες της διακυβέρνησης της ΝΔ σε ένα τηλεοπτικό σποτ με τίτλο: «Το είπαμε, το κάναμε». Εκτιμάτε ότι η νέα κυβέρνηση κινείται με γρηγορότερους ρυθμούς από την προηγούμενη ως προς την παραγωγή έργου;

Η παραγωγή έργου και η κυβέρνηση της ΝΔ είναι δύο αντιδιαμετρικές έννοιες. Η ΝΔ κινείται στο τρίπτυχο «επικοινωνία – επικοινωνία – επικοινωνία». Βρίσκεται στον αντίποδα από αυτό που χρειάζεται η χώρα: «όραμα – σχεδιασμός – δουλειά». Γι’ αυτό και έχει την ανάγκη τηλεοπτικού σποτ οκτώ μόλις μήνες μετά τις εκλογές. Προφανώς, σε ό,τι αναπτυξιακό υπάρχει και είχε εξαγγελθεί από τη ΝΔ, όπως και τα κεντρικά θέματα της προεκλογικής της εκστρατείας και της τετράχρονης αντιπολιτευτικής της λάσπης, δεν περιλαμβάνεται στο τηλεοπτικό σποτ της ΝΔ.

Δεν είδαμε ούτε τη Συμφωνία των Πρεσπών να καταγγέλλεται ούτε το Προσφυγικό να επιλύεται και τις ροές να σταματούν ούτε το Ελληνικό να ξεκινάει ούτε τους εκατοντάδες επενδυτές στο «Ελ. Βενιζέλος» να κάνουν ουρά ούτε κρίσιμα έργα υποδομών να συνεχίζονται ούτε οι ενεργειακές συνδέσεις και τα δίκτυα πολυτροπικών μεταφορών να αναπτύσσονται. Δεν είδαμε τη μεσαία τάξη να στηρίζεται, την αγορά να ανασαίνει, νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας να υπάρχουν.

Το δυστύχημα είναι ότι δεν τα είδαμε στο σημερινό σποτ της οκτώ μηνών κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά βλέπουμε τα αποτελέσματα της πολιτικής της. Της ίδιας πολιτικής που πτώχευσε τη χώρα και οδήγησε στα μνημόνια. Ζούμε τη μείωση της παραγωγής, τη μείωση των εξαγωγών, τη ραγδαία αύξηση των απολύσεων, την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας από έργα που δεν υλοποιούνται και σταματούν, τη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων, τον μαρασμό της αγοράς και της αγοραστικής δύναμης των πολιτών και, ταυτόχρονα, τη στήριξη των μεγάλων συμφερόντων, των τραπεζών και τις φοροαπαλλαγές του μεγάλου πλούτου.

Ζούμε κάθε μέρα την επανοικοδόμηση του επιτελικού κομματικού κράτους της Δεξιάς και των ακατάλληλων στελεχών σε όλο το εύρος της δημόσιας διοίκησης με κατ’ εξαίρεση διατάξεις.

Αυτό το καταστροφικό έργο παράγεται γρήγορα από τη ΝΔ και έχει δραματικά αποτελέσματα για την ελληνική κοινωνία, για τους εργαζόμενους αλλά, δυστυχώς, και για κρίσιμα εθνικά θέματα. Αλλωστε, η ύπαρξη τηλεοπτικού σποτ μιας κυβέρνησης οκτώ μηνών σημαίνει είτε τη θεραπεία ραγδαίας φθοράς από πολύ σοβαρά λάθη που έγιναν στους οκτώ μήνες είτε ότι το σενάριο των πρόωρων εκλογών είναι κυρίαρχο στη σκέψη του κ. Μητσοτάκη ή και τα δύο.

Τελευταία βλέπουμε να έχουν πέσει οι τόνοι της κριτικής ΣΥΡΙΖΑ – Κινήματος Αλλαγής εκατέρωθεν. Μπορούν να πέσουν και γέφυρες συνεργασίας σε επιμέρους ζητήματα;

Μπορεί να υπάρξει γενικότερη πολιτική συνεργασία. Είναι προφανείς οι χαώδεις διαφορές μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης που αυτοπροσδιορίζονται στον προοδευτικό χώρο με την ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική, ακροδεξιών αποχρώσεων, της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Είναι καθήκον όλων μας, κάθε προοδευτικού πολίτη, να σταματήσουμε τον καταστροφικό παλαιοκομματικό νεοφιλελεύθερο κατήφορο στον οποίο μας ξαναβάζει η ΝΔ.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ συζητά αυτό το διήμερο για την προσθήκη στο όνομα, τη διεύρυνση και τον απολογισμό της διακυβέρνησής του. Τι πήγε λάθος, κατά την άποψή σας, και ποιες οι προϋποθέσεις επαναφοράς σας;

Πιστεύω ότι ο κεντρικός στόχος και η δέσμευσή μας προς τον ελληνικό λαό, να βγούμε από τον εφιάλτη των μνημονίων, εκπληρώθηκαν. Στην προσπάθεια αυτή υπήρξαν και λάθη και ολιγωρίες που κόστισαν. Δημιουργήθηκε ένα κενό μεταξύ των προσδοκιών των κοινωνικών στρωμάτων που μας στήριξαν και συνέβαλαν με μεγάλες θυσίες για την έξοδο από την κρίση και της ταχύτερης ή ηπιότερης αντιμετώπισής τους.

Ταυτόχρονα όμως υπήρξε η δόμηση ενός αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου των οικονομικών συμφερόντων που έχασαν την επιρροή τους στη διακυβέρνηση της χώρας και μιας πρωτοφανούς λαϊκιστικής αντιπολιτευτικής τακτικής της ΝΔ, με απίστευτη υπεροχή στην επικοινωνία και την προβολή τους.

Σήμερα, μόλις οκτώ μήνες μετά τις εκλογές, όχι μόνο οι ψηφοφόροι, αλλά τα στελέχη της ΝΔ στην αυτοδιοίκηση, στον συνδικαλισμό, στην κοινωνία και στο Κοινοβούλιο αισθάνονται πλήρη απογοήτευση. Η σύνταξη της νέας πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας για την εφαρμογή της εναλλακτικής, προοδευτικής, δίκαιης και αναπτυξιακής κυβερνητικής μας πρότασης είναι η προϋπόθεση αλλά και το χρέος μας απέναντι στις άδικες, παλαιοκομματικές και αντικοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης της ακινησίας της ΝΔ.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 141 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφορεί την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Κόκκινος συναγερμός στο Αιγαίο