Δεύτερο πακέτο κοινωνικής στήριξης – Μέχρι τον Φεβρουάριο όλα τα μέτρα



29 Δεκεμβρίου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 3:41 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 7:43 μμ


Πρώτη δημοσίευση: 29/12/2018 15:41

Tελευταία ενημέρωση: 30/12/2018 19:34

 

Προκλήσεις με τη σκληρή καθημερινότητα των πολιτών και συγκρούσεις με το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τη νέα χρονιά στο μέτωπο της οικονομίας. Συνισταμένη και των δύο αναμετρήσεων αποτελεί η εκλογική διαδικασία και κυρίως η ακριβής ημερομηνία διενέργειας των εκλογών.

Του Σωτήρη Καψώχα
[email protected]

Όσο η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή πρόγραμμα θετικών μέτρων τόσο θα εντείνεται η επιθετικότητα από την πλευρά της αντιπολίτευσης, αποδομώντας κάθε πτυχή της οικονομικής πολιτικής και μεταδίδοντας αρνητικά σήματα προς το εκλογικό σώμα της ελληνικής κοινωνίας.

Το παιχνίδι της «γάτας με το ποντίκι» θα παίζεται μέχρι την τελευταία στιγμή, με ισχυρό χαρτί την έξοδο από τα μνημόνια και την ανάκαμψη της οικονομίας για την κυβέρνηση και το εν εξελίξει «κρυφό μνημόνιο» και την κατάρρευση της οικονομίας για τη Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής.

Παρεμβάσεις, πάντως, στον κοινωνικό και εργασιακό τομέα, που θα ανακουφίσουν χιλιάδες νοικοκυριά τα οποία υπέστησαν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, δρομολογεί η κυβέρνηση, απελευθερωμένη πλέον από τη σκιά και τον αυστηρό έλεγχο των δανειστών.

Στο πλαίσιο της στοχευμένης κοινωνικής πολιτικής που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ήδη επεξεργάζεται σχέδιο που θα τεθεί σε εφαρμογή μέχρι το τέλος του προσεχούς Φεβρουαρίου.

Πρόκειται στην ουσία για τριπλό δίχτυ προστασίας στους Ελληνες φορολογούμενους που έχουν οφειλές στην εφορία και κινδυνεύουν να υποστούν ή υφίστανται τη βάσανο των κατασχέσεων μισθών και συντάξεων αλλά και σε όσους κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους μέσω πλειστηριασμών. Ταυτόχρονα, επιχειρείται η μερική τουλάχιστον αποκατάσταση των εργασιακών ισορροπιών που διαλύθηκαν την περίοδο των μνημονίων.

Ειδικότερα, το επόμενο δίμηνο προωθείται σειρά μέτρων, όπως η προστασία της πρώτης κατοικίας, η παροχή διευκολύνσεων σε όσους έχουν χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία (έως και 120 δόσεις), η επέκταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας (σε εργαζόμενους σε τράπεζες, ταξιδιωτικά και τουριστικά γραφεία, ναυτιλιακά πρακτορεία και εταιρείες, ξενοδοχεία κ.α.), η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και η αύξηση κατά 10% του κατώτατου, η διανομή του επιδόματος για τη θέρμανση και τη στέγαση, καθώς και η ρύθμιση του μεγάλου προβλήματος των κόκκινων δανείων.

Προκλήσεις και στοιχήματα

Οι κυριότερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το 2019 είναι:

Μεταρρυθμίσεις: Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν αρχίσει ήδη να ενοχλούνται από τη μεταρρυθμιστική απραξία της ελληνικής πλευράς κι αυτό το νόημα είχαν οι «κίτρινες κάρτες» που εκδόθηκαν μαζί με την πρώτη έκθεση μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Υπενθυμίζεται ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι συνδεδεμένες με την επιστροφή των κερδών από τα ANFAs αλλά και με την ακύρωση του επιτοκιακού πέναλτι σε μέρος των δανείων που έλαβε η χώρα με το δεύτερο μνημόνιο (συνολικό ετήσιο όφελος 1,5 δισ. ευρώ).

Δανεισμός: Υπέρτατη πρόκληση θεωρείται ο στόχος για φθηνό δανεισμό το 2019. Η ιταλική κρίση έχει κάνει ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα για την Ελλάδα, που περιμένει την κατάλληλη ευκαιρία, όταν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων υποχωρήσουν, να προχωρήσει στην πρώτη μεταμνημονιακή έκδοση.

Δεν βιάζεται, διότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες το 2019 είναι στα 11,74 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, ενώ έχει και το «μαξιλάρι» των 30 δισ. ευρώ που την προστατεύει, εξ ου και δεν πιέζεται.

Οι υποχρεώσεις για την κάλυψη ομολόγων ανέρχονται σε 8,778 δισ. ευρώ, ενώ για τα δάνεια διαμορφώνονται σε 1,983 δισ. προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, 324 εκατ. προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και 472,2 εκατ. ευρώ προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο σχεδιασμός, πάντως, δείχνει ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο η Ελλάδα μπορεί να κάνει την πρώτη μεταμνημονιακή έξοδο, ζητώντας περί τα 5 δισ. ευρώ.

Καταθέσεις: Η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών στην οικονομία (επενδύσεις, αποκρατικοποιήσεις κ.ά.) που θα συμβάλουν στην περαιτέρω αύξηση των καταθέσεων είναι σημαντική πρόκληση για το οικονομικό επιτελείο και τον προϋπολογισμό μετά την άρση των capital controls στο εσωτερικό της χώρας. Ο προϋπολογισμός προσβλέπει σε καταθέσεις 137,4 δισ. ευρώ το 2019 από 132,8 δισ. ευρώ που είναι η εκτίμηση για το 2018.

Επενδύσεις: Παρακινδυνευμένη ενδεχομένως θεωρείται η πρόβλεψη για αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων κατά 11,9% το 2019, όταν ο αντίστοιχος στόχος για το 2018 ήταν μόλις στο 0,8%.

Ληξιπρόθεσμα χρέη

Η ολική εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχει το κράτος απέναντι στους ιδιώτες θεωρείται μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει, από την άλλη, να αποκλείσει το ενδεχόμενο συσσώρευσης νέων χρεών. Στο τέλος του Σεπτεμβρίου οι οφειλές αυτές κατήλθαν στα 2,6 δισ. ευρώ από 3 δισ. ευρώ που ήταν τον Αύγουστο.

Αντιπολιτευτική γραμμή με «λόμπινγκ» ενάντια στην έξοδο στις αγορές

Η αντίδραση των ανώνυμων αγορών και η αντίσταση της Γερμανίας και της ΕΚΤ στα οικονομικά – κοινωνικά μέτρα της κυβέρνησης αποτελούν το τελευταίο ανάχωμα της Νέας Δημοκρατίας, του Κυριάκου Μητσοτάκη και της υποστηρικτικής επιχειρηματικής «ελίτ» προκειμένου να αναχαιτιστεί η «απειλή» Τσίπρα.

Στο εσωτερικό, κυρίαρχο επιχείρημα θα είναι η υψηλή φορολογία και η καθυστέρηση στην προώθηση των επενδύσεων. Και ήδη σημαντικοί «λομπίστες» που κινούνται ιδεολογικά στη φιλοσοφία των αγορών, σημαίνοντα στελέχη του οικονομικού χώρου και τεχνοκράτες που πρόσκεινται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν επιδοθεί σε αγώνα επηρεασμού των ισχυρών πολιτικών και οικονομικών κέντρων Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών ώστε να εμποδιστεί ή να αποτραπεί το σχέδιο εξόδου στις αγορές.

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων φαίνεται, εξάλλου, πως θα αναδειχτούν σε κεντρικό προεκλογικό ζήτημα, καθώς πρόσφατα ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε λόγο για «οικτρή αποτυχία» του τρίτου προγράμματος στήριξης και διαπίστωσε ότι «η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι σήμερα η Ελλάδα είναι εκτός αγορών».

Πληροφορίες αναφέρουν δε ότι κορυφαίο στέλεχος του ευρύτερου οικονομικο-τραπεζικού χώρου, συνομιλώντας πρόσφατα με σημαίνοντες παράγοντες της ΕΚΤ και Γερμανούς επιχειρηματίες, επιχειρηματολογούσε -δήθεν αφελώς- ότι, εν μέσω κρίσης στις αναδυόμενες οικονομίες αλλά και ανησυχίας για την περίπτωση της Ιταλίας, οι αγορές οφείλουν να στείλουν μήνυμα ότι η μεταμνημονιακή Ελλάδα απέχει από το να γίνει επενδυτική επιλογή.

Δημοσιεύτηκε στη Νέα Σελίδα την Κυριακή 30/12/2018, σελ 8