Δημήτρης Κουτσούμπας στη «Νέα Σελίδα»: Συγκυβέρνηση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ το πιο ρεαλιστικό σενάριο

«Υπάρχει το προηγούμενο της κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, οπότε τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ επαίρεται ότι πήρε τη θέση του παλιού ΠΑΣΟΚ, πανεύκολο είναι να βαδίζει στα ίδια χνάρια. Πάνω από τη μισή Κοινοβουλευτική του Ομάδα κάτι περισσότερο ξέρει επ’αυτού»26 Ιανουαρίου 2020 · Ώρα δημοσίευσης: 7:22 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 7:22 μμ


  • Πρώτη δημοσίευση: 25 Ιανουαρίου 2020, 11:52 πμ
  • Τελευταία δημοσίευση: 26 Ιανουαρίου 2020, 7:22 μμ

Συγκυβέρνηση ΝΔΣΥΡΙΖΑ ως «το πιο ρεαλιστικό σενάριο κατάληξης των παζαριών τους», στα χνάρια της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, «βλέπει» για την επόμενη μέρα του πολιτικού σκηνικού ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στη «Νέα Σελίδα».

Στη συνέντευξή του ο κ. Κουτσούμπας αναφέρεται στην τουρκική προκλητικότητα, εκφράζοντας τους φόβους του πως το «εκβιαστικό δίλημμα που τίθεται στον ελληνικό λαό -συνεκμετάλλευση με την Τουρκία ή σύγκρουση- είναι πλαστό. Η σύγκρουση μπορεί να οδηγήσει σε συνεκμετάλλευση, αλλά και η συνεκμετάλλευση να προετοιμάσει τη σύγκρουση, με θύματα ξανά τους λαούς και το περιβάλλον».

Ο γ.γ. του ΚΚΕ καλεί επίσης τα λαϊκά στρώματα σε αγωνιστική επαγρύπνηση με «αιτίες πολέμου» το νέο ασφαλιστικό αλλά και τη χιονοστιβάδα πλειστηριασμών σε πρώτες κατοικίες το επόμενο διάστημα.

Συνέντευξη στον Γιάννη Κορωναίο
[email protected]

Κύριε γενικέ γραμματέα, στην ανακοίνωση του κόμματός σας με αφορμή τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη κάνετε λόγο για «ιμπεριαλιστική ειρήνη» και κατηγορείτε την κυβέρνηση που εμπλέκει τη χώρα στον φαύλο κύκλο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών. Σας ανησυχούν οι ισορροπίες τρόμου στη Μεσόγειο και προς ποια κατεύθυνση μπορεί, κατά το ΚΚΕ, να κινηθεί η κυβέρνηση;

Οι εξελίξεις επιβάλλουν αγωνιστικό συναγερμό. Η Ελλάδα αναλαμβάνει επικίνδυνο ρόλο στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών των ΝΑΤΟ – ΗΠΑ – ΕΕ σε βάρος των ανταγωνιστών τους, όπως η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν. Την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι προτίθεται να στείλει προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων στη Λιβύη, τη Σαουδική Αραβία και τα Στενά του Ορμούζ, στοιχείο που περιπλέκει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Καμία δουλειά δεν έχει το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων εκτός συνόρων!

Παράλληλα, συζητείται στη Βουλή η νέα ελληνοαμερικανική συμφωνία, που επικυρώνει τη λειτουργία τριών νέων αμερικανονατοϊκών βάσεων -Βόλος, Λάρισα, Αλεξανδρούπολη- στη χώρα, καθώς και την επέκταση της βάσης της Σούδας. Η ελληνοαμερικανική συμφωνία ήταν προίκα που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ, αφού οι βάσεις αυτές ήδη λειτουργούν. Μήπως όμως μειώθηκε η προκλητικότητα της νατοϊκής Τουρκίας εξαιτίας της λειτουργίας περισσότερων αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα; Όχι βέβαια. Οι βάσεις είναι ορμητήρια πολέμων. ΝΑΤΟ και ΗΠΑ δεν προστάτευσαν ποτέ κανέναν λαό. Αντίθετα, απ’ όπου πέρασαν άφησαν όλεθρο, προσφυγιά, δικτατορίες, κατοχή, διαφθορά. Ταυτόχρονα, οι βάσεις αποτελούν στόχο αντιποίνων, όπως δημόσια έχουν δηλώσει Ρώσοι και Ιρανοί αξιωματούχοι.

Η τουρκολιβυκή συμφωνία ήταν μια ακόμα απόδειξη της τουρκικής προκλητικότητας αλλά και ένα ακόμα δείγμα διεκδίκησης από την πλευρά του Ερντογάν εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η πολυεπίπεδη επιθετικότητα της Αγκυρας στις παρούσες συνθήκες;

Μετά την απαράδεκτη τουρκολιβυκή συμφωνία και τη συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ προκύπτει ένα βασικό συμπέρασμα: ο εφησυχασμός που καλλιεργούν όλα τα κόμματα του ευρωατλαντικού τόξου, ότι «οι ιμπεριαλιστικές συμμαχίες προστατεύουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και την ειρήνη», χρεοκοπεί. Η νέα εκδοχή του εφησυχασμού είναι η προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης. Κι εδώ οι παγίδες είναι πολλές. Για παράδειγμα, το Δικαστήριο της Χάγης νομιμοποίησε τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και την ανεξαρτησία του προτεκτοράτου του Κοσόβου, κινούμενο σε πλήρη αντίθεση με το διεθνές δίκαιο. Ολα αυτά σημαίνουν ότι στο σημερινό διεθνές πλαίσιο, από το οποίο, δυστυχώς, δεν είναι δυνατό να αποκλίνουν ούτε οι αποφάσεις των διαφόρων διεθνών δικαστηρίων, παρεμβάλλονται κάθε φορά μεγάλα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, οι σχεδιασμοί ισχυρών ιμπεριαλιστικών κρατών, που προωθούν τις δικές τους επιδιώξεις και όχι το δίκιο των λαών. Για την προσφυγή στη Χάγη προϋπόθεση είναι η υπογραφή «συνυποσχετικού». Τι θα προβλέπει το «συνυποσχετικό»; Θα καταγράφει τις θέσεις των δύο πλευρών και η τουρκική κυβέρνηση θα μπορεί να θέσει όλες τις διεκδικήσεις της, δημιουργώντας έτσι προηγούμενο.

Στον λαό μας τίθεται ένα εκβιαστικό δίλημμα: συνεκμετάλλευση με την Τουρκία ή σύγκρουση. Το δίλημμα είναι πλαστό. Η σύγκρουση μπορεί να οδηγήσει σε συνεκμετάλλευση, αλλά και η συνεκμετάλλευση προετοιμάζει την επόμενη σύγκρουση, με θύματα ξανά τους λαούς αλλά και το περιβάλλον. Το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ της προάσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, που δεν μπορεί να γίνει με επιτυχία και υπέρ των συμφερόντων των εργαζομένων όσο η χώρα είναι μέσα στη φυλακή της εξουσίας του κεφαλαίου, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, όσο βυθιζόμαστε στη δίνη των ανταγωνισμών. Τώρα απαιτείται απεγκλωβισμός από τα σχέδια των ΗΠΑ, τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, τα συμφέροντα της ολιγαρχίας του πλούτου, για να μπορέσουμε να προασπίσουμε και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Το ΚΚΕ υποστηρίζει τη μη παραβίαση των συνόρων και τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών, σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό εξελίσσεται σε μείζον ζήτημα για την ελληνική κοινωνία, ιδίως εξαιτίας και της εργαλειοποίησής του από τη γείτονα. Ποια είναι η θέση του κόμματός σας; Σας ικανοποιεί η στάση της ΕΕ και των κρατών-μελών της; Πώς κρίνετε τα μέχρι σήμερα κυβερνητικά μέτρα διαχείρισής του; 

Το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό έχει εξελιχθεί σε μείζον ζήτημα σε όλο τον κόσμο γιατί συνεχίζονται οι πόλεμοι, οι επεμβάσεις, οξύνονται η φτώχεια και η αβεβαιότητα για εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι ξεριζώνονται από τον τόπο τους αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Στη χώρα μας ζούμε επιπλέον τις συνέπειες της απαράδεκτης πολιτικής της ΕΕ, που έχει δημιουργήσει συνθήκες εγκλωβισμού για χιλιάδες ξεριζωμένους. Αναφέρομαι στην Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας, για την οποία έχει μεγάλη ευθύνη ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στον Κανονισμό του Δουβλίνου. Η ΝΔ, με πυξίδα την ίδια αυτή πολιτική, ενισχύει με τα μέτρα της ακόμα περισσότερο τον εγκλωβισμό και την καταστολή όσων ζητούν άσυλο αλλά και την ταλαιπωρία του ντόπιου ελληνικού πληθυσμού. Δείτε τι συμβαίνει στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου. Καλλιεργεί και τροφοδοτεί τον ρατσισμό και τις ξενοφοβικές αντιδράσεις γιατί τα νησιά θα γεμίσουν με τεράστια στρατόπεδα συγκέντρωσης, δηλαδή hotspots-φυλακές τύπου Αμυγδαλέζας.

Η πρότασή μας προϋποθέτει την κατάργηση των απαράδεκτων συμφωνιών της ΕΕ, επικεντρώνοντας στο ότι πρέπει να κλείσουν όλα τα hotspots και να μην δημιουργηθεί κανένα νέο κέντρο-φυλακή. Να μεταφέρονται οι αιτούντες άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα σε δημόσιους, ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας και στη συνέχεια, με γρήγορες διαδικασίες, στις χώρες προορισμού τους, προχωρώντας άμεσα τις οικογενειακές επανενώσεις σε χώρες της ΕΕ, λαμβάνοντας ουσιαστικά μέτρα για τους ασυνόδευτους ανηλίκους. Και, βέβαια, επιμένουμε ότι για να επισπευστούν οι διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου χρειάζονται άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις αντίστοιχες υπηρεσίες για τη διεκπεραίωση όλων των γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Η κυβέρνηση προωθεί το νέο ασφαλιστικό, κάνοντας λόγο για αυξήσεις σε συντάξεις και κατώτατο μισθό. Κρύβεται κάποιος «δράκος» πίσω από το «μόνο θετικά μέτρα στο νέο ασφαλιστικό», όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος; 

Οταν μιλάμε για ασφαλιστικό, μιλάμε για ένα ευρύ πλέγμα προστασίας του εργαζόμενου λαού, το οποίο δεν αφορά μόνο στη σύνταξη, η οποία αποτελεί μια πλευρά αυτή της προστασίας για μια αξιοπρεπή ζωή μετά τον εργάσιμο βίο. Εμπεριέχει και μια σειρά πλευρές που αρχίζουν από την προστασία της μητρότητας, την ασφάλιση των παιδιών, τα εμβόλιά τους και φτάνει μέχρι τα φάρμακα και τις ιατρικές εξετάσεις εργαζόμενων και συνταξιούχων, την προστασία των εργατών απέναντι στον επαγγελματικό κίνδυνο, τις αναπηρικές συντάξεις κ.ο.κ. Στο νέο ασφαλιστικό δεν κρύβεται απλώς «κακός δράκος», αλλά κάτι κυριολεκτικά πιο επικίνδυνο: η οριστική παράδοση της ασφάλισης στις τράπεζες, τις ιδιωτικές ασφαλιστικές και τον τζόγο!

Η κυβέρνηση της ΝΔ προβάλλει διάφορα νούμερα και ποσοστά προκειμένου να προχωρήσει χωρίς αντιδράσεις το σχέδιο για τη μετατροπή της κοινωνικής ασφάλισης σε ατομικό ρίσκο και την παράδοσή της στα κοράκια. Ερχεται να εφαρμόσει στην ουσία τον νόμο Κατρούγκαλου, αφού πρώτα διορθώσει διάφορα νομικά κενά, όπως αποδεικνύεται από τα δημοσιευμένα σχέδια και τις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών. Με τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων το «ψαλίδι» θα πέσει τόσο σε παλιούς όσο και σε νέους συνταξιούχους. Αφού θα περιορίσουν την κρατική εγγύηση στο σημερινό επίπεδο των 384 ευρώ, θα σπρώξουν παράλληλα εκτός του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος μεγάλες κατηγορίες νέων εργαζομένων που δουλεύουν με κάθε είδους ευέλικτη εργασιακή σχέση, ρίχνοντας από τώρα τις πιο παραγωγικές ηλικίες στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Οπως ο ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε τον νόμο της ΝΔ για τον κατώτατο μισθό και έφερε τον νόμο Βρούτση – Αχτσιόγλου, που παγιώνει με Υπουργική Απόφαση τους μισθούς σε άθλια, χαμηλά επίπεδα, έτσι και τώρα η ΝΔ διατηρεί τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, που μπορεί να ονομαστεί νόμος Κατρούγκαλου – Βρούτση. Για όλους αυτούς τους λόγους το νέο ασφαλιστικό είναι αιτία πολέμου. Ηδη εκατοντάδες σωματεία παίρνουν απόφαση για απεργία ενάντια στο ασφαλιστικό έκτρωμα που φέρνει η κυβέρνηση.

Η επικείμενη κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και η απελευθέρωση των πλειστηριασμών βρίσκει το ΚΚΕ σε εγρήγορση; Πώς θα αντιδράσετε σε ένα ακόμα χτύπημα κατά των λαϊκών στρωμάτων, όπως το έχετε χαρακτηρίσει; 

Ο αγώνας για την προστασία της εργατικής λαϊκής κατοικίας από τους πλειστηριασμούς αποκτά πλέον επείγοντα χαρακτήρα. Και επειδή οι πλειστηριασμοί θα πάρουν τη μορφή χιονοστιβάδας το επόμενο διάστημα, όπως προκλητικά προειδοποιεί η κυβέρνηση μέσω του υπουργού της Γεωργιάδη, εμείς λέμε να γίνει χιονοστιβάδα ο αγώνας του λαού για την αποτροπή τους. Δεν μπορεί κανείς να μένει αμέτοχος, άπραγος, όταν ο γείτονας, ο συνάδελφος χάνει το σπίτι του. Βέβαια, δεν ξεκινάμε τώρα. Πρωτοστατούμε στις καθημερινές κινητοποιήσεις που διοργανώνει το ΠΑΜΕ, ενώ και στη Βουλή έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την προστασία των λαϊκών νοικοκυριών, τις οποίες αναίσχυντα απορρίπτουν τα άλλα κόμματα. Ταυτόχρονα, απαιτούμε να καταργηθεί το νομοθετικό πλαίσιο που καθιστά ιδιώνυμο αδίκημα τις κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς, που θεσπίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και διατηρεί, φυσικά, η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ και σέρνει σε δίκη όσους αγωνίζονται για να προστατεύσουν τη λαϊκή κατοικία.

Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, της πρώτης γυναίκας στο ύπατο αξίωμα, και εκλογικός νόμος ήταν στην ατζέντα της εβδομάδας που πέρασε. Το ΚΚΕ έμεινε σταθερό στις πάγιες θέσεις του στα δύο ζητήματα, καταγγέλλοντας πολιτικό παζάρι ανάμεσα στα κόμματα εξουσίας. 

Εμείς, όπως ξέρετε, σχετικά με την Προεδρία της Δημοκρατίας δεν επικεντρώνουμε στο πρόσωπο, αλλά στον χαρακτήρα του ίδιου του θεσμού, γι’ αυτό, άλλωστε, ψηφίσαμε «παρών». Επιτρέψτε μου όμως να πω ότι η εκλογή της πρώτης γυναίκας ως Προέδρου της Δημοκρατίας δεν αναιρεί το γεγονός ότι αυτός ο αστικός θεσμός λειτουργεί ως θεματοφύλακας της κυρίαρχης πολιτικής και της επικύρωσης των αντιλαϊκών κατευθύνσεων της εκάστοτε κυβέρνησης. Σε ό,τι αφορά στον εκλογικό νόμο, η πάγια θέση μας για την απλή και ανόθευτη αναλογική χωρίς μπόνους και πλαφόν είναι σε ευθεία αντίθεση και με τον εκλογικό νόμο της ΝΔ, που επαναφέρει το μπόνους στο όνομα της κυβερνησιμότητας για να μην απειλείται η σταθερότητα της αντιλαϊκής πολιτικής, και με την κολοβή απλή αναλογική που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ για να μοιράζεται σε περισσότερα κόμματα η ευθύνη για τη διεύθυνση και την άσκηση της ίδιας πολιτικής. Την ίδια ώρα που η ΝΔ εκβιάζει με διπλές εκλογές δίνοντας την ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ να πλασάρει την ξαναζεσταμένη σούπα της δήθεν «κυβέρνησης προοδευτικών δυνάμεων», ας σκεφτεί ο καθένας ότι το πιο ρεαλιστικό σενάριο είναι τα παζάρια τους να καταλήξουν σε αυτό που τώρα όλοι ξορκίζουν, σε μια συγκυβέρνηση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε, υπάρχει προηγούμενο: αυτό της κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Οπότε τώρα που και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ επαίρεται ότι πήρε τη θέση του παλιού ΠΑΣΟΚ στο πολιτικό σκηνικό, πανεύκολο είναι να βαδίζει στα ίδια χνάρια. Πάνω από τη μισή Κοινοβουλευτική του Ομάδα κάτι περισσότερο ξέρει επ’ αυτού.

«Η ΝΔ ολοκληρώνει τις εκκρεμότητες του ΣΥΡΙΖΑ»

Με αφορμή τις επιχειρήσεις εκκένωσης καταλήψεων στην Αθήνα καταγγέλθηκαν περιστατικά αστυνομικής βίας και κατάχρησης εξουσίας. Σε συνδυασμό με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου -την πλήρη αντίθεσή του είχε εκφράσει το ΚΚΕ- και τη δυνατότητα επέμβασης εντός των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων των αστυνομικών Αρχών, διαπιστώνετε σχέδιο εφαρμογής του δόγματος «νόμος και τάξη» από την κυβέρνηση με σκοπό τον περιορισμό της ελευθερίας στη διαμαρτυρία;

Είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ήδη από το πρώτο εξάμηνο, με σημαία το δόγμα της «νόμος και τάξη», έχει δώσει τα ρέστα της με την ένταση της καταστολής και του αυταρχισμού. Μόνο που αυτό δεν είναι αποπροσανατολισμός, όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει κι αυτός λερωμένη τη φωλιά του, αλλά συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ και κάθε αντιλαϊκής κυβέρνησης, ανεξάρτητα αν πλασάρεται ως «δημοκρατική – προοδευτική». Η δικαιολόγηση της κρατικής βίας με τη χρησιμοποίηση ενεργειών προβοκατόρικων μηχανισμών και ομάδων δεν μπορεί να δώσει άλλοθι στο δόγμα «νόμος και τάξη».

Είναι παραπάνω από σίγουρο ότι ο στόχος της καπιταλιστικής ανάπτυξης με την ένταση της επίθεσης στον λαό και η παραπέρα επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας μας στα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ μπορούν να δημιουργήσουν, όχι απλώς διαμαρτυρία, αλλά μαζική κινητοποίηση εργαζομένων, λαϊκών στρωμάτων. Η κυβέρνηση της ΝΔ παίρνει τα μέτρα της. Εβγαλε από τη μέση το πανεπιστημιακό άσυλο, το οποίο δεν χρειάζονται οι μεγάλες επιχειρήσεις που θέλουν να αλωνίζουν στα πανεπιστήμια, επιχειρεί να βάλει στον ηλεκτρονικό γύψο τα εργατικά σωματεία για να μην κουνιέται φύλλο στους χώρους δουλειάς, θέλει να επιβάλει κλίμα αστυνομοκρατίας στις γειτονιές. Τα τελευταία σχέδιά της φτάνουν μέχρι τον περιορισμό των διαδηλώσεων. Μόλις πριν από μία εβδομάδα το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε έκθεση της ΕΕ που ωμά και ξεκάθαρα για πρώτη φορά καταγράφει τις «λαϊκές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας» ως απειλή για την ασφάλεια της ΕΕ. Μάλιστα, αυτή την έκθεση την υπερψήφισαν η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, ενώ οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν… λευκό! Ο λαός πρέπει να πάρει τα μέτρα του, βάζοντας στο στόχαστρο την αντιλαϊκή πολιτική, η οποία πάει χέρι χέρι με τον αυταρχισμό. Ο λαός έχει τη δύναμη να αφήσει στα αζήτητα όλους τους νόμους της κρατικής καταστολής, βίας και αυθαιρεσίας.

Γενικά, κύριε γραμματέα, πώς κρίνετε τους πρώτους έξι μήνες της διακυβέρνησης Μητσοτάκη; Συμμερίζεστε την άποψη ότι υπήρχε καλή προετοιμασία και ότι προχωρά γρήγορα ο κυβερνητικός σχεδιασμός; Εκτιμάτε ότι οι πολίτες βλέπουν με θετικό μάτι τα πρώτα βήματα Μητσοτάκη; 

Η ΝΔ είναι το κατεξοχήν κόμμα της αστικής τάξης, με πείρα δεκαετιών στην υλοποίηση αντιλαϊκών πολιτικών. Το ερώτημα συνεπώς δεν είναι αν προχωρά γρήγορα ο κυβερνητικός σχεδιασμός της ΝΔ, αλλά ποιον τελικά εξυπηρετεί, ποιος ωφελείται από αυτό τον σχεδιασμό. Ποιος ωφελείται από τον αναπτυξιακό νόμο, που, πέρα από τα νέα προνόμια στο κεφάλαιο, χτυπά παραπέρα τα εργασιακά δικαιώματα; Από το φορολογικό με τις νέες μειώσεις φόρων στις μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ ο λαός συνεχίζει να ματώνει για να γεμίζουν τα κρατικά ταμεία, φτάνοντας να πληρώνει το 93% των φόρων; Από τον νόμο που μετατρέπει τα πανεπιστήμια σε σούπερ μάρκετ;

Οι εργαζόμενοι, ο λαός, που στο τέλος κάνουν «ταμείο», ξέρουν ότι αυτοί πληρώνουν όλο τον λογαριασμό. Κι αν η κυβέρνηση της ΝΔ ξεκίνησε με φόρα προκειμένου να «τρέξει» νόμους και μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη το κεφάλαιο στη φάση της ανάπτυξης, αυτό σε έναν βαθμό το χρωστάει στον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί της έχει αφήσει έτοιμη και στρωμένη τη δουλειά. Γι’ αυτό διατηρεί και επεκτείνει τους νόμους που βρήκε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η συμφωνία με τις ΗΠΑ, που έχει μετατρέψει τη χώρα σε στρατιωτική βάση.

Στελέχη σας αναφέρουν, συγκρίνοντας την τωρινή κυβέρνηση με την προηγούμενη, ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Πού έγκεινται αυτές οι ομοιότητες; 

Με δεδομένο ότι το «νόμισμα» είναι η στρατηγική της ΕΕ, η καπιταλιστική ανάπτυξη, δηλαδή η υπεράσπιση των κερδών του κεφαλαίου σε βάρος των δικαιωμάτων του λαού, αλλά και η εμπλοκή στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, τότε η πολιτική της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι δύο διαφορετικές όψεις του ίδιου νομίσματος. Οι υπαρκτές διαφορές τους απλώς επιβεβαιώνουν τους κανόνες με τους οποίους παίζεται το παιχνίδι ανάμεσα στους δύο πόλους του αστικού πολιτικού συστήματος. Τώρα ο ένας πόλος, η ΝΔ, έρχεται για να αποτελειώσει, να ολοκληρώσει, να διορθώσει ό,τι άφησε πίσω του ως εκκρεμότητα ο ΣΥΡΙΖΑ που της έχει στρώσει το χαλί. Ο ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε στη συντηρητική αναδίπλωση γνήσιες λαϊκές δυνάμεις που πιάστηκαν από την ελπίδα που έγινε παγίδα, ο ΣΥΡΙΖΑ ξέπλυνε στις εργατικές λαϊκές συνειδήσεις τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, δικαίωσε τα μνημόνια, βάφτισε δίκαιη την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το ’να χέρι νίβει τ’ άλλο και τα δυο το ίδιο σύστημα!

Κλείνοντας, πιστεύετε ότι όσο προχωρά ο κυβερνητικός σχεδιασμός θα προκύπτουν αφορμές για συγκρούσεις με ευρεία στρώματα της κοινωνίας; Θα αντιδράσουν οι πολίτες;

Οι εργάτες, οι άνεργοι, οι φτωχοί αγρότες και επαγγελματίες, τα νέα παιδιά έχουν σήμερα πολλούς λόγους για να αντιδράσουν, όπως λέτε. Απ’ όπου και να το πιάσουν -για τη ζωή και τα δικαιώματά τους μιλάμε-, η επίθεση είναι ολομέτωπη. Οι συνθήκες εργασίας και το κλίμα τρομοκρατίας στους τόπους δουλειάς, η παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της παιδείας, της υγείας, της ασφάλισης, η μετατροπή της χώρας σε ορμητήριο πολέμου για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών δεν είναι απλώς αφορμές, είναι βασικοί λόγοι για να οργανωθεί και να ξεσηκωθεί ο λαός. Να διεκδικήσει τα αυτονόητα, όχι αυτά που λέει ο κ. Μητσοτάκης και εννοεί τα πετσοκομμένα δικαιώματα, αλλά αυτά που μπορεί να έχει πραγματικά σήμερα ο λαός μας και του τα στερούν, παρότι η Ελλάδα έχει τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες, παρότι έχουμε μεγάλη ανάπτυξη της επιστήμης, της έρευνας, της τεχνολογίας και ένα αξιόλογο και έμπειρο εργατικό και επιστημονικό δυναμικό.

Βέβαια, επειδή η κυβέρνηση γνωρίζει ότι ο σχεδιασμός της θα γεννά αντιδράσεις, εξαγγέλλει τον περιορισμό των διαδηλώσεων. Λογαριάζει όμως χωρίς τον ξενοδόχο. Φυσικά, για να μην γίνουν οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα ξανά οι νεροκουβαλητές μιας επόμενης κυβέρνησης που θα τους κάτσει στον σβέρκο και ελέω εκλογικού νόμου, ο αγώνας πρέπει να στοχεύει σε βάθος, στον πραγματικό αντίπαλο, στο ίδιο το σάπιο σύστημα και την αυταρχική εξουσία του.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 138 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Μέρες Νταβός για τον Κυριάκο Μητσοτάκη