ΕΛ.ΑΣ.: Οι τζιχαντιστές ξαναφέρνουν Europol – Interpol

Οι προβλέψεις για τους αριθμούς στο προσφυγικό ζήτημα το δίσεκτο 2020 είναι εφιαλτικές30 Δεκεμβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 1:51 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 1:51 μμ


Πριν από λίγες μέρες ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, έκανε μέσω του προσφιλούς του twitter επίθεση σε Ρωσία, Συρία και Ιράν για την κατάσταση που επικρατεί στο Ιντλίμπ της Συρίας, έχοντας μια καλή κουβέντα για την Τουρκία, για την οποία υποστήριξε ότι προσπαθεί να αποτρέψει τη σφαγή στην περιοχή. Αν και τα γεγονότα στη Βόρεια Συρία εντάσσονται στα γεωπολιτικά παιχνίδια της περιοχής, την Ελλάδα την αφορά άμεσα η πιθανή εξέλιξη με ένα νέο προσφυγικό κύμα προς τα ελληνικά νησιά και τον Εβρο με εκδιωχθέντες από το Ιντλίμπ. Κυρίως τώρα που οι συριακές δυνάμεις ετοιμάζονται για το τελικό χτύπημα στους συγκεντρωμένους μαχητές του ISIS στην περιοχή.

του Βασίλη Ταλαμάγκα
[email protected]

Για αυξανόμενες ενδείξεις ότι η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανασυντάσσεται στο Ιράκ και τη Συρία δύο χρόνια αφότου έχασε και τα τελευταία εδάφη που κατείχε στη χώρα κάνει λόγο σε ρεπορτάζ του το βρετανικό δίκτυο BBC. Στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών χωρών της Δύσης και των κουρδικών δυνάμεων είπαν στο δίκτυο ότι η παρουσία του ISIS στο Ιράκ είναι ιδιαίτερα σύνθετο ζήτημα και επεσήμαναν ότι οι επιθέσεις των μελών του αυξάνονται. Οι μαχητές της οργάνωσης είναι πλέον πολύ πιο εμπειροπόλεμοι και επικίνδυνοι απ’ ό,τι ήταν στο παρελθόν τα μέλη της Αλ Κάιντα, δήλωσε στο δίκτυο ο Λαχούρ Ταλαμπανί, ανώτατος αξιωματικός της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας των Κούρδων του Ιράκ.

Η σημερινή οργάνωση του ISIS δεν θέλει πλέον να ελέγχει εδάφη ούτως ώστε να μην γίνεται εύκολος στόχος. Αντ’ αυτού, οι τζιχαντιστές έχουν περάσει στην παρανομία και χρησιμοποιούν σπηλιές στα όρη Χαμρίν ως καταφύγια. Ανώτερος αξιωματικός του ιρακινού στρατού προειδοποίησε πριν από λίγες μέρες ότι εάν η κατάσταση μείνει ως έχει, το 2020 οι τζιχαντιστές θα αναδιοργανωθούν περισσότερο, θα είναι ισχυρότεροι και πλέον «θα διαπράττουν περισσότερες επιθέσεις», κινούμενοι μέσω Τουρκίας και Ελλάδας, προς την Ευρώπη.

Μόνο τους προηγούμενους έξι μήνες η Ελλάδα δέχτηκε 45.000 νέους πρόσφυγες, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο υπεύθυνος πρώτης υποδοχής της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να υπολογίζει για τον νέο χρόνο αφίξεις περίπου 100.000 νέων προσφύγων – κι αυτό εφόσον οι ροές παραμείνουν σταθερές και δεν αυξηθούν. Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε ότι το νέο έτος η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει την επαναπροώθηση 10.000 στην Τουρκία.

Ο πρόσφατος εντοπισμός στο νησί της Κω τζιχαντιστή που είχε στο ενεργητικό του ειδεχθή εγκλήματα αναστάτωσε τις υπηρεσίες ασφαλείας. Οι Ελληνες αστυνομικοί -και όχι μόνο- έχουν απλώσει «δίχτυ» πληροφοριών σε hotspots και κέντρα κράτησης με στόχο να γνωρίζουν ακριβώς τι γίνεται μέσα σε αυτούς τους χώρους. Επίσης, οι αστυνομικοί παρακολουθούν συνομιλίες και επαφές που έχουν αλλοδαποί με άτομα που βρίσκονται σε εμπόλεμες ζώνες. Ακόμη, προχωρούν σε εξονυχιστικούς ελέγχους στα άτομα που φτάνουν στην Ελλάδα από τα τουρκικά παράλια, ενώ τις τελευταίες μέρες επανασχεδιασμός των Αρχών Ασφαλείας γίνεται και για την περίπτωση του Εβρου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Interpol, περίπου 15.000 μαχητές του ISIS βρίσκονται κρατούμενοι σε φυλακές στην ευρύτερη περιοχή του Ιντλίμπ. «H Ελλάδα έχει ενισχύσει την επιτήρηση των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων της με την Τουρκία ώστε να εμποδίσει την έλευση τζιχαντιστών στην Ευρώπη», γράφει το περιοδικό «Der Spiegel» σε πρόσφατο τεύχος του, συμπληρώνοντας: «Η Αθήνα έχει στείλει υπαλλήλους της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής στα νησιά του Αιγαίου. Εκεί φτάνουν οι περισσότεροι μετανάστες που θέλουν να συνεχίσουν για τη Δυτική Ευρώπη. Μετά τη στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία, οι Κούρδοι κινδυνεύουν να χάσουν τον έλεγχο χιλιάδων μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι μέχρι πρότινος κρατούνταν σε κουρδικές φυλακές. Στην Αθήνα αλλά και στο Βερολίνο αυξάνεται η ανησυχία ότι μαχητές του ISIS θα μπορούσαν να περάσουν τα ελληνικά σύνορα ως πρόσφυγες».

«Μοναχικοί λύκοι»

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Europol, ωστόσο, επισημαίνει ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τρομοκράτες διέρχονται συστηματικά μέσω των προσφυγικών οδών στην Ευρώπη. Εντούτοις, αυτό συνέβη σε κάποιες περιπτώσεις», υπενθυμίζοντας ότι μια τέτοια περίπτωση ήταν εκείνη του Αμπντελαχίμ Αμπαούντ, βασικού δράστη των επιθέσεων στο Παρίσι το 2015, που συνελήφθη στο Βέλγιο και ο οποίος το 2015 έφτασε στη Λέρο ως πρόσφυγας από τη Συρία. Κατά το «Spiegel», «μεταξύ 2017 και 2019 η ελληνική αστυνομία, βάσει δικών της στοιχείων, έχει συλλάβει συνολικά επτά ξένους υπόπτους για τρομοκρατία».

Αν τα διάφορα δημοσιογραφικά κείμενα αναφέρονται σε πιθανές υπόνοιες αλλά και μεμονωμένα περιστατικά, το «μούδιασμα» των σοβαρών υπηρεσιών ασφάλειας είναι ενδεικτικό της κατάστασης. Αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασφαλείας έλεγε προ ημερών ότι «ευχή όλων είναι να αποτραπεί η οργάνωση διαφόρων ριζοσπαστικών στοιχείων από ένα συγκεκριμένο κέντρο στη Συρία, το Ιράκ ή αλλού. Δεν κυνηγάμε να συλλάβουμε τζιχαντιστές. Είναι βέβαιο ότι υπάρχουν και σε ευρωπαϊκό έδαφος και είναι πολλοί. Ψάχνουμε τις επικοινωνίες τους, μήπως τους οργανώσει κάποιος». Τα πλήγματα που έχει δεχτεί η οργάνωση μετά και την εξουδετέρωση Μπαγκντάντι κάνουν ακόμα πιο επικίνδυνους τους «μοναχικούς λύκους», που κινούνται στα δικά τους διανοητικά μήκη κύματος.

Στις αρχές του νέου έτους αναμένονται στην Ελλάδα κλιμάκια της Europol προκειμένου να εξετάσουν τα μέτρα ασφαλείας στους τόπους υποδοχής. Αν το πρόβλημα στέγασης των μεταναστών στα ελληνικά νησιά είναι οξύ, οξύτατο είναι και το πρόβλημα στέγασης των εκατοντάδων στελεχών διαφόρων υπηρεσιών ασφάλειας στα ίδια μέρη. Ο αριθμός των συγκεκριμένων έχει πολλαπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες, δίνοντας δραματικό τόνο στο πρόβλημα. Οι μήνες μέχρι το καλοκαίρι είναι από κάθε άποψη κρίσιμοι για τα θέματα ασφάλειας με τα ριζοσπαστικά στοιχεία στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 134 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφόρησε την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Φιάσκο η προσπάθεια Ερντογάν να μπει στα «γαλλικά χωράφια»