Έσωσαν την μπάλα στη γραμμή

Επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη, τον οποίο θεωρεί «προσωπικά υπεύθυνο για το χάος» - Ποιους ενοχλεί η ατζέντα Σαμαρά3 Φεβρουαρίου 2020 · Ώρα δημοσίευσης: 9:03 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 9:03 πμ


Μετά πολλών κόπων, βασάνων αλλά και απωλειών η κυβέρνηση αποσόβησε τα χειρότερα σε ό,τι αφορά στην ποδοσφαιρική αντιπαλότητα στη χώρα, η οποία έβαινε προς σύγκρουση ανεξέλεγκτων διαστάσεων, τουλάχιστον για την ώρα. Η πυροσβεστική παρέμβαση μέσω της τροπολογίας για την τιμωρία των ΠΑΕ ΠΑΟΚ και Ξάνθης, η ψήφισή της στη Βουλή αλλά και η ομιλία του πρωθυπουργού για το τι μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση που το πράγμα φτάσει στα άκρα αποτέλεσαν τη βαλβίδα αποσυμπίεσης προκειμένου το πρωτάθλημα να συνεχιστεί κανονικά και, παράλληλα, να προχωρήσει η διαδικασία για τις δύο ΠΑΕ.

του Γιάννη Κορωναίου
[email protected]

Το Μαξίμου είχε πληροφορηθεί, κατόπιν επικοινωνίας με την UEFA, για τις επιλογές που είχε στη διάθεσή του έτσι ώστε ούτε το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου ούτε οι ευρωπαϊκοί κανόνες να καταπατηθούν, ενώ στη συνέχεια άναψε το «πράσινο φως» για την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, στην οποία ο πρωθυπουργός έθεσε στόχο την πραγματική εξυγίανση του χώρου. Βασικό μέλημα ήταν να υπάρξει αποκλιμάκωση και να αποφευχθεί η σύγκρουση που θα οδηγούσε σε διχασμό τη χώρα σε μια τόσο κρίσιμη χρονικά στιγμή.

Την πρώτη αντίδραση, αυτή που αφορούσε στον περιορισμό της εξοντωτικής ποινής του υποβιβασμού για ΠΑΟΚ και Ξάνθη και στο μήνυμα που πέρασε προς τους βουλευτές της Βόρειας Ελλάδας με τη διαγραφή Ζαγοράκη, διαδέχτηκε η τακτική των ίσων αποστάσεων, όπως αυτή ξεδιπλώθηκε από τον πρωθυπουργό στη Βουλή, αλλά και της δεύτερης ευκαιρίας προς τους πρωταγωνιστές της σύγκρουσης. «Θα ήθελα όλοι οι υπεύθυνοι των ομάδων να αξιοποιήσουν την πρωτοβουλία σε μια ύστατη προσπάθεια συνεννόησης και κοινών αποφάσεων με την ευθύνη και της FIFA και της UEFA. Διαφορετικά, ελληνικοί σύλλογοι θα αποκλειστούν από κάθε διεθνή διοργάνωση και οι ιδιοκτήτες τους θα αποκλειστούν από τα πολλά έσοδά τους. Ενώ, στην περίπτωση που το άρρωστο αυτό κλίμα συνεχιστεί επί μακρόν, θα αναγκαστούμε ως ύστατη λύση να διακόψουμε αμέσως τη Super League» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του πρωθυπουργού, ο οποίος στη συνέχεια έγινε πιο απειλητικός προς τους ισχυρούς παράγοντες του ποδοσφαίρου: «Αν οι ίδιοι οι παράγοντες, και νομίζω ότι ήμουν πολύ ξεκάθαρος στη χρονική διορία που έδωσα, δεν συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια αυτοκάθαρσης, θα αναγκαστούν οι ίδιοι με δική τους ευθύνη να υποστούν απώλεια εσόδων και κύρους. Και θα αναλάβουν οι ίδιοι ενώπιον των φιλάθλων και των οπαδών τους το βάρος της αποβολής των συλλόγων τους από ευρωπαϊκούς αγώνες».

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι από τη συγκεκριμένη εξέλιξη η κυβέρνηση βγήκε βαθύτατα τραυματισμένη, καθώς σε μια ακόμα κρίση δεν λειτούργησαν τα αντανακλαστικά της, η «σολομώντεια» λύση άφησε τους πάντες ανικανοποίητους, ενώ για μια ακόμη φορά «χτύπησε» ο Αντώνης Σαμαράς. Και αυτό το πιστώνονται στην Κουμουνδούρου, με την απόφασή τους να ζητηθεί ονομαστική ψηφοφορία. Για τον Αλέξη Τσίπρα το ζήτημα του ποδοσφαίρου ήταν μια πρώτης τάξεως αφορμή για να επιτεθεί σε προσωπικό επίπεδο στον πρωθυπουργό, θεωρώντας ότι πίσω από τις αποφάσεις του υφυπουργού Αθλητισμού κρύβεται ο ίδιος. «Μην πάτε να ρίξετε, λοιπόν, τον “Μουτζούρη” στον Αυγενάκη. Αφού εσείς τα αποφασίσατε όλα. Είστε εσείς προσωπικά υπεύθυνος για το χάος», είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Το μυστήριο «Αντώνης Σαμαράς» 

Οι κινήσεις του πρώην πρωθυπουργού πάντα περιβάλλονται από ένα μυστήριο που σχετίζεται με τις προθέσεις, τις αιτίες κι, εν μέρει, τα αποτελέσματα των όποιων ενεργειών του. Εδώ και πολλούς μήνες το όνομα του πρώην πρωθυπουργού ακούστηκε για τη θέση του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα. Πρόσωπα που είναι πολιτικά του παιδιά, όπως ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, υπεραμύνθηκαν αυτών των σεναρίων. Η επιλογή της κυρίας Αικατερίνης Σακελλαρόπουλου βρήκε τον Αντώνη Σαμαρά στις ΗΠΑ, ενώ στη σχετική δήλωσή του για την ψηφοφορία της νέας Προέδρου δεν ανέφερε καν το όνομά της.

Η ψηφοφορία για το ποδόσφαιρο τον βρήκε «αδικαιολογήτως απόντα» για κάποιους. «Μπορεί να υπάρξει τέτοιος όρος για έναν πρώην πρωθυπουργό του διαμετρήματος Σαμαρά;» προβληματίστηκαν αρκετοί στη Νέα Δημοκρατία. Η αντίδραση -μέσω συνεργατών- του πρώην πρωθυπουργού φούντωσε περισσότερο τη φωτιά παρά την έσβησε. «Ο Σαμαράς δεν μπορεί να δίνει εξηγήσεις, γιατί δεν θα δεχόταν να του ζητηθούν εξηγήσεις», είπαν. Αν και τα δύο περιστατικά δείχνουν τον πρώην πρωθυπουργό ενοχλημένο από πολλά μικρά ή μεγάλα γεγονότα, κορυφαίος παράγοντας κοντά στον πρωθυπουργό φέρεται να υποστηρίζει ότι τρίτο περιστατικό δεν πρέπει να υπάρξει. Άγνωστο είναι, βέβαια, αν υπονοεί κάθετη αντίδραση του Μαξίμου σε οποιαδήποτε τέτοια περίπτωση ή κάτι άλλο.

Ο Αντώνης Σαμαράς, πάντως, έχει προλάβει να βάλει το περίγραμμα σε δύο θέματα που θα μας απασχολούν διαρκώς: το Προσφυγικό μιλώντας για λαθρομετανάστες και τα εθνικά θέματα τραβώντας κόκκινη γραμμή για την περίπτωση της Χάγης. Η παρουσία του Χρήστου Ροζάκη, συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, στο περιβάλλον του πρωθυπουργού προκάλεσε συζητήσεις μεταξύ των στενών συνεργατών του Αντώνη Σαμαρά. Οι συγκεκριμένοι συνεργάτες αναρωτήθηκαν πού το πάνε κάποιοι στην κυβέρνηση με τα εθνικά θέματα, ενώ αρκετοί στο Μέγαρο Μαξίμου αναρωτιούνται πού το πάει ο Σαμαράς. Οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί για τις σχέσεις όλων. Η «παραταξιακή καθαρότητα», πάντως, στα εθνικά θέματα είναι αυτή που θα κυριαρχήσει στη στάση του Αντώνη Σαμαρά από εδώ και στο εξής.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 139 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφόρησε την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Ποδόσφαιρο: Μια κρίση από το πουθενά…