Έτοιμες για τιτλοποιήσεις-μαμούθ οι τράπεζες

Θα ρυθμιστούν κόκκινα δάνεια ύψους 25 δισ. ευρώ με κρατικές εγγυήσεις26 Νοεμβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 12:24 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 12:26 μμ


Επιταχύνονται οι εξελίξεις στις τράπεζες με επίκεντρο το σχέδιο «Ηρακλής». Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα πρόκειται να τιτλοποιηθούν κόκκινα δάνεια ύψους 25 δισ. ευρώ με κρατικές εγγυήσεις.

της Αμαλίας Κάτζου
[email protected]

Ολα τα τραπεζικά ιδρύματα έχουν δεσμευτεί αλλά και βιάζονται να μπουν στον «Ηρακλή» εντός του 2020 και γι’ αυτό τον λόγο αυξήθηκε το τελικό ποσό των κρατικών εγγυήσεων στα 12 δισ. ευρώ από 9 δισ. που προβλεπόταν αρχικά. Σημειώνεται ότι οι τράπεζες θα λάβουν από την ΕΚΤ και το μηδενικό RWA για τις τιτλοποιήσεις του «Ηρακλή», συγκεκριμένα μηδενική στάθμιση κινδύνου στο ενεργητικό τους για τη διακράτηση του senior ομολόγου των τιτλοποιήσεων. Ετσι δεν θα είναι υποχρεωμένες να προχωρήσουν στον σχηματισμό πρόσθετων κεφαλαίων, αφού ο senior τίτλος θα μετρά ως κεφάλαιο. Στο νομοσχέδιο, που δεν θα αργήσει να κατατεθεί στη Βουλή, προβλέπεται η παροχή κρατικών εγγυήσεων 12 δισ. ευρώ, μέσω των οποίων μπορούν να πραγματοποιηθούν τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων 36 δισ. ευρώ μέσα σε διάστημα 18 μηνών με δυνατότητα παράτασης. Στην κάθε τράπεζα οι εγγυήσεις θα χορηγούνται στον χρόνο και κατά το ποσό που η καθεμία θα υποβάλει σχετικό αίτημα.

Η Alpha Bank

Σε mega τιτλοποίηση δανείων 12 δισ. ευρώ προχωρά η Alpha Bank με στόχο να ρίξει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της σε μονοψήφιο ποσοστό, βελτιώνοντας ταυτόχρονα την κερδοφορία της. Οι βασικοί άξονες του στρατηγικού σχεδίου της τριετίας 2020-2022 προβλέπουν την ανάθεση διαχείρισης του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της τράπεζας μέσω πώλησης της Cepal και την ταυτόχρονη αγορά από τον ίδιο επενδυτή ομολογιών ενδιάμεσης διαβάθμισης τιτλοποίησης κόκκινων δανείων ονομαστικής αξίας 12 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, η Alpha θα ξεκινήσει εντός του επόμενου διαστήματος μια από τις μεγαλύτερες τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures – NPEs) στην ευρωπαϊκή αγορά με στόχο την ταχύτερη εξυγίανση του ισολογισμού. Θα επιχειρηθεί να τιτλοποιηθεί μεικτό χαρτοφυλάκιο δανείων λογιστικής αξίας έως 12 δισ. ευρώ (project Galaxy), εγχείρημα που ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Β. Ψάλτης, χαρακτήρισε ορόσημο για την αγορά.

Η συναλλαγή θα συνοδεύεται από την πώληση της δραστηριότητας διαχείρισης NPEs προς την Cepal Hellas και ακολούθως από την πώληση πλειοψηφικού πακέτου της νέας Cepal στον προτιμητέο επενδυτή, που θα αγοράσει τους τίτλους ενδιάμεσης διαβάθμισης (mezzanine note) του project Galaxy. Στόχος της τράπεζας αποτελεί, σύμφωνα με τον CEO, η προσέλκυση ενός κορυφαίου διεθνούς εταίρου, ο οποίος θα αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο της νέας Cepal και θα αναλάβει μέσω αυτής τη διαχείριση των NPEs.

Εφόσον ολοκληρωθεί η τιτλοποίηση, ο δείκτης των εν Ελλάδι NPEs αναμένεται να μειωθεί από 44,1% σε λιγότερο από 20% έως το τέλος του 2020 και ο δείκτης NPLs σε λιγότερο από 10%, ενώ οι προβλέψεις αναμένεται να αποκλιμακωθούν σε επίπεδα κάτω των 100 μονάδων βάσης βάσει των pro-forma στοιχείων της συναλλαγής. Μετά την ολοκλήρωση του project Galaxy, η Alpha Bank θα μειώσει περαιτέρω τα NPEs κυρίως μέσω στρατηγικών ρυθμίσεων και αναδιαρθρώσεων, με αποτέλεσμα οι δείκτες για τα εν Ελλάδι NPLs και NPEs να μειωθούν κάτω από 5% και 10% αντίστοιχα έως το τέλος του 2022.
Θετικά σχόλια από τους αναλυτές

Η Bank of America/Merrill Lynch δίνει έμφαση στον στόχο για απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROE) 9% το 2022, ενώ επισημαίνει ότι το σχέδιο μείωσης των NPEs θα οδηγήσει σε πλήγμα τους κεφαλαιακούς δείκτες της τάξεως των 350 μονάδων βάσης και σε μείωση της λογιστικής αξίας κατά 2 δισ. ευρώ. Στην έκθεσή της διατηρεί τη σύσταση neutral και τον στόχο των 2,04 ευρώ.

Η JP Morgan υπογραμμίζει ότι η άνετη κεφαλαιακή θέση της τράπεζας θα επιτρέψει τη μεγαλύτερη τιτλοποίηση NPEs στην ελληνική αγορά, ύψους 12 δισ. ευρώ, που είναι υψηλότερη από τις αρχικές προσδοκίες για τιτλοποίηση 8-10 δισ. ευρώ. Αυτό θα ανοίξει τον δρόμο σε μείωση του κόστους ρίσκου σε επίπεδα κάτω των 70 μονάδων βάσης έως το 2022 και στο ROE κοντά στο 9%. Διατηρεί τη σύσταση neutral και την τιμή-στόχο στο 1,5 ευρώ.
«Το business plan της Alpha Bank θα διαλύσει τους φόβους για μια παρατεταμένη περίοδο αυξημένων επιπέδων προβλέψεων και εποπτικών πιέσεων για de-risking του ισολογισμού της τράπεζας», σχολιάζει η HSBC, που διατηρεί αμετάβλητη την τιμή-στόχο στα 2,48 ευρώ ανά μετοχή με σύσταση «buy». Αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι το de-risking είναι καλύτερο του αναμενόμενου σε ό,τι αφορά στον χρόνο, την ποιότητα και το κόστος, ενώ η εστίαση της λιανικής στην κερδοφορία παραβλέπει τις πιέσεις στην τιμολόγηση.

H Goldman Sachs επεσήμανε ότι η τράπεζα με το τριετές στρατηγικό σχέδιό της φέρνει μπροστά τις προσπάθειες μείωσης των NPEs μέσω μιας μεγάλης τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων έως 12 δισ. ευρώ και φέρνοντας τον προηγούμενο στόχο της για NPEs 7 δισ. ευρώ στην Ελλάδα κατά έναν χρόνο το 2020. Επίσης, χαρακτηρίζει καλά τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Alpha Bank για το γ΄ τρίμηνο.

H Εurobank

Η Eurobank θα εντάξει στον «Ηρακλή» την τιτλοποίηση Pillar, στεγαστικών NPLs 2 δισ. ευρώ, την οποία αγόρασε η Pimco, ενώ βρίσκεται στην τελική ευθεία για το κλείσιμο της συμφωνίας πώλησης του μεικτού χαρτοφυλακίου Cairo, ύψους 7,4 δισ. ευρώ, καθώς και της θυγατρικής της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων, της FPS. Οι διαπραγματεύσεις για την πώληση Cairo και FPS γίνονται με την Pimco και τη Fortress και το αποτέλεσμά τους θα κριθεί μόλις οριστικοποιηθούν όλες οι παράμετροι της λειτουργίας του «Ηρακλή». Εφόσον ολοκληρωθούν οι παραπάνω συναλλαγές, ο δείκτης NPE της τράπεζας θα μειωθεί κάτω του 20%, που αποτελεί δέσμευση των τραπεζών για το τέλος του 2021. Ειδικότερα, η Eurobank θα μειώσει τον δείκτη NPE στο 15,9% στο τέλος του 2019, από 32,8% στο α΄ εξάμηνο του έτους, με προοπτική δείκτη NPE στο 8,8% στο τέλος του 2021.

Πειραιώς και Εθνική 

Η Τράπεζα Πειραιώς πρόκειται να τιτλοποιήσει στεγαστικά δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ με το χαρτοφυλάκιο Phoenix κι άλλο ένα με την ονομασία Bridge, ύψους 1-1,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα Πειραιώς εξετάζει την τιτλοποίηση ακόμη ενός χαρτοφυλακίου όταν θα λάβει έγκριση το σχέδιο «Ηρακλής». Σε ό,τι αφορά στην Εθνική Τράπεζα, θα προχωρήσει σε τιτλοποίηση πακέτου στεγαστικών δανείων ύψους 3 δισ. ευρώ. Η τράπεζα «τρέχει» και πρόγραμμα με την κωδική ονομασία «Champion Challenger», με τις πληροφορίες να υποστηρίζουν ότι η συμφωνία με δύο διαχειριστές για δάνεια συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ βρίσκεται στην τελική της ευθεία. Σημειώνεται ότι προσφάτως ολοκληρώθηκε από την Εθνική η διαδικασία πώλησης χαρτοφυλακίου ανεξασφάλιστων μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών καρτών, καταναλωτικών δανείων και πιστώσεων προς μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ σε ανεξόφλητο κεφάλαιο προς την Asopus LP, εταιρεία συνδεδεμένη με επενδυτικά κεφάλαια, διαχειριστής των οποίων είναι η CarVal Investors LP. Το τίμημα της συναλλαγής ανέρχεται σε πάνω από 9% του ανεξόφλητου κεφαλαίου του χαρτοφυλακίου κι έχει θετική επίπτωση στην κεφαλαιακή βάση της ΕΤΕ (βάσει του δείκτη CET1 για το α΄ τρίμηνο του 2019). Σημειώνεται ότι η συναλλαγή πέτυχε το υψηλότερο μέχρι σήμερα τίμημα για πωλήσεις δανείων χωρίς εξασφαλίσεις. Επίσης, οι τράπεζες σχεδιάζουν την έκδοση ομολόγων Tier II, εφόσον τα επιτόκια κινούνται μεταξύ 5%-6%. Αlpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς έχουν κάνει γνωστές τις προθέσεις τους και αναμένεται όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες να προχωρήσουν σε έκδοση ομολόγων Tier II.

Πρόοδο βλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή 

Την πρόοδο των ελληνικών τραπεζών στα θέματα ρευστότητας και ανάκτησης της πρόσβασης στις αγορές καταγράφει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση της τέταρτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι οι προκλήσεις παραμένουν. Οπως αναφέρεται στην έκθεση, οι τράπεζες παραμένουν αντιμέτωπες με μεγάλο ύψος κόκκινων δανείων, ενώ παραμένουν κι άλλες προκλήσεις, όπως η εύθραυστη κερδοφορία και η ισχυρή διασύνδεση με το Δημόσιο.

Ειδικότερα, για τα κόκκινα δάνεια τονίζει ότι, ενώ επιταχύνεται ο ρυθμός μείωσής τους, τα επίπεδα NPLs παραμένουν υπερβολικά υψηλά. Οι τράπεζες έχουν θέσει στόχο να τα μειώσουν στα 26 δισ. ή στο 19,2% του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων έως τα τέλη του 2021. Ως εκ τούτου, θα χρειαστούν πρόσθετες προσπάθειες και από τις τράπεζες αλλά και από τις ελληνικές Αρχές: οι τράπεζες θα πρέπει να επιταχύνουν τις οργανικές μειώσεις και να ενισχύσουν τις προσπάθειες να αντιμετωπίσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, ενώ η Αθήνα θα πρέπει να διασφαλίσει ότι το νομικό πλαίσιο και το δικαστικό σύστημα μπορούν να παράσχουν επαρκή στήριξη.

«Συστημικές πρωτοβουλίες, όπως το σχέδιο “Ηρακλής”, μπορούν να βοηθήσουν στο ξεκαθάρισμα των τραπεζικών ισολογισμών», υπογραμμίζει η Κομισιόν, τονίζοντας ότι δεν συνιστά κρατική βοήθεια υπό την έννοια του άρθρου 107. Η πρόσφατη βελτίωση στις συνθήκες χρηματοδότησης του Δημοσίου παρέχει στις τράπεζες μια ευκαιρία να πετύχουν σχετικά χαμηλό τίμημα στις κρατικές εγγυήσεις, ενώ οι ελληνικές Αρχές ενδέχεται να εξετάσουν πρόσθετα μέτρα για να στηρίξουν περαιτέρω τις τράπεζες. Ωστόσο, η τιμή των εγγυήσεων ενδέχεται να αυξηθεί μελλοντικά σε περίπτωση αρνητικού κλίματος στις αγορές για την Ελλάδα. Η επιτυχία του σχήματος θα κριθεί από τα κεφαλαιακά κέρδη, τις δαπάνες που σχετίζονται με τις εγγυήσεις και τις ζημίες από την πώληση των τίτλων σε επενδυτές.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 129 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφόρησε την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019.

Διαβάστε επίσης στη Νέα Σελίδα: Οι Τούρκοι απειλούν, οι κατάσκοποι αλωνίζουν