Εξαχρείωση…25 Ιουνίου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 4:37 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 7:57 μμ


Ήταν ένα μενού άκρως χορταστικό, αν και όχι πάντα εύγευστο· αντιθέτως, μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις το έμεσμα έπνιγε εαυτούς και αλλήλους. Η πρόσφατη συζήτηση που προκάλεσε στη Βουλή η Νέα Δημοκρατία, με την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, ανέδειξε με ένταση και υψηλή ευκρίνεια την προϊούσα αποσύνθεση ενός πολιτικού προσωπικού το οποίο περιστρέφεται εμμονικά γύρω από τον απελπισμένο εαυτό του, την ώρα που το κανονικό σύμπαν συνταράσσεται ήδη από πολυεπίπεδες τεκτονικές μεταβολές.

Της Κατερίνας Ακριβοπούλου

Έχουμε και λέμε:

  • Η πρόταση μομφής εξελίχθηκε σε μομφή -εν τοις πράγμασι και, μάλιστα, με ντοκουμέντα- εναντίον τους για τα λάθη και τις παραλείψεις δεκαετιών. Οι απαντήσεις των αρμοδίων, με κορυφαίο του χορού τον Νίκο Κοτζιά, ενίσχυσαν με τεκμηρίωση την επιχειρηματολογία υπέρ της συμφωνίας, αφοπλίζοντας ταυτοχρόνως το αδύναμο οπλοστάσιο της άλλης πλευράς, στηριγμένο έτσι κι αλλιώς σε μυστικά και ψέματα.
  • Τη στόχευση να εκθέσουν τον Πάνο Καμμένο την υπονόμευσαν οι ίδιοι εξαρχής, όταν αποφάσισαν να διευρύνουν το σκεπτικό της πρότασης δυσπιστίας με συνολικό «κατηγορώ» εναντίον της κυβέρνησης erga omnes. Έτσι, διευκολύνθηκε πλήρως ο Πάνος Καμμένος να στηρίξει την κυβέρνηση, ισχυριζόμενος -ορθώς- ότι στη Βουλή δεν κρίνεται η συμφωνία, αλλά η πορεία του κυβερνητικού έργου.
  • Αυτό απελευθέρωσε περαιτέρω τη δυναμική της στήριξης και ως εκ τούτου αναβαθμίζει την ασφάλεια του Μαξίμου να δηλώνει κατηγορηματικά ότι η κυβερνητική συνοχή θα παραμείνει συμπαγής μέχρι το τέλος της τετραετίας.
  • Το σκηνικό με την Ντόρα και τον Κυριάκο να γίνονται πατροκτόνοι και συνάμα αδελφοκτόνοι ενώπιον όλων και έναντι όλων θύμιζε αρχαία ελληνική τραγωδία, όπου η έκφραση που παίρνει ο ήρωας δεν ξέρεις αν είναι η έκφραση του προσώπου του ή του προσωπείου του…
  • Η υστερία της Φώφης Γεννηματά σε στιλ «φύγετε τώρα» έριξε όλους τους προβολείς στο φάντασμα της αποδρομής και της διάλυσης, που εμφανίστηκε στην αίθουσα απειλητικό και ανελέητο.

Σε μια ιστορική στιγμή για τη χώρα και εν μέσω κρίσιμων διεργασιών σε όλη την Ευρώπη, η ΝΔ του Κυριάκου και το ΠΑΣΟΚ της Φώφης κινδυνεύουν να εκφυλιστούν από ιστορικές παρατάξεις σε προσωπικά μαγαζάκια της γειτονιάς, με μοναδικό εμπόρευμα την πιο εξαχρειωμένη εκδοχή της μικροπολιτικής…

Δημοσιεύθηκε στο φύλλο 55 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 24 Ιουνίου 2018.