Η ιστορική λύση για το χρέος με όφελος 50 δισ. σηματοδοτεί το τέλος των μνημονίων25 Ιουνίου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 9:27 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 9:26 πμ


ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ

Της Αμαλίας Κάτζου

Με μια ιστορική συμφωνία για τη χώρα, που βάζει τέλος στο καθεστώς των μνημονίων έπειτα από οκτώ έτη, έληξε το θρίλερ του πρόσφατου Eurogroup.

Τα κέρδη για την ελληνική πλευρά είναι πολλά, με σημαντικότερα τη δεκαετή περίοδο χάριτος για το δάνειο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), την επίσης δεκαετή επιμήκυνση στις ωριμάνσεις των ομολόγων του δανείου αλλά και την επιστροφή περίπου 4,8 δισ. ευρώ από τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των άλλων κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης σε βάθος τετραετίας, που σημαίνει ότι 1,2 δισ. ευρώ θα πέφτουν κάθε χρόνο στην αγορά, εξασφαλίζοντας το δημοσιονομικό περιθώριο για αναπτυξιακές και χρηματοδοτικές δαπάνες.

Παρά την ευτυχή κατάληξη, και αυτό το Eurogroup είχε τα… παραδοσιακά χαρακτηριστικά των συμβουλίων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που αφορούν στην Ελλάδα: διαφωνίες και ένταση, διακοπή για κατ’ ιδίαν συζητήσεις, πολύωρη διαπραγμάτευση και ξενύχτι για να υπάρξει συμφωνία.

Οι δηλώσεις σε πανηγυρικό κλίμα κατά την είσοδό τους των Μάριο Σεντένο, Πιερ Μοσκοβισί και Μπρούνο Λεμέρ προοιωνίζονταν θετική κατάληξη, ωστόσο ο «κουμπωμένος» Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Ολαφ Σολτς, εξέφρασε με το «καλημέρα» τις ενστάσεις του τόσο για το διάστημα της επιμήκυνσης όσο και για το ύψος της τελευταίας δόσης προς τη χώρα μας.

Με τη συμπλήρωση τριών ωρών στη συνεδρίαση, η γερμανική γραμμή παρέμενε άτεγκτη και ερχόταν σε σύγκρουση με την Ιταλία και την Ισπανία, που είχαν συνταχθεί με την Ελλάδα, αλλά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με αποτέλεσμα να διακοπεί το Eurogroup.
Ακολούθησε τριμερής συνάντηση ανάμεσα στον Ελληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Γαλλίας, Ολαφ Σολτς και Μπρούνο Λεμέρ αντίστοιχα. Οι υπόλοιποι υπουργοί ασχολήθηκαν με τα άλλα θέματα της ατζέντας και λίγο μετά τις 23.00 συνεχίστηκε η συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα. Μετά τη 01.30 βγήκε «λευκός καπνός» από τo Eurogroup και έτσι η περιπέτεια του ελληνικού λαού τελειώνει και με την ευρωπαϊκή βούλα.

Τι κερδίζει η Ελλάδα
  • 10 χρόνια περίοδο χάριτος για το δάνειο του EFSF, δηλαδή «πάγωμα» των πληρωμών κεφαλαίου και τόκων μέχρι το 2032.
  • 10ετή επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ομολόγων του δανείου του EFSF (δηλαδή, για ποσό ύψους περίπου 100 δισ. ευρώ). Αυτό σημαίνει ότι ο σταθμισμένος μέσος χρόνος ωρίμανσης των ομολόγων του δανείου αυτού ανεβαίνει από τα 22 στα περίπου 32 χρόνια. Τα ομόλογα αυτά θα άρχιζαν να αποπληρώνονται το 2023 και πλέον θα αρχίσουν να λήγουν το 2033.
  • 15 δισ. ευρώ εκταμίευση, τα οποία αυξάνουν το χρηματικό απόθεμα του Ελληνικού Δημοσίου στα 24,1 δισ. ευρώ – πρόσθεση των προηγούμενων εκταμιεύσεων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για το «μαξιλάρι» και των χρημάτων που έχουμε αντλήσει από τις εξόδους στις αγορές. Αυτό σημαίνει ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι καλυμμένες τουλάχιστον για την επόμενη διετία ακόμη και στο πιο αρνητικό σενάριο, της μη έκδοσης νέων ομολόγων. Αρα το Ελληνικό Δημόσιο μπορεί να σχεδιάσει τις εξόδους του στις αγορές χωρίς καμία απολύτως πίεση και με μόνο κριτήριο τη βέλτιστη διαχείριση του ελληνικού χρέους, όχι για να εξυπηρετήσει υποχρεώσεις. Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί το οριστικό τέλος της συζήτησης για πιστοληπτική γραμμή στήριξης, αφού η γραμμή στήριξης υπάρχει ήδη στο δημόσιο ταμείο, χωρίς δεσμεύσεις για πιθανές εκταμιεύσεις.
  • Επιστροφή κερδών της ΕΚΤ και των άλλων κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης ύψους 4,8 δισ. ευρώ, που θα εκταμιευτούν σε τέσσερις ετήσιες ή οκτώ εξαμηνιαίες δόσεις. Προϋπόθεση για την εκταμίευση των χρημάτων αυτών είναι η επίτευξη των στόχων και τήρηση των δεσμεύσεων που περιέχονται στην απόφαση Eurogroup. Η επιστροφή ετησίως 1,2 δισ. ευρώ για κάλυψη είτε αναπτυξιακών είτε χρηματοδοτικών δαπανών δίνει τη δυνατότητα επιπλέον δημοσιονομικού χώρου, αφού ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα παραμένει στο 3,5%, θα έχουμε όμως ετησίως επιστροφή 1,2 δισ. ευρώ.
Τα κρίσιμα σημεία για τη συμφωνία

✓ Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εξοικονομεί από τον προϋπολογισμό της 12 δισ. ευρώ (πάνω από 6,5% του ΑΕΠ) κάθε χρόνο λόγω του χαμηλού επιτοκίου των δανείων του ESM, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο πρόεδρός του, Κλάους Ρέγκλινγκ.
✓ Το μαξιλάρι ρευστότητας ενισχύεται με την προχθεσινή απόφαση κατά 9,5 δισ. ευρώ.
✓ Η χώρα διαθέτει συνολικό «μαξιλάρι» ρευστότητας για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της τουλάχιστον μέχρι το 2020.
✓ Για το ποσό των 96,4 δισ. ευρώ, που αφορά στα δάνεια του EFSF, η χώρα θα πληρώσει για πρώτη φορά το 2033, εξασφαλίζοντας έτσι μεγάλη δημοσιονομική «ανάσα» μέχρι να αρχίσουν οι αποπληρωμές.
✓ Η χώρα κερδίζει 1,2 δισ. ευρώ ανά έτος από την επιστροφή κερδών από τα ελληνικά ομόλογα των κεντρικών τραπεζών του ευρωσυστήματος.

Οφελος 50 δισ.

Σε ποσό 130 δισ. ευρώ, που αφορά στα δάνεια του EFSF, προσφέρεται επιμήκυνση κατά δέκα χρόνια. Με μέση σταθμική διάρκεια τα 18 έτη και επιμήκυνσή τους στα 28, το όφελος μόνο από αυτό είναι 50 δισ.! Αλλά υπάρχει όφελος και από τη μη πληρωμή τόκων για δέκα επιπλέον έτη. Σε τόκους πληρώνουμε το 1,7%, άρα για δέκα χρόνια μάς κάνει 22 δισ. ευρώ.
Βάσει της συμφωνίας, η ελάφρυνση φτάνει στο 15% του χρέους, που σήμερα είναι 343 δισ. ευρώ. Το 15% αντιστοιχεί σε 50-60 δισ. ευρώ. Μακροπρόθεσμα, η πιθανότητα μη αποπληρωμής του πέφτει από το 25%, που ήταν μέχρι σήμερα, στο 18% αν έχουμε μηδενικούς ρυθμούς ανάπτυξης και στο 11,5% με ρυθμό ανάπτυξης κατά μέσο όρο 2% για τα επόμενα χρόνια.

Δημοσιεύθηκε στο φύλλο 55 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 24 Ιουνίου 2018

Διαβάστε επίσης:

Η Ελλάδα και πάλι στους Έλληνες

Στρατιωτική βάση στην ΠΓΔΜ σχεδίαζε η Αγκυρα