Φώτης Κουβέλης στη «Νέα Σελίδα»: «Η ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ: Για μια Αριστερά της κοινωνίας»2 Δεκεμβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 7:10 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 9:16 μμ


«Επιδιώκουμε και διεκδικούμε τη συγκρότηση της σύγχρονης αριστερής και προοδευτικής παράταξης που θα εκφράζει τη μεγάλη προοδευτική κοινωνική πλειοψηφία», τονίζει στη «Νέα Σελίδα» ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης.

Ο ίδιος εξηγεί ως επιδίωξη του κόμματος «να ενσωματώνει στον πολιτικό του λόγο και τη δράση του τη διεκδίκηση για τη συνεχή μείωση των ανισοτήτων και την αλλαγή του κοινωνικού συσχετισμού δυνάμεων υπέρ των εργαζομένων και για τον δημοκρατικό μετασχηματισμό του κράτους» και εκτιμά παράλληλα ότι «ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εκφράσει μια Αριστερά ανοιχτή, με την οποία θα συμπορεύονται ευρύτερες αριστερές, σοσιαλιστικές, προοδευτικές και οικολογικές δυνάμεις, συγκροτώντας ένα ευρύ κίνημα που θα μετακινεί την πολιτική προς ουσιαστική προοδευτική κατεύθυνση. Μια Αριστερά που προωθεί την κυβερνώσα Αριστερά»

 

Συνέντευξη στη Γεωργία Σαδανά

[email protected]

 

Το μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα βρίσκεται στην κορυφή της κοινωνικής ατζέντας. Θεωρείτε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε αποφασιστικά το πρόβλημα και πώς σχολιάζετε τις μέχρι τώρα ενέργειες της νέας κυβέρνησης στο πεδίο αυτό;

Η κυβέρνηση της ΝΔ όψιμα ομολογεί, σε πλήρη αντίθεση με τα όσα προεκλογικά υποστήριζε, ότι το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό είναι γεωπολιτικό ζήτημα και ότι οι προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα μας δεν προέκυψαν από την ανεπάρκεια της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ενήργησε με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τα μέτρα που πήρε για την αντιμετώπιση του ζητήματος ανταποκρίνονταν στις δυνατότητες που υπήρχαν.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνδυασμό με τον νέο νόμο για το άσυλο, προωθεί σε μεγάλο βαθμό την πολιτική της γενικευμένης κράτησης για οποιονδήποτε εισέρχεται στη χώρα. Πέρα από το απαράδεκτο των μέτρων που εξαγγέλλει και το ασύμβατό τους με το διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό δίκαιο, αυτά δεν θα αποτελέσουν ανασταλτικό παράγοντα για τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη από την Ευρώπη ενός πειστικού δημοκρατικού και αλληλέγγυου προγράμματος για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Σας προβληματίζει η διαρκώς εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα; Εκτιμάτε ότι η γειτονική χώρα εργαλειοποιεί τις μεταναστευτικές ροές και με ποια μέσα μπορεί να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αυτό;

Η Τουρκία συστηματικά και επίμονα προκαλεί και όχι μόνο με τη ρητορική της έντασης. Η προκλητικότητά της έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά και έναντι της Ευρώπης είναι δεδομένη και η απόκρουσή της με συγκεκριμένες ενέργειες είναι ευρωπαϊκή υπόθεση. Είναι προφανές και ομολογημένο από την ίδια την Τουρκία ότι εργαλειοποιεί, διαπραγματεύεται και εκβιάζει με τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Η Ευρώπη ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο οφείλει να διαμορφώσει τη δική της πολιτική για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Παρακολουθούμε μια δυστοκία από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ, όπως την εντοπίζουν δημόσια και κομματικά στελέχη, να αναπτύξει ικανοποιητικό αντιπολιτευτικό βηματισμό. Ποια χαρακτηριστικά, κατά τη γνώμη σας, θα πρέπει να έχει ο πολιτικός λόγος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη νέα εποχή;

Η αντιπολίτευση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και σαφής και συγκεκριμένη. Δεν περιορίζεται στην υπεράσπιση των κεκτημένων και στην ανάδειξη των όσων πέτυχε για τη χώρα και την κοινωνία. Ταυτόχρονα διατυπώνει και προβάλλει τις δικές του θέσεις και προτάσεις. Θέσεις και προτάσεις που δεν αφορούν μόνο στο παρόν, αλλά και στην πορεία και εξέλιξη της κοινωνίας στο πλαίσιο μιας προοδευτικής πολιτικής που πρέπει να εκφράζεται και να υλοποιείται για τους πολλούς, για τα μεγάλα στρώματα των πολιτών και όχι για τους ολίγους.

Ενσωματώνει στον πολιτικό του λόγο και τη δράση του τη διεκδίκηση για τη συνεχή μείωση των ανισοτήτων και την αλλαγή του κοινωνικού συσχετισμού δυνάμεων υπέρ των εργαζομένων και για τον δημοκρατικό μετασχηματισμό του κράτους. Αλλωστε, η νεοφιλελεύθερη και βαθύτατα συντηρητική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, εχθρός και αντίπαλος της προοδευτικής πολιτικής, τροφοδοτεί συνεχώς την αντιπολίτευση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ολες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις καταγράφουν συρρίκνωση των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ. Πού την αποδίδετε και πώς μπορεί να αναχαιτιστεί;

Οι δημοσκοπήσεις λίγο καιρό μετά τις πρόσφατες εκλογές δεν μπορούν αξιόπιστα να καταγράφουν «συρρίκνωση των πολιτικών δυνάμεων» αλλά και των «κοινωνικών δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ». Το εκλογικό ποσοστό, 31,5%, που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, τον ανέδειξε σε ηγετική δύναμη στον προοδευτικό κοινωνικό χώρο και, μάλιστα, σε συνθήκες δυσμενείς, αν, μεταξύ άλλων, συνυπολογιστεί η μεγάλη διαφορά του εκλογικού ποσοστού των εθνικών εκλογών από εκείνο των ευρωεκλογών. Ο κόσμος που τον εμπιστεύτηκε διατηρεί και, μάλιστα, αυξημένα, κατά τη γνώμη μου, την εμπιστοσύνη του σε αυτόν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πορεύεται στον δρόμο της ανασυγκρότησης και της διεύρυνσής του, με στόχο να αντιστοιχηθεί με την κοινωνία και να δημιουργήσει συνθήκες και δυνατότητες συλλογικής δράσης και έκφρασης στα πολλαπλά κοινωνικά πεδία. Εκεί που η αντιπαράθεση μεταξύ της προοδευτικής και συντηρητικής πολιτικής παραμένει και μεγαλώνει από τις κοινωνικές ανισότητες που προωθεί η νεοφιλελεύθερη πολιτική.

Ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εκφράσει μια Αριστερά ανοιχτή, με την οποία θα συμπορεύονται ευρύτερες αριστερές, σοσιαλιστικές, προοδευτικές και οικολογικές δυνάμεις, συγκροτώντας ένα ευρύ κίνημα που θα μετακινεί την πολιτική προς ουσιαστική προοδευτική κατεύθυνση. Μια Αριστερά που προωθεί την κυβερνώσα Αριστερά.

Η Προοδευτική Συμμαχία φαίνεται πως εκφράστηκε στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ. Θα πρέπει να αποκτήσει αυτόνομη και διακριτή δομή στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Η ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί σε έναν φορέα πραγματικά δημοκρατικό. Ενα κόμμα που θα λειτουργεί συλλογικά και πλουραλιστικά και θα είναι ανοιχτό στα ιδεολογικά και ιστορικά ρεύματα σκέψης και θα μπορεί να τα εκφράζει δημιουργικά και συνθετικά. Η συλλογικότητα είναι το σημαντικό. Συλλογικότητα στη λήψη των αποφάσεών του και της δράσης του, σε συνεχή αλληλεπίδραση με την κοινωνία.

Η Προοδευτική Συμμαχία, η Ενωτική Κίνηση Ευρωπαϊκής Αριστεράς και άλλες δυνάμεις που προσέρχονται και συμμετέχουν στη διαδικασία ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ δεν χρειάζεται να έχουν «αυτόνομη και διακριτή δομή» στο κόμμα. Η συλλογικότητα και η σύνθεση των θέσεων και των ιδεών στην κοίτη του αριστερού κόμματος είναι εκείνο που θέλουμε και πειστικά επιδιώκουμε. Αυτή η συλλογικότητα προωθεί και αναδεικνύει και την αποτελεσματικότητα του κόμματος.

Πιστεύετε ότι η συζήτηση για τα αίτια της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ θα συνέβαλλε στην επανεκκίνησή του; Η εκλογή του προέδρου από τη βάση θα ενίσχυε αυτή την επανεκκίνηση;

Προφανώς και γίνεται συζήτηση για τα αίτια του εκλογικού αποτελέσματος. Συζήτηση η οποία θα συνεχιστεί στην πορεία προς το συνέδριο. Θεωρώ ότι δεν είναι μείζον ούτε κρίσιμο το ζήτημα της διαδικασίας για την εκλογή του προέδρου του κόμματος. Σημαντικό και αναγκαίο είναι η συλλογικότητα στη λήψη των αποφάσεων και της δράσης του. Επιδιώκουμε και διεκδικούμε τη συγκρότηση της σύγχρονης αριστερής και προοδευτικής παράταξης που θα εκφράζει τη μεγάλη προοδευτική κοινωνική πλειοψηφία.

 

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 130 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

Χάρης Θεοχάρης στη «Νέα Σελίδα»: «Το Μεταναστευτικό δεν απειλεί τον ελληνικό τουρισμό»