Γεννηματά: Πρωτοστατεί στη συναίνεση, επιβάλλει τις εξελίξεις

Νέο μοντέλο εποικοδομητικής αντιπολίτευσης έπειτα από δέκα χρόνια κρίσης εισάγει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής14 Οκτωβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 10:53 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 10:53 πμ


Αν και η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, προσήλθε κρυωμένη στο προχθεσινό ραντεβού της με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την ψήφο των αποδήμων, η ίδια, ωστόσο, αποδεικνύεται η κατεξοχήν φορέας του «ιού» της πολιτικής συναίνεσης, επιβάλλοντας το τελευταίο διάστημα τόσο τον αντιπολιτευτικό βηματισμό όσο και σειρά θεσμικών πρωτοβουλιών, συμπαρασύροντας τελικά την πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Διαβάζοντας σε βάθος την πολιτική συγκυρία, η κυρία Γεννηματά μοιάζει να έχει επιλέξει την οδό της καθαρής στάσης απέναντι σε παλλαϊκά αιτήματα και σε μείζονος εθνικής σημασίας ζητήματα, όπως, για παράδειγμα, η ψήφος των αποδήμων, η προεδρική εκλογή και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, προκρίνοντας τις ουσιαστικές λύσεις από τα πρόσκαιρα οφέλη και ανεβάζοντας κατακόρυφα στο τέλος της ημέρας την επιρροή του κόμματός της.

της Γεωργίας Σαδανά
[email protected]

Η πολιτική περπατησιά, άλλωστε, που έχει αναπτύξει από την επομένη κιόλας των εκλογών η κυρία Γεννηματά δεν φαίνεται να περνά απαρατήρητη από τους πολιτικούς της αντιπάλους, καθώς ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, φάνηκε να υιοθετεί τη δέσμη προτάσεων που κατέθεσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, γεγονός που ικανοποίησε ιδιαίτερα τη Χαριλάου Τρικούπη, δεδομένης της καθολικής απαίτησης για ψήφο στους απόδημους Ελληνες. Παράλληλα, η δυναμική διεκδίκηση της κυρίας Γεννηματά απέναντι σε επιλογές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, όπως η εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, την καταστούν μοιραία το επίκεντρο των πολιτικών εξελίξεων, αιφνιδιάζοντας τους πολιτικούς της αντιπάλους. Πολύ περισσότερο όταν η απουσία οποιασδήποτε μορφής συναίνεσης από πλευράς της Κουμουνδούρου την ωθεί μακροπρόθεσμα σε μια άγονη στάση μπροστά στη νέα πολιτική πραγματικότητα, όπως αυτή διαμορφώνεται στο μετεκλογικό τοπίο, με αποτέλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ να οδηγείται σχεδόν νομοτελειακά σε πλήρη πολιτική απομόνωση.

Αμήχανη άμυνα από τον ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια ώρα, δηλωτική της αρχικής αμηχανίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στο προβάδισμα των κινήσεων Γεννηματά ήταν η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση. Ο τελευταίος έκανε λόγο για «εργαλειοποίηση» της προεδρικής εκλογής και πρόσθεσε ότι «ο ΠτΔ δεν είναι κομματάρχης», ξεκαθαρίζοντας πως «σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρχει διακομματική συναίνεση», χωρίς, ωστόσο, η Κουμουνδούρου να επιδεικνύει ανάλογη στάση. Στον αντίποδα, παρά το υψηλό πολιτικό της ρίσκο, η καταλυτική στάση της κυρίας Γεννηματά στο ζήτημα της προεδρικής εκλογής και της ψήφου των αποδήμων δικαιώνεται εμμέσως και από τη στάση των υπόλοιπων κομμάτων, καθώς δεκτικοί στις αλλαγές που θα «ξεκλειδώσουν» ένα πάγιο αίτημα της ομογένειας εμφανίστηκαν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και ο Γιάνης Βαρουφάκης με το ΜέΡΑ25.

Σθεναρή στάση απέναντι στην Τουρκία

Εκτός από την ψήφο των αποδήμων, με την ίδια αποφασιστικότητα αντιμετωπίζει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής και το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες στο εσωτερικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Επεσήμανα στον κ. Μητσοτάκη ότι απέναντι στην εντεινόμενη τουρκική επιθετικότητα χρειάζονται εθνική ομοψυχία και αποφασιστική στάση στο εσωτερικό, όπως και συγκεκριμένα μέτρα και αποφάσεις τώρα από τους εταίρους και συμμάχους μας», ανέφερε η κυρία Γεννηματά μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό, μεταφέροντας και προς τον κ. Μητσοτάκη το αίτημά της το επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (17-18 Οκτωβρίου) «να ασχοληθεί ενδελεχώς με τις προκλήσεις της Τουρκίας, να τις καταδικάσει και να πάρει αποφάσεις, πραγματικά μέτρα, με συγκεκριμένο αντίκρισμα». Στην κατεύθυνση αυτή, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αναμένεται να αναλάβει και προσωπικά πρωτοβουλίες στη διάρκεια της Προσυνόδου των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών την ερχόμενη Τετάρτη προκειμένου να ενισχυθούν στους κόλπους τους οι ελληνικές θέσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος, «η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να ζητήσει οπωσδήποτε απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας και αλλαγή της Κοινής Δήλωσης για το ΠροσφυγικόΜεταναστευτικό», ανέφερε επιπλέον η κυρία Γεννηματά μετά το πέρας της συνάντησής της με τον πρωθυπουργό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ίδια άνοιξε όλη τη βεντάλια των κρίσιμων για τη συγκυρία ζητημάτων στο τετ α τετ της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Επιπρόσθετα, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ δεν απέφυγε να επαναλάβει στον πρωθυπουργό τη θέση της για «αλλαγή της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής ΕνωσηςΤουρκίας» ιδιαίτερα με τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η κατάσταση στα σύνορα ΣυρίαςΤουρκίας, ενώ ζήτησε αναλυτική ενημέρωση για τη νέα συμφωνία ΕλλάδαςΗνωμένων Πολιτειών ως προς την «αναβάθμιση της αμυντικής συμφωνίας» μεταξύ των δύο χωρών.

Ανασχηματισμός στη Χαριλάου Τρικούπη

Εκτός από τις θεσμικές πρωτοβουλίες, με ταχύ βηματισμό αναλαμβάνει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής και σε επίπεδο κόμματος πρωτοβουλίες τις επόμενες ημέρες. Πριν από την αναχώρησή της για τις Βρυξέλλες, την πλήρη κινητοποίηση του στελεχιακού δυναμικού του Κινήματος Αλλαγής σχεδιάζει στα μέσα της εβδομάδας η κυρία Γεννηματά, οπότε αναμένεται να ανακοινωθούν οι υπεύθυνοι τομέων του κόμματος. Η λίστα με τους νέους τομεάρχες του ΚΙΝΑΛ έρχεται να προστεθεί στην ανανεωμένη επικοινωνιακή ομάδα της Χαριλάου Τρικούπη αλλά και σε σειρά καινοτόμων δράσεων που υλοποιούνται αυτό το διάστημα, όπως το πρώτο ψηφιακό δημοψήφισμα και η καμπάνια εγγραφής νέων μελών, αποτυπώνοντας ευκρινώς ότι οι ταχύτητες έχουν ανέβει εντυπωσιακά στην εποχή Γεννηματά.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 123 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφόρησε την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Ψήφος Ελλήνων εξωτερικού: Οι συγκλίσεις και η εξίσωση των «200»