Η επέλαση του Αirbnb αλλάζει την αγορά ακινήτων

Οι ολιγοήμερες μισθώσεις, αφού «κατέλαβαν» αρχικά το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, επεκτάθηκαν και σε άλλες περιοχές της πρωτεύουσας27 Μαρτίου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 4:15 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 4:15 μμ


Της Σοφίας Μανδηλαρά

Μέσα σε μία δεκαετία οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες μίσθωσης ανέτρεψαν τα δεδομένα στον χώρο των διακοπών στην Ελλάδα. Κι αυτό γιατί όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες επιλέγουν να διαθέτουν τα ακίνητά τους μέσω των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο Airbnb, παρά να υπογράφουν μακροχρόνια συμβόλαια. Ετσι, οι ολιγοήμερες μισθώσεις, αφού «κατέλαβαν» αρχικά το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, επεκτάθηκαν και σε άλλες περιοχές της πρωτεύουσας. «Οι τιμές όσον αφορά στα μικρά ακίνητα στην Αθήνα καταγράφουν μια τάση ανόδου της τάξης του 15% από το 2016, που είναι σαφώς μεγαλύτερη απ’ όσο δικαιολογεί η παρούσα ζήτηση για μακροπρόθεσμη ενοικίαση. Η άνοδος αυτή ξεκίνησε από τις κλασικές περιοχές που είναι δημοφιλείς για βραχυπρόθεσμη εκμίσθωση σε online πλατφόρμες, όπως το Κουκάκι, το Θησείο, του Φιλοπάππου, οι περιοχές γύρω από την Ακρόπολη, και πλέον έχει επεκταθεί και σε άλλες συνοικίες. Υπάρχουν περιοχές που παρουσιάζουν πλέον τεράστια ζήτηση στο Airbnb, όπως τα Εξάρχεια, το Κολωνάκι και οι Αμπελόκηποι», λέει στη «Νέα Σελίδα» ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών και Αττικής, Λευτέρης Ποταμιάνος.

Τα προηγούμενα χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης και της επακόλουθης πτώσης των τιμών πώλησης, υπήρξε μια συσσώρευση ανεκμετάλλευτων διαμερισμάτων σε χέρια επενδυτών. «Αυτό που μας σώζει και δεν έχουν εκτοξευτεί τα ενοίκια είναι ότι υπάρχουν ακόμα αδιάθετα διαμερίσματα», λέει ο κ. Ποταμιάνος, ο οποίος, ωστόσο, επισημαίνει ότι η αγορά παραμένει εύθραυστη και οι προβλέψεις είναι ριψοκίνδυνες. Στην υπόλοιπη Αθήνα, όπου δεν έχουν κάνει επέλαση προς το παρόν οι τουρίστες, οι τιμές έχουν σταθεροποιηθεί, αλλά η δυσκολία να βρει κάποιος ένα σχετικά καλό διαμέρισμα στην περιοχή που θέλει αυξάνεται διαρκώς. «Πάρα πολλοί πελάτες μου έχουν δυσκολευτεί να βρουν διαμερίσματα σε περιοχές όπου έχει επεκταθεί το Airbnb, ειδικά όταν ζητούν, για παράδειγμα, σπίτια σε ψηλό όροφο», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών και Αττικής.

Περισσότερες από 6.000 βραχυπρόθεσμες μισθώσεις στα Χανιά

«Το αποτέλεσμα του Airbnb είναι ότι όποιος θέλει να ζήσει στα Χανιά δεν θα βρει σπίτι και, αν βρει, θα το πληρώσει πάρα πολύ ακριβά», τονίζει στη «Νέα Σελίδα» η Λουκία Καλλιγιάννη, πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Χανίων. Πριν από τρία χρόνια η τοπική εφημερίδα είχε τρεις σελίδες γεμάτες με αγγελίες για σπίτια προς ενοικίαση. Αυτή τη στιγμή χρειάζονται μετά βίας τρεις στήλες για ολόκληρο τον νομό. «Τα ενοίκια στα Χανιά ήταν ήδη εξαιρετικά υψηλά, αλλά από το 2016 έχουν αυξηθεί ακόμα και 20%. Για ένα αξιοπρεπές δυάρι, αν κάποιος φανεί εξαιρετικά τυχερός, θα πρέπει να δώσει τουλάχιστον 400 ευρώ», σημειώνει χαρακτηριστικά η κυρία Καλλιγιάννη. Μόνο το 2017, με βάση τις εκτιμήσεις του Συλλόγου Μεσιτών, στα Χανιά 6.000 σπίτια «έκλεισαν» για βραχυπρόθεσμη εκμίσθωση.

Μεγάλο πρόβλημα όμως παρατηρείται σε περιοχές όπου υπάρχουν πανεπιστήμια, καθώς οι φοιτητές θα πρέπει να ανταγωνιστούν το μπάτζετ των τουριστών. «Ενα δυάρι στα Εξάρχεια βγάζει περίπου 80% περισσότερα χρήματα μέσω Airbnb απ’ ό,τι αν το νοίκιαζα σε έναν φοιτητή», λέει στη «Νέα Σελίδα» ο Χριστόφορος Ν., ο οποίος διαθέτει προς εκμίσθωση στην πλατφόρμα δέκα ακίνητα.

Ασφάλεια και θόρυβος, τα βασικά προβλήματα των μόνιμων κατοίκων

Στα περίπου πέντε χρόνια που ο Χριστόφορος Ν. διαθέτει διαμερίσματα σε τουρίστες έχει κατά καιρούς δεχτεί παράπονα από τους υπόλοιπους ένοικους της πολυκατοικίας κυρίως για θόρυβο. Γνωρίζει, ωστόσο, περιπτώσεις που οι μόνιμοι ένοικοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ασφάλειας. «Στις πολυκατοικίες γύρω από το Σύνταγμα, σε περιπτώσεις κτιρίων που τα εκμεταλλεύονται μαζικά ξένοι επενδυτές, χρησιμοποιούν ένα σύστημα με κλειδιά που ξεκλειδώνουν με κωδικό, τα οποία όμως ο τουρίστας παραλαμβάνει μόνος του. Τα κλειδιά είναι εκτεθειμένα μέχρι να τα παραλάβει ο επισκέπτης και δεν υπάρχει περίπτωση να πάει ο διαχειριστής εκατό διάσπαρτων διαμερισμάτων σε όλη την Αθήνα για να δει τι συμβαίνει. Οπότε δεν υπάρχει κανένας έλεγχος», εξηγεί ο Χριστόφορος Ν.

Ομως και ο Κώστας Θ., μόνιμος κάτοικος Κεραμεικού, έχει αντιμετωπίσει παρόμοια κατάσταση. «Η πολυκατοικία έχει αποφασίσει η εξώπορτα να κλειδώνει το βράδυ. Στα διαμερίσματα που νοικιάζονται μέσω Airbnb συνήθως έρχονται ζευγάρια ή παρέες που παίρνουν ένα ή δύο σετ κλειδιών. Οπότε όταν ένας από τους φιλοξενούμενους αποφασίζει να φύγει στις πέντε παρά τέταρτο το πρωί χωρίς κλειδιά και βρίσκει την εξώπορτα κλειδωμένη, χτυπάει τα κουδούνια όλων των διαμερισμάτων από τον πρώτο ως τον τέταρτο όροφο μέχρι να ξυπνήσει κάποιος και να του ανοίξει», λέει στη «Νέα Σελίδα» ο Κώστας Θ.

Δημοσιεύτηκε στο τεύχος 39 της εφημερίδας «Νέα Σελίδα», 4/3/2018