Ήρθε η ώρα της κοινωνίας



25 Φεβρουαρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 5:18 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 5:18 μμ


Για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια η πολιτική επανέρχεται δυναμικά και καθορίζει τις εξελίξεις. Για πρώτη φορά οι κυβερνητικές εξαγγελίες νομοθετούνται και υλοποιούνται άμεσα, στην πράξη, προκαλώντας σημαντικά θετικά αποτελέσματα τόσο στην κοινωνία όσο και στην πορεία της οικονομίας.

Τα θετικά μέτρα ξεπέρασαν και τις ίδιες τις εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης.

Συντάξεις, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, κατώτατος μισθός, διευρυμένα δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης, ρύθμιση δόσεων και χρεών, ευνοϊκή αντιμετώπιση κόκκινων δανείων και πρώτης κατοικίας αποτελούν κρίσιμες παρεμβάσεις που ενισχύουν την κοινωνική συνοχή, αποκαθιστούν αδικίες, συμβάλλουν σημαντικά στην οικονομική πρόοδο.

Η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία αποκτά πλέον σημαντικά θεσμικά, κοινωνικά και οικονομικά ερείσματα.

Πατάει στο σταθερό έδαφος μιας νέας πραγματικότητας, γεγονός που αναπτερώνει την πίστη της στις δυνάμεις της και διευρύνει τις δυνατότητές της ώστε να παρέμβει αποφασιστικά στις εξελίξεις, να δράσει και πάλι ως κοινωνικό και πολιτικό ιστορικό υποκείμενο.

Τι βρίσκεται απέναντί της;

Απέναντί της βρίσκεται ένα κυνικό καθεστώς πολιτικοοικονομικών συμφερόντων που την εκβιάζει, την απειλεί, τη διχάζει, την τρομοκρατεί. Τι υπόσχονται στ’ αλήθεια οι κομματικοί εκπρόσωποι του καθεστώτος;

Υπόσχονται τέταρτο μνημόνιο, απολύσεις, διάλυση των κοινωνικών και εργασιακών θεσμών και δικαιωμάτων, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Αλλά και ένα αυταρχικό κράτος, το κράτος της ακροδεξιάς και της διαπλοκής, που θα επιβάλλει τον «νόμο και την τάξη».

Αυτή είναι η «άλλη» πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπίσει η μεγάλη κοινωνική – ταξική πλειοψηφία.

Γι’ αυτό και θα πρέπει να οργανωθεί, να διαμορφώσει μια ευρύτατη κοινωνικοπολιτική συμμαχία, ικανή, όχι μόνο να αποτρέψει αυτή τη ζοφερή «πραγματικότητα», αλλά και να διευρύνει τους δρόμους για την ανάπτυξη και την κοινωνική πρόοδο.

Ήρθε η ώρα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, που θα πρέπει να αναλάβει τον δικό της, αναντικατάστατο ιστορικό ρόλο.

«Νέα Σελίδα»

Δημοσιεύθηκε στο φύλλο 90 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

ΝΔ: Παίζουν με προσωπική ατζέντα Σαμαράς – Γεωργιάδης

Άδωνις: Κωλοτούμπα για το σκάνδαλο της Novartis on air (video)