Κάτσης στη «Νέα Σελίδα»: Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει το μεγάλο λαϊκό κόμμα

Το brand ΣΥΡΙΖΑ είναι ισχυρό και γι’ αυτό πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει είτε μόνο του είτε σε κάποια σύνθετη ονομασία» - «Δεν πρέπει να απογοητεύσουμε τα νέα μέλη οξύνοντας τις παθογένειές μας2 Φεβρουαρίου 2020 · Ώρα δημοσίευσης: 11:00 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 11:02 μμ


  • Πρώτη δημοσίευση: 1 Φεβρουαρίου 2020, 6:36 μμ
  • Τελευταία δημοσίευση: 2 Φεβρουαρίου 2020, 11:00 μμ

«Η αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας ΕλλάδαςΗΠΑ είναι μια συμφωνία που ετοιμάσαμε εμείς, όμως προτείναμε την αναστολή της έως ότου οι ΗΠΑ πάρουν σαφή θέση εναντίον της τουρκικής προκλητικότητας», εξηγεί στη «Νέα Σελίδα» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης, αναφορικά με τη στάση του κόμματός του στη Βουλή, εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση. 

Της Γεωργίας Σαδανά

[email protected]

«Όσα μέσα και να διαθέτουν, η αλήθεια έρχεται κάθε μέρα και τους διαψεύδει – στο Προσφυγικό, στα εθνικά θέματα, στις επενδύσεις, στις επιβαρύνσεις της μεσαίας τάξης», εκτιμά και προσθέτει: «Θεωρώ ότι είναι πιθανό στο Μαξίμου να υπάρχει η σκέψη για πρόωρες εκλογές». Απαντώντας σχετικά με τις εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιεί πως «δεν πρέπει να απογοητεύσουμε αυτά τα νέα μέλη οξύνοντας τις παθογένειές μας», ενώ για την ονομασία του κόμματος, τονίζει: «Το brand ΣΥΡΙΖΑ είναι ισχυρό και γι’ αυτό πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει είτε μόνο του είτε σε κάποια σύνθετη ονομασία».

Η αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ θεωρείτε ότι ενισχύει τη γεωπολιτική θέση της χώρας μας στην παρούσα φάση; Εκτιμάτε ότι υπάρχουν αυτή την ώρα προϋποθέσεις διαλόγου με τη γειτονική χώρα;

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε επισημάνει στον Κυριάκο Μητσοτάκη πριν από το ταξίδι του στις ΗΠΑ ότι οι σχέσεις μας με τη σύμμαχο χώρα πρέπει να είναι αμοιβαία επωφελείς και κανείς να μην μας θεωρεί δεδομένους. Η αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ είναι μια συμφωνία που ετοιμάσαμε εμείς, όμως προτείναμε την αναστολή της έως ότου οι ΗΠΑ πάρουν σαφή θέση εναντίον της τουρκικής προκλητικότητας. Η ηγεσία Τραμπ, δυστυχώς, δεν φαίνεται διατεθειμένη για κάτι τέτοιο και φάνηκε αυτό κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού. Δεν γίνεται μόνο να δίνουμε. Οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία πρέπει να είναι πάντα ανοιχτοί, ενεργοποιώντας τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης αλλά και με διαπραγματεύσεις και συμμαχίες στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ «διαβάζει» πίσω από τον νέο εκλογικό νόμο πρόωρες εκλογές. Πιστεύετε ότι η κατάργηση της απλής αναλογικής είναι πιθανό να δρομολογήσει σύντομα τέτοιες εξελίξεις;

Η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζουν καλά ότι δεν μπορούν να κρύψουν για καιρό από την κοινωνία τις ψεύτικες υποσχέσεις που έδωσαν προεκλογικά. Οσα μέσα και να διαθέτουν, η αλήθεια έρχεται κάθε μέρα και τους διαψεύδει – στο Προσφυγικό, στα εθνικά θέματα, στις επενδύσεις, στις επιβαρύνσεις της μεσαίας τάξης. Αν προσθέσετε και τα βαρίδια που ανέκυψαν τελευταία με τα αντικρουόμενα ολιγαρχικά συμφέροντα και τις εσωκομματικές αρρυθμίες, θεωρώ ότι είναι πιθανό στο Μαξίμου να υπάρχει η σκέψη για πρόωρες εκλογές. Πάντως, παρά τους όποιους σχεδιασμούς υψηλού ρίσκου, το δεδομένο είναι ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική και είμαι βέβαιος ότι θα δώσουν προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ως αξιωματική αντιπολίτευση έχετε υπερψηφίσει μέχρι τώρα τρεις κυβερνητικές προτάσεις με υψηλό συμβολισμό: πρόεδρος της Βουλής, ψήφος αποδήμων, Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αισθάνεστε ως πολιτικός φορέας την ανάγκη στροφής σε μια πολιτική «κανονικότητα» μετά τη μνημονιακή δεκαετία;

Δεν θα κάνουμε την αντιπολίτευση του κ. Μητσοτάκη, αυτή των fake news και της ακραίας τοξικής ρητορικής που δηλητηριάζει την κοινωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση ασκεί πολιτική αρχών, η οποία στο επίκεντρό της έχει τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας. Τα θεσμικά ζητήματα, όπως αυτά που αναφέρατε, δεν προσφέρονται για μικροπολιτική αντιπαράθεση. Συναίνεση όμως στην ταξικά μεροληπτική πολιτική, στα τραγελαφικά λάθη και στην εξυπηρέτηση των ολίγων δεν θα δώσουμε. Αντιθέτως, πρέπει να αποκαλύπτουμε το πραγματικό πρόσωπο της Δεξιάς πίσω από την επικοινωνιακά φιλοτεχνημένη εικόνα της.

Η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μέχρι τώρα αποδώσει τα αναμενόμενα σε επίπεδο εγγραφής νέων μελών. Κρίνετε ότι η πιθανή αλλαγή ονόματος θα επανεκκινούσε το κόμμα σας σε αυτή τη χρονική στιγμή; Προσωπικά, φοβάστε την «πασοκοποίηση»;

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που δεν φοβάται την κοινωνία, είναι οργανικό κομμάτι της και δεν πρέπει να φοβηθεί ούτε τώρα. Η διεύρυνση που επιχειρούμε είναι μια διαδικασία που δεν γίνεται απ’ τη μια μέρα στην άλλη. Νέα μέλη εγγράφονται καθημερινά δυναμώνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σε αυτό βοηθούν τα μέγιστα οι περιοδείες του Αλέξη Τσίπρα ανά την Ελλάδα. Δεν πρέπει να απογοητεύσουμε αυτά τα νέα μέλη, οξύνοντας τις παθογένειές μας. Ως προς το όνομα, θεωρώ ότι το brand ΣΥΡΙΖΑ είναι ισχυρό και γι’ αυτό πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει είτε μόνο του είτε σε κάποια σύνθετη ονομασία.

Οσον αφορά στην «πασοκοποίηση», να ξεκαθαρίσουμε κάτι: αν με τον όρο αυτό εννοούμε ότι θα δούμε στον ΣΥΡΙΖΑ φαινόμενα διαπλοκής και παλαιοκομματισμού, είναι ένας κίνδυνος που πάντα υπάρχει στα κόμματα εξουσίας, ωστόσο αυτός ο κίνδυνος δεν μπορεί να αποδίδεται εξωγενώς στα νέα μέλη. Ισα ίσα, ένα κόμμα ανοιχτό, που λειτουργεί συλλογικά και δημοκρατικά, δεν έχει να φοβηθεί τέτοια φαινόμενα. Ωστόσο, δεν υπάρχει άλλη λύση: ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει το μεγάλο λαϊκό κόμμα των αριστερών και προοδευτικών πολιτών, ακόμη και των συντηρητικών δημοκρατών που αντιλαμβάνονται τα αδιέξοδα του νεοφιλελευθερισμού λόγω της ταξικής τους θέσης, που θα διεκδικήσει τη διακυβέρνηση της χώρας με μακρόπνοο σχέδιο για μεγάλες προοδευτικές τομές.

Ως τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής, πιστεύετε ότι παγκόσμιες προκλήσεις και νέα δεδομένα, όπως η Δ΄ Βιομηχανική Επανάσταση και η τεχνητή νοημοσύνη, αφορούν στην Αριστερά και γιατί;

Το μέλλον έρχεται με γοργό βήμα και φέρνει αλλαγές που θα αλλάξουν εκ βάθρων τον τρόπο ζωής μας. Εννοείται ότι η Αριστερά, όχι μόνο ενδιαφέρεται για τα θέματα της Δ΄ Βιομηχανικής Επανάστασης, αλλά πρέπει, μάλιστα, ως δύναμη πρωτοπορίας να έχει ξεκάθαρο λόγο για ζητήματα όπως το μέλλον της εργασίας στην ψηφιακή εποχή, η χρήση των δεδομένων και το data mining, η άρση των ανισοτήτων μέσω της ψηφιακής σύγκλισης, το ψηφιακό κράτος. Είμαστε οι πρώτοι που αντιληφθήκαμε αυτή την αναγκαιότητα και θα συνεχίσουμε εμπλουτίζοντας τις θέσεις και τις πολιτικές μας.

Η πρόσφατη κρίση στο ελληνικό ποδόσφαιρο αντανακλά, κατά τη γνώμη σας, ευρύτερες πολιτικές παθογένειες και, αν ναι, ποιες;

Οι παθογένειες είναι γνωστές. Επιχειρηματίες με σκοπό να προωθήσουν τα ιδιοτελή τους συμφέροντα αγοράζουν ομάδες και ΜΜΕ ώστε να έχουν στρατό ψηφοφόρων και δύναμη στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης για να επηρεάζουν τις κυβερνήσεις υπέρ των συμφερόντων τους. Το πρόβλημα γίνεται πολιτικό όταν κόμματα, όπως η ΝΔ, παραδίδονται ηθελημένα στους ολιγάρχες για να γίνουν κυβέρνηση.

Η κρίση στην οποία αναφέρεστε καταρχάς είναι αποτέλεσμα μιας μνημειώδους ανικανότητας. Η κυβέρνηση, ακροβατώντας ανάμεσα σε επιχειρηματικά συμφέροντα που τη στήριξαν και φοβούμενη το πολιτικό κόστος, λειτούργησε εντελώς σπασμωδικά και έξω από κάθε κοινοβουλευτική πρακτική, προσβάλλοντας τόσο τους πολίτες όσο και το πολιτικό σύστημα εν γένει. Ο κ. Μητσοτάκης απέδειξε ότι είναι ένας φοβισμένος πρωθυπουργός, ο οποίος άγεται και φέρεται από τα επιχειρηματικά συμφέροντα, ενώ παράλληλα αμφισβητείται ευθέως στο εσωτερικό της ΝΔ από τον κ. Σαμαρά. Η πυγμή του εξαντλήθηκε στον κ. Ζαγοράκη.

Δυστυχώς, αυτή η αδυναμία άσκησης πολιτικής και η εξάρτηση που συνεπάγεται είναι πολύ επικίνδυνες, καθώς αποτυπώνονται και στα εθνικά μας θέματα. Η κυβέρνηση φαίνεται να έχει χάσει την πρωτοβουλία των κινήσεων, έχει μετατρέψει τη χώρα σε παρακολουθητή των γεγονότων, ενώ ερώτημα είναι και κατά πόσο είναι έτοιμη να περάσει κρίσιμες αποφάσεις από το εσωτερικό της. Τα δύσκολα τώρα αρχίζουν.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 139 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφόρησε την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Ολική διαγραφή χρεών και ρευστοποίηση περιουσίας