«Καυτός» διπλωματικός Γενάρης: Ενισχύονται συμμαχίες, αναμένονται νέες προκλήσεις

Oι τέσσερις ημερομηνίες-κλειδιά29 Δεκεμβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 8:12 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 8:13 μμ


– Πρώτη δημοσίευση 28/12/2019 10:18

– Τελευταία ενημέρωση 29/12/2019 20:12

Νέο μπαράζ προκλητικότητας από την Άγκυρα αναμένουν στο Μέγαρο Μαξίμου τις πρώτες μέρες του νέου χρόνου. Οι συνεχείς διπλωματικές πρωτοβουλίες της Αθήνας, σε συνδυασμό με τη γενικευμένη αποδοκιμασία της πρόσφατης «συμφωνίας» με τη Λιβύη, οδηγούν τον Ερντογάν σε επιπλέον απομόνωση, με αποτέλεσμα ο «σουλτάνος» να αναζητά σωσίβιο σωτηρίας στους εντεινόμενους «τσαμπουκάδες».

Του Γιάννη Κορωναίου
[email protected]

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί μέσα σε ένα 20ήμερο με τους Προέδρους των ΗΠΑ και της Γαλλίας, τη δεύτερη μέρα του χρόνου Μητσοτάκης, Αναστασιάδης και Νετανιάχου θα υπογράψουν στην Αθήνα τον EastMed, ενώ Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος και Γαλλία διοργανώνουν στο Κάιρο συνάντηση για τις επόμενες κινήσεις στον «ενεργειακό πόλεμο» της Ανατολικής Μεσογείου.

Σε αυτό το πλαίσιο καλείται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κάνει τις επόμενες κινήσεις του, με κύκλους των Αθηνών να θεωρούν σχεδόν ως βεβαιότητα την κλιμάκωση της έντασης.

Διπλωματικό «μπουμ»

Η καλή προετοιμασία του προηγούμενου διαστήματος σε Μαξίμου και Βασιλίσσης Σοφίας φαίνεται τώρα, όπως εκτιμούν διπλωματικές πηγές.

Η περιθωριοποίηση της Τουρκίας -που αναζητά συμμάχους στην… άλλη άκρη της Μεσογείου-, η ενίσχυση των σχέσεων με το Ισραήλ αλλά και τον αραβικό κόσμο και η περαιτέρω εμπλοκή της Γαλλίας στα της περιοχής μας αποτελούν ιδανική εξέλιξη για τα εθνικά θέματα. Ολα αυτά θα σφραγιστούν τις επόμενες 30 μέρες σε τέσσερις κρίσιμες συναντήσεις.

Καταρχάς, υπάρχει η υπογραφή του EastMed στην Αθήνα. Η παρουσία και μόνο του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που ύστερα από μια μικρή περίοδο σιωπής επανήλθε εντυπωσιακά στο προσκήνιο, αναδεικνύει την ισχύ της Τριμερούς.

Το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα όλων των πλευρών δεν κατέστησε εφικτή και την παρουσία του Τζουζέπε Κόντε στο Ζάππειο, όμως, σύμφωνα με εκτιμήσεις, μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου θα υπάρχει και η ιταλική υπογραφή για την τελική ευθεία του αγωγού.

Ελληνικό κλιμάκιο θα βρίσκεται αυτές τις μέρες στη Ρώμη, όπου θα συζητηθούν τεχνικά ζητήματα και, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται και μια εντυπωσιακή ανακοίνωση που να αφορά στην ΑΟΖ Ελλάδας και Ιταλίας.

Μια εξίσου σημαντική συνάντηση ακολουθεί, αυτή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην Αίγυπτο με τους ομολόγους του της Αιγύπτου, της Κύπρου αλλά και της Γαλλίας.

«Είναι μια Τετραμερής με τη συμμετοχή της Γαλλίας. Κι αυτό έχει τη σημασία του», είπε ο υπουργός για τη συνάντηση στο Κάιρο, μέσω της οποίας θα επιχειρηθεί να σταλούν μηνύματα στην Τουρκία αλλά και να προχωρήσουν οι προσπάθειες οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Ξανά Μητσοτάκης – Μακρόν

Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα Μητσοτάκης και Μακρόν θα ξανασυναντηθούν, αυτή τη φορά στο Παρίσι.

Μετά το ταξίδι στις ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Πόλη του Φωτός για συνομιλίες με τον Γάλλο Πρόεδρο.

Με υπόβαθρο την υποστηρικτική στη χώρα μας γαλλική στάση, Μητσοτάκης και Μακρόν θα συζητήσουν για τις επικείμενες εξελίξεις, την τουρκική προκλητικότητα, το ζήτημα της Λιβύης, το ενεργειακό παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και το Προσφυγικό, όπως και τη διεύρυνση της ΕΕ και το τι μέλλει γενέσθαι με τα Δυτικά Βαλκάνια.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 134 την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

ΚΙΝΑΛ: Στόχος Γεννηματά ο ζωτικός προοδευτικός χώρος

ΣΥΡΙΖΑ: Εκτός Πολιτικού Συμβουλίου 5 κορυφαίοι