ΣΥΡΙΖΑ: Εκτός Πολιτικού Συμβουλίου 5 κορυφαίοι29 Δεκεμβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 8:37 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 8:40 μμ


– Πρώτη δημοσίευση: 28/12/2019 16:56

– Τελευταία ενημέρωση 29/12/2019 20:37

«Φέτος ας ενώσουμε το παζλ της προόδου». Με αυτή τη φράση ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής και υπουργός Υποδομών του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, επέλεξε να ευχηθεί για τη νέα χρονιά σε κομματικούς και μη φίλους του λίγο πριν από την έλευση του 2020, μόνο που το δικό του κομμάτι -μαζί με άλλα τέσσερα- απουσιάζουν από το πάζλ του νέου Πολιτικού Συμβουλίου της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, η παρθενική συνεδρίαση του οποίου πραγματοποιήθηκε στις αρχές της εβδομάδας.

Της Γεωργίας Σαδανά
[email protected]

Μολονότι ο κ. Σπίρτζης κατατάσσεται στους «ορκισμένους» υποστηρικτές της κοινωνικής αντιστοίχισης και διεύρυνσης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ίδιος βρέθηκε εκτός του επιτελικού σχήματος, προκαλώντας έκπληξη και πλήθος ερωτημάτων στο κομματικό ακροατήριο, δεδομένου του αριθμού προβεβλημένων στελεχών που μετέχουν στο νέο επιτελικό σχήμα.

Πριν κοπάσουν οι «αναταράξεις» της ψηφιακής (στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης) αντιπαράθεσης του πρώην αναπληρωτή υπουργού Παύλου Πολάκη με τους Αντώνη Λιάκο, Νίκο Μπίστη και Παναγιώτη Παναγιώτου με αφορμή το άρθρο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στην εφημερίδα «Τα Νέα», η ανακοίνωση του νέου Πολιτικού Συμβουλίου ήρθε να οξύνει -αντί να αμβλύνει- πάθη και έριδες στα ενδότερα της Κουμουνδούρου, αν και ο πρώην υπουργός Υποδομών -και ένας εκ των πλέον αποτελεσματικών της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ– δεν είναι ο μόνος που βρέθηκε εκτός νυμφώνος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το νέο -και αναβαθμισμένο- κομματικό όργανο «κόπηκαν» οι Αλέκος Φλαμπουράρης, Χρήστος Σπίρτζης, Αλέξης Χαρίτσης, Έφη Αχτσιόγλου και Νάσος Ηλιόπουλος, δηλαδή πρωτοκλασάτοι στο σύνολό τους υπουργοί της κυβέρνησης Τσίπρα.

Παρότι το νέο Πολιτικό Συμβούλιο της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ απαρτίζεται από 41 μέλη (μεταξύ των οποίων και αρκετοί πρώην υπουργοί), βέτο στους πέντε πρώην υπουργούς φέρονται να έθεσαν οι Νίκος Βούτσης και Γιάννης Δραγασάκης, αφήνοντας κενές θέσεις για νέες εισόδους, όπως αυτές της Ρεγγίνας Βάρτζελη, του Νίκου Μαδεμλή, του Τάκη Κορμά και άλλων πασοκογενών στελεχών.

«Τοξικό» ΠΑΣΟΚ

Την ίδια ώρα, αντίθετος προς το βέτο εμφανίστηκε από πλευράς του ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, παρά το γεγονός ότι οι δηλώσεις του περί «τοξικότητας» του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου (όταν ρωτήθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο ο τελευταίος να προταθεί για Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ) προκάλεσαν την οργή στενών συνεργατών του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

«Οι δηλώσεις του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύουν ότι όσο αμετανόητη είναι η Δεξιά, άλλο τόσο εκφραστές της συντήρησης είναι όσοι επιμένουν σε πελατειακές αντιλήψεις, νοοτροπίες και συμπεριφορές. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι προοδευτικοί πολίτες και προοδευτικά πολιτικά στελέχη υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είναι βέβαιο ότι μόνο υπερήφανα δεν θα αισθάνονται από την υποκρισία κάποιων στελεχών τους», σχολίασε δηκτικά λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του κ. Σκουρλέτη ο συντονιστής του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργος Ελενόπουλος, και κατέληξε:

«Όσο για τον Γιώργο Α. Παπανδρέου, κύριε Σκουρλέτη, ναι, είναι πράγματι τοξικός, αλλά είναι τοξικός για τις δικές σας αντιλήψεις και πρακτικές, για το πελατειακό πολιτικοοικονομικό σύστημα που υπηρετήσατε χέρι χέρι με τη δεξιά συντήρηση».

Στην οργισμένη, ωστόσο, απάντηση του κ. Ελενόπουλου αντέδρασε μόνο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Παπανδρέου Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος επέδωσε περιγραφική διάσταση στην αποστροφή του κ. Σκουρλέτη, και κανείς άλλος εκ των πρώην υπουργών των κυβερνήσεων Παπανδρέου και στελεχών του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν όμως στο νέο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε εμφανώς πυροσβεστικό ρόλο, «εγώ δεν νομίζω ότι ο Πάνος Σκουρλέτης το είπε για να μειώσει τον Γιώργο Παπανδρέου. Η γνώμη μου είναι ότι το είπε ως περιγραφή», τόνισε ο κ. Ραγκούσης, με τη συζήτηση περί «τοξικότητας» να συγκρατεί κοινωνικές δυνάμεις από την πορεία προς την Κουμουνδούρου, σε μια στιγμή, μάλιστα, που η καμπάνια εγγραφών στον iSYRIZA δεν εξελίσσεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς και η διαρκής δημοσκοπική συρρίκνωση εξελίσσεται σε διαρκές ζητούμενο για την αξιωματική αντιπολίτευση.

Μέσα Μαΐου το Συνέδριο

Ανήσυχος απέναντι στο χάσμα μεταξύ κοινωνίας και κομματικών ιεραρχήσεων, «στόχος μας η δημιουργία ενός μεγάλου, ανοιχτού, ριζοσπαστικού και δημοκρατικού κόμματος της σύγχρονης Αριστεράς. Ενός κόμματος που φιλοδοξεί να αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά της Προοδευτικής Παράταξης στον τόπο μας. Και να διαμορφώσει τους όρους μιας νέας προοδευτικής πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας. Στη βάση ενός ριζοσπαστικού και ταυτόχρονα ρεαλιστικού προγράμματος προοδευτικής διακυβέρνησης που έχει ανάγκη ο τόπος και με το οποίο θα δώσουμε τη μάχη για μια νέα νίκη της προόδου έναντι της συντήρησης στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση», ανέφερε κατά την εισήγησή του στην πρώτη συνεδρίαση του νέου Πολιτικού Συμβουλίου ο Αλέξης Τσίπρας, έχοντας ήδη δεχτεί το βέτο στους πέντε πρώην υπουργούς του ως προς τη συμμετοχή τους στις εργασίες του.

Προχωρώντας, μάλιστα, ένα βήμα ακόμη προς την πλευρά των αιτημάτων των ιστορικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε και τη διεξαγωγή διεθνούς συνεδρίου «για την αποτίμηση της “πρώτης φοράς Αριστερά” και τη διεθνή εμπειρία προοδευτικής διακυβέρνησης», το οποίο θα διεξαχθεί το τριήμερο 2-4 Απριλίου 2020, ανοίγοντας και επισήμως τη συζήτηση για τα αίτια της ήττας.

Ακολούθως, το 3o Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα λάβει χώρα στις 14-17 Μαΐου 2020 (όπως επιθυμούσε κυρίως η προεδρική τάση) «και θα είναι ένα συνέδριο συνέχειας και τομής ταυτόχρονα», υποστήριξε ο πρόεδρος του κόμματος, ενώ πρόσθεσε ότι «οι θέσεις του 3ου Συνεδρίου θα αποτελούνται από το τρίπτυχο της διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καθώς και τον απολογισμό της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ», κάνοντας παράλληλα λόγο για ένα συνέδριο «προγραμματικό και καταστατικό» και επιφορτίζοντας το νέο Πολιτικό Συμβούλιο με την «ευθύνη» για το νέο καταστατικό.

Στήριξη στον Μπίστη

Με ενδιαφέρον για τους μύστες της εσωκομματικής γεωγραφίας υποδέχτηκαν τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και την απόφαση του κ. Τσίπρα να αναλάβουν την ευθύνη του συντονισμού της Οργανωτικής Γραμματείας από το Πολιτικό Συμβούλιο η Έφη Καλαμαρά (στέλεχος προσκείμενο στον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο) και ο Νίκος Μπίστης.

Ιδιαίτερα, η επιλογή του κ. Μπίστη ήρθε ένα εικοσιτετράωρο μετά την κοινή δήλωσή του με τους Παναγιώτη Παναγιώτου και Αντώνη Λιάκο (και οι τρεις μετέχουν στο νέο Πολιτικό Συμβούλιο), αποδοκιμάζοντας δημόσια τον κ. Πολάκη για τις δηλώσεις του κατά του κ. Σημίτη, δεδομένου, μάλιστα, ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας δεν συμπεριλήφθηκε στο νέο κομματικό όργανο, παρά τα υψηλά ποσοστά δημοφιλίας του στους κόλπους των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το κοινωνικό του εκτόπισμα στην Κρήτη.

Τους νέους εσωκομματικούς συσχετισμούς αποκαλύπτει εμμέσως η σύνθεση του Πολιτικού Συμβουλίου της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στις διαδικασίες της δεν συμμετέχουν βουλευτές στενά προσκείμενοι στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ (Γιώργος Τσίπρας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, Γιάννης Μπουρνούς), ο διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του κ. Τσίπρα, Μιχάλης Καλογήρου, όπως και βουλευτές με κοινωνικό εύρος και απήχηση, μεταξύ των οποίων οι Κώστας Ζαχαριάδης, Γιώργος Κατρούγκαλος και Θανάσης Παπαχριστόπουλος, σε μια χρονική συγκυρία που η δημιουργία κοινωνικού ρεύματος προς τον ΣΥΡΙΖΑ θα υπερκάλυπτε τη δημοσκοπική απόσταση της Κουμουνδούρου από το Μέγαρο Μαξίμου, η οποία είναι σταθερά διψήφια.

Βέτο για το μέλλον

Στο ίδιο πλαίσιο, η απουσία των Αλέξη Χαρίτση, Έφης Αχτσιόγλου, Νάσου Ηλιόπουλου, Αλέκου Φλαμπουράρη και Χρήστου Σπίρτζη από τις διαδικασίες ανασυγκρότησης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στερεί από το εγχείρημα πρόσωπα μεγάλου βεληνεκούς, τα οποία έχουν επιφορτιστεί και με την προβολή του αντιπολιτευτικού λόγου του ΣΥΡΙΖΑ όλους τους τελευταίους μήνες αλλά και με την ενίσχυση της καμπάνιας εγγραφών, όταν ο κ. Χαρίτσης με μια νέα ομάδα στελεχών ήταν υπεύθυνος για την προετοιμασία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας iSYRIZA.

Παράλληλα, η προαναγγελία του κ. Τσίπρα για τη «δημιουργία νέων οργανώσεων σε κάθε κοινότητα καλλικρατικού δήμου, σε κάθε πρώην καποδιστριακό δήμο και σε κάθε κοινωνικό χώρο και μαζικό φορέα» ενόψει του 3ου Συνεδρίου προϋποθέτει πρόσωπα με διευρυμένα κοινωνικά δίκτυα, όπως αυτά που είχε αναπτύξει όλο το προηγούμενο διάστημα ο κ. Σπίρτζης, συμβάλλοντας καθοριστικά στην πανελλαδική προώθηση της Προοδευτικής Συμμαχίας, με τη «στρατολόγηση» στελεχών προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ.

«Με τον Τσίπρα πρόεδρο;»

Η νέα «ομάδα κρούσης» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του 3ου Συνεδρίου αποκτά μοιραία κι άλλη δυναμική στο εσωκομματικό χρηματιστήριο και από το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας άνοιξε για πρώτη φορά δημόσια παράθυρο αποχώρησής του από την προεδρία του κόμματος.

Απαντώντας σχετικά (στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1), «δεν θέλουμε μονοπώλιο. Οσο τα μέλη του κόμματος το επιλέγουν αυτό, ναι. Κάποια στιγμή θα υπάρξει κι άλλος πρόεδρος. Εμένα το όραμά μου είναι αυτό το κόμμα να γίνει η ραχοκοκαλιά της Προοδευτικής Παράταξης. Αυτός είναι ο στόχος μου κι αυτό θα προσπαθήσω», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, περιγράφοντας την πολιτική παρακαταθήκη του για τον ΣΥΡΙΖΑ της μελλοντικής εποχής.

Το Πολιτικό Συμβούλιο της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ

Αλέξης Τσίπρας

Σία Αναγνωστοπούλου

Ρεγγίνα Βάρτζελη

Δημήτρης Βίτσας

Νίκος Βούτσης

Ολγα Γεροβασίλη

Μενέλαος Γκίβαλος

Σπύρος Δανέλλης

Ρένα Δούρου

Γιάννης Δραγασάκης

Θοδωρής Δρίτσας

Νατάσα Θεοδωρακοπούλου

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Εφη Καλαμαρά

Κατερίνα Κνήτου

Τάκης Κορμάς

Αντώνης Κοτσακάς

Φώτης Κουβέλης

Πάνος Λάμπρου

Αντώνης Λιάκος

Νίκος Μαδεμλής

Γιάννης Μπαλάφας

Αριστείδης Μπαλτάς

Νίκος Μπίστης

Θάνος Μωραΐτης

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Παναγιώτης Παναγιώτου

Σοφία Πανδή

Νίκος Παππάς

Γιάννης Ραγκούσης

Ράνια Σβίγκου

Νίκος Σκορίνης

Πάνος Σκουρλέτης

Δημήτρης Τζανακόπουλος

Χάρης Τσιόκας

Στέφανος Τζουμάκας

Ευκλείδης Τσακαλώτος

Νίκος Φίλης

Δημήτρης Χαλαζωνίτης

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Τασία Χριστοδουλοπούλου

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 134 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

«Καυτός» διπλωματικός Γενάρης: Ενισχύονται συμμαχίες, αναμένονται νέες προκλήσεις

ΚΙΝΑΛ: Στόχος Γεννηματά ο ζωτικός προοδευτικός χώρος