Κινεζική ασπίδα στις τουρκικές προκλήσεις

Τη διασφάλιση των επενδύσεών του σε υποδομές, μεταφορές και ενέργεια σε πολλές χώρες της Μεσογείου επιδιώκει το Πεκίνο, που βλέπει τις κινήσεις της Άγκυρας να τορπιλίζουν το σχέδιο «Μία ζώνη, Ένας δρόμος»4 Νοεμβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 9:19 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 9:23 πμ


Σε μια περίοδο κατά την οποία η Τουρκία έχει δημιουργήσει ένα παρατεταμένο σκηνικό έντασης σε Ανατολική Μεσόγειο και Συρία πραγματοποιείται η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κίνα.

Του Γιώργου Παύλου 

[email protected]

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, που θα βρίσκεται από τις 3 έως τις 6 Νοεμβρίου στην πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη, θα έχει μια σειρά από σημαντικές επαφές τόσο για το οικονομικό αλλά και το πολιτικό γίγνεσθαι στη χώρα μας όσο και για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Αν και στην ατζέντα των συζητήσεων με τον Πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, και υψηλόβαθμα στελέχη της πολιτικής και των επιχειρήσεων θα περιλαμβάνονται η προσέλκυση επενδύσεων, η περαιτέρω ενίσχυση των επιχειρηματικών δεσμών των δύο κρατών και η ένταξη της Ελλάδας στον παγκόσμιο οικονομικό χάρη, ωστόσο αναμένεται από πλευράς Κίνας να προστεθούν και θέματα που έχουν να κάνουν με το γεωπολιτικό σκηνικό που στήνεται μετά τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και την εισβολή της στη Συρία.

Η Κίνα, που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως οικονομία μετά τις ΗΠΑ και αναμένεται, σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές, έως το 2030 να αναρριχηθεί στην πρώτη θέση, έχει προχωρήσει σε μεγάλες επενδύσεις στη χώρα μας αλλά και σε αρκετά ακόμα κράτη της Μεσογείου. Μάλιστα, έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον μέσω της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο στα logistics και τις μεταφορές. Όσον αφορά τώρα στο εμπόριο, οι εισαγωγές από την Κίνα ανήλθαν, σύμφωνα με τα στοιχεία του έτους 2018, στα 3,6 δισ. ευρώ, ενώ οι εξαγωγές προς την Κίνα ήταν της τάξης του 1 δισ. ευρώ. Και στον τομέα του real estate όμως Κινέζοι πολίτες έχουν αξιοποιήσει το πρόγραμμα Golden Visa, έχοντας πάρει το μεγαλύτερο ποσοστό των αδειών διαμονής που έχουν δοθεί έναντι ελάχιστης επένδυσης ύψους 250.000 ευρώ.

Το 1 δισ. στην Τουρκία

Σε αυστηρό τόνο και λίγες μέρες μετά την έναρξη των εχθροπραξιών, η κινεζική κυβέρνηση, που παρακολουθεί τις κινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν, ζήτησε από την Τουρκία μέσω του εκπροσώπου της του υπουργείου Εξωτερικών να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις. «Να επιστρέψει η Τουρκία στον σωστό δρόμο», ανέφερε ο Τζενγκ Σουάνγκ. Κι όλα αυτά ενώ η Χώρα του Δράκου διατηρεί καλές και στενές σχέσεις με την Τουρκία. Το Πεκίνο τον περασμένο Ιούνιο έδωσε μεγάλες ανάσες στην οικονομία του γειτονικού μας κράτους, καθώς η κεντρική τράπεζα της Κίνας του πρόσφερε πακέτο στήριξης 1 δισ. δολαρίων. Οπως ανέφεραν εκείνες τις μέρες μεγάλα ξένα ειδησεογραφικά μέσα, ήταν η πρώτη φορά που η Αγκυρα λάμβανε τέτοιο ποσό μέσω της συμφωνίας ανταλλαγής νομισμάτων με το Πεκίνο, η οποία ισχύει από το 2012 και ανανεώνεται κάθε τρία χρόνια.

Η κίνηση αυτή ενίσχυσε σημαντικά τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία είχαν δημιουργηθεί έντονες ανησυχίες στους επενδυτικούς κύκλους για την πολιτικοοικονομική αστάθεια που επικρατούσε στη γειτονική μας χώρα. «Αν και σηματοδοτεί μια επιτυχία στην προσπάθεια του Ερντογάν να επαναπροσδιορίσει τις διεθνείς σχέσεις της Τουρκίας δημιουργώντας νέες εταιρικές σχέσεις με τη Ρωσία και την Κίνα, δεν αποτελούν άμεση απειλή για τις παραδοσιακές συμμαχίες με τη Δύση», είχε δηλώσει τότε ο Ozgur Unluhisarcikli, επικεφαλής γερμανικού fund στις ΗΠΑ. Ανάλογη «ένεση» είχε προσφέρει και το Κατάρ την εποχή που η τουρκική λίρα είχε πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Τότε οι δύο χώρες είχαν υπογράψει μια ανάλογη συμφωνία που απέφερε 3 δισ. δολάρια στην Τουρκία.

Ο φόβος της Μεσογείου

Σε δηλώσεις του τον περασμένο Μάιο ο πρεσβευτής της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Huang Xingyuan αναφερόμενος στην έκρυθμη κατάσταση που είχε δημιουργήσει η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ είπε ότι η χώρα του παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και πρόσθεσε ότι η Κίνα «κατανοεί και στηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλει η Κύπρος για τη διασφάλιση της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας και καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να τερματίσουν όλες τις ενέργειες που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την κατάσταση».

Μόνο τυχαία δεν θεωρήθηκε η τότε παρέμβασή του, καθώς η Κίνα από το 2013 και μετά εφαρμόζοντας το σχέδιο «Μία ζώνη, Ενας δρόμος» έχει επενδύσει σε υποδομές, μεταφορές και ενέργεια σε πολλές χώρες της Μεσογείου. Μάλιστα, στην προοπτική αυτή εντάσσεται και η παρουσία της σε μερικά από τα σπουδαιότερα λιμάνια, όπως της Τρίπολης στον Λίβανο, της Μασσαλίας, της Βαρκελώνης, του Πειραιά, του Πορτ Ασχοντ στο Ισραήλ, του Πορτ Σάιντ και του Πορτ Σουδάν. Ετσι, η ασιατική χώρα δεν θέλει σε καμία των περιπτώσεων να διαταραχθούν οι ισορροπίες στην περιοχή. Αλλωστε, ακόμα δεν έχει ξεχαστεί η λιβυκή κρίση του 2011, κατά την οποία συνολικά οι κινεζικές επιχειρήσεις έχασαν περίπου 20 δισ. δολάρια.

Στο πλαίσιο όλων αυτών, οι Κινέζοι αξιωματούχοι στις συνομιλίες που θα έχουν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναμένεται να του μεταφέρουν κάποιες από τις ανησυχίες τους και να του ζητήσουν να συμβάλει κι αυτός κατά το δυνατόν στην αποκλιμάκωση τυχόν εντάσεων. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση της ασιατικής χώρας θεωρεί εδώ και αρκετά χρόνια την Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και για τον λόγο αυτό έχει αποδείξει τη στήριξή της με μια σειρά επενδύσεων που προσέφεραν πολλά στην οικονομία.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 126 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφόρησε την Κυριακή 3 Νοεμβρίου

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

Τριπλό μέτωπο έντασης: Πρέσπες – Μεταναστευτικό – Ελληνοτουρκικά