Κόκκινος συναγερμός στο Αιγαίο

Μακριά από αστικές περιοχές οι τρεις εκτάσεις που επιτάχθηκαν - Για τρία χρόνια οι ιδιοκτήτες θα λαμβάνουν αποζημιώσεις ενοικίου - Ξεκαθάρισμα του τοπίου με τις ΜΚΟ - Επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου16 Φεβρουαρίου 2020 · Ώρα δημοσίευσης: 7:15 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 7:17 μμ


  • Πρώτη δημοσίευση: 15 Φεβρουαρίου 2020, 11:52 πμ
  • Τελευταία δημοσίευση: 16 Φεβρουαρίου 2020, 7:14 μμ

Δύο Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, με τις οποίες «κλείδωσαν» οι εργασίες για τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης μεταναστών και προσφύγων σε Σάμο, Λέσβο και Χίο αλλά και η καταβολή του ενιαίου τέλους για το 2019 στους δήμους εντός των διοικητικών ορίων των οποίων λειτουργούν μονάδες προσωρινής φιλοξενίας, ήταν οι καθοριστικές κυβερνητικές κινήσεις την εβδομάδα που πέρασε. Πέρα από τις ΚΥΑ, μια απειλή κακουργηματικής δίωξης σε όποιον παραβιάζει διατάξεις της μεταναστευτικής πολιτικής σχολιάζεται ποικιλοτρόπως μεταξύ των εμπλεκομένων.

Του Βασίλη Ταλαμάγκα

 [email protected]

Ειδικότερα, η πρώτη ΚΥΑ αφορά στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την επίταξη ακινήτων στα τρία νησιά. Οπως αναφέρει το κείμενο, οι αναγκαίες εργασίες για τη χρήση των επιταγμένων ακινήτων καλύπτονται από τις πιστώσεις που έχουν προβλεφθεί στις γενικές κρατικές δαπάνες του υπουργείου Οικονομικών για τις μεταναστευτικές ροές μέχρι το ποσό των 5 εκατ. ευρώ. Οσον αφορά στη δεύτερη ΚΥΑ, το ενιαίο τέλος για το 2019 στους δήμους εντός των διοικητικών ορίων των οποίων λειτουργούν μονάδες προσωρινής φιλοξενίας φτάνει σχεδόν τα 9,5 εκατ. ευρώ.

Προσπαθώντας να λειάνει τις ήδη σοβαρές τοπικές αντιδράσεις στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ο Νότης Μηταράκης δεν σταμάτησε να υπογραμμίζει ότι οι τρεις εκτάσεις που επίταξε η κυβέρνηση επελέγησαν επειδή βρίσκονται μακριά από αστικούς ιστούς, τονίζοντας ότι οι ιδιοκτήτες τους θα λαμβάνουν αποζημιώσεις ενοικίου και για τα τρία χρόνια που θα διαρκέσει η επίταξη.

Σχετικά με τις ΜΚΟ, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ανέφερε: «Οσες δεν έχουν πιστοποίηση από το νέο μητρώο δεν θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης ούτε στις δομές ούτε στις δημόσιες υπηρεσίες. Εχουμε δώσει σαφέστατες εντολές στην ΕΛ.ΑΣ. ότι η διευκόλυνση παράνομων εισόδων στη χώρα θεωρείται πράξη κακουργηματικού χαρακτήρα και θα πρέπει να ακολουθούνται οι διαδικασίες προφυλάκισης και ό,τι προβλέπει η κείμενη νομοθεσία. Γιατί όποιος στηρίζει διακινητές είναι και ο ίδιος διακινητής».

Ο Νότης Μηταράκης υπογράμμισε ότι η σημερινή κατάσταση στα νησιά δεν μπορεί να συνεχιστεί και ότι χρειάζεται να μπει τάξη για πολλούς λόγους, υπονοώντας και λόγους εθνικής ασφάλειας. Παράλληλα, επεσήμανε ότι τα κλειστά κέντρα είναι απαραίτητα «για την κράτηση των νεοαφιχθέντων, των παραβατικών, καθώς και των -προς επιστροφή- μεταναστών».

Σε ερώτηση για την παράλληλη λειτουργία των κέντρων, ο κ. Μηταράκης απάντησε ότι «είναι πολιτική υποχρέωση της κυβέρνησης απέναντι στις τοπικές κοινωνίες το κλείσιμο των ανοιχτών δομών», ενώ πρόσθεσε ότι η ΒΙΑΛ, η Μόρια και η ανοιχτή δομή της Σάμου θα κλείσουν άμεσα με τη λειτουργία των νέων κέντρων.

Τα σημαντικά σημεία

Στις αλλεπάλληλες συσκέψεις του Μεγάρου Μαξίμου οι κατευθύνσεις δίνονται πάνω στη φύλαξη των συνόρων, την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, τις συστηματικές κλειστές ελεγχόμενες δομές, τον έλεγχο των ΜΚΟ και τη διεθνοποίηση του προβλήματος μέσω θέσπισης κοινών κανόνων ασύλου και επιστροφών από την ΕΕ. Είχε προηγηθεί το αίτημα του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη, να κηρυχθούν τα νησιά σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ παρομοίαζε την κατάσταση στη Λέσβο με «πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί».

Τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου μιλούσαν για «πάνω από 42.000 άντρες, γυναίκες και παιδιά που βρίσκονται σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Λέρο και Κω που δεν μπορούν να φύγουν λόγω της περιοριστικής πολιτικής της ΕΕ και αναγκάζονται να παραμείνουν στα νησιά μέχρι να γίνει η επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου από ένα σύστημα ταυτόχρονα υποστελεχωμένο και στα όριά του».

Αν οι δηλώσεις ενός Ελληνα υπουργού προβάλλονται στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, οι δηλώσεις ενός χαμηλόβαθμου στελέχους μιας διεθνούς οργάνωσης αναπαράγονται από τα μεγαλύτερα μέσα μαζικής ενημέρωσης του κόσμου.

Η Sophie McCann από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα ανέφερε ότι «οι πρόσφυγες ζουν σε τρισάθλιες, μεσαιωνικές συνθήκες με σχεδόν μηδαμινή πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, μεταξύ άλλων καθαριότητας και ζεστού νερού, ηλεκτρικού ρεύματος, υγιεινής και ιατρικής περίθαλψης», προσθέτοντας, ωστόσο, ότι και οι ντόπιοι κάτοικοι έχουν παραμεληθεί.

«Η κοινωνία της Λέσβου έχει εγκαταλειφθεί από τις ελληνικές κυβερνήσεις εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια και καλείται να διαχειριστεί τις συνέπειες ενός αποτυχημένου συστήματος υποδοχής. Οπως και οι πρόσφυγες, έχουν κουραστεί», κατέληξε η γιατρός και είδε την άποψή της να φιλοξενείται στα μεγαλύτερα δίκτυα του κόσμου.

Αν τα οξυμμένα προβλήματα που προκύπτουν από το Προσφυγικό θέλουν άμεση αντιμετώπιση, κανείς στην ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να ξεχνάει ότι στη σύγχρονη εποχή όλα σχετίζονται με την επικοινωνία. Η όποια ελληνική κίνηση στο Προσφυγικό είναι αναγκαίο να παρουσιάζεται στους ξένους ανταποκριτές που συρρέουν στο νησί της Λέσβου ή αλλού για να καλύψουν το πρόβλημα.

Το πρόσφατο παράδειγμα των επεισοδίων στη Λέσβο δημιούργησε επικοινωνιακές εντυπώσεις που κάθε άλλο παρά βοήθησαν τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα. Τα μεγαλύτερα δίκτυα του κόσμου μετέδιδαν εικόνες από ένα νησί που βρισκόταν σχεδόν σε «εμπόλεμη κατάσταση», λησμονώντας να μεταφέρουν την άποψη του αρμόδιου Ελληνα υπουργού, ο οποίος έθετε σοβαρό ζήτημα υποκίνησης των επεισοδίων από «περίεργους κύκλους».

Αν οι επόμενοι μήνες είναι καθοριστικοί για το Προσφυγικό, ο αρμόδιος υπουργός πρέπει να εργαστεί σκληρά και στο επίπεδο των διαπροσωπικών σχέσεων, δημιουργώντας θύλακες υποστήριξης των κυβερνητικών προτάσεων. Ευρισκόμενοι όλοι στην αρχή μιας τετραετούς θητείας, έχουν ελάχιστους λόγους να βάλουν νερό στο κρασί τους στο πλαίσιο των πολιτικών ισορροπιών.

Ο τομέας των διαπροσωπικών σχέσεων αλλά και εκείνος της επικοινωνίας -διεθνής και εγχώρια- έχουν την ίδια αξία για την επιτυχία του κυβερνητικού σχεδίου όσο και η γρήγορη κατασκευή των κλειστών δομών. Αντίθετα, η υποβάθμιση των παραπάνω θα δυσκολέψει το πρόβλημα, φτάνοντας και τους αρμόδιους υπουργούς στα όριά τους όταν κατανοούν ότι εκλεγμένοι αυτοδιοικητοί παράγοντες δεν διστάζουν να τους κλείνουν άκομψα το τηλέφωνο.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 141 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφόρησε την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Διαβάστε στη «Νέα Σελίδα» που κυκλοφορεί την Κυριακή 16/2

Νέα εκδοτική προσφορά στη «Νέα Σελίδα» την Κυριακή