Οι ακραίοι και οι κεντρώοι της Νέας Δημοκρατίας11 Φεβρουαρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 12:48 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 12:48 μμ


Τη στιγμή που η χώρα μπαίνει σε εκλογική τροχιά, οι διαχωριστικές γραμμές στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας γίνονται ολοένα πιο έντονες.

Του Σωτήρη Σταθόπουλου

Βουλευτές που έχουν ριχτεί στη «μάχη του σταυρού», στο πλαίσιο της δυναμικής που θέλουν να έχουν στην επόμενη Βουλή, ανταλλάσσουν μεταξύ τους αιχμές, ενώ άλλοι ήδη ετοιμάζονται για τα… υπουργικά τους καθήκοντα, διαρρέοντας ακόμη και το χαρτοφυλάκιο που θα αναλάβουν. Τα γεγονότα αυτά έχουν θορυβήσει την Πειραιώς, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη όμως να μην παίρνει την παραμικρή πρωτοβουλία προκειμένου να τα ανακόψει πριν προσλάβουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις, καθώς δεν επιθυμεί να ανοίξει εσωκομματικά μέτωπα σε αυτή τη χρονική φάση.

Δεν είναι, πάντως, τυχαίο ότι ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στο επίμαχο ζήτημα κατά τη σύσκεψη των τομεαρχών. Κρατώντας χαμηλούς τόνους, υποστήριξε ότι ο αριθμός των σταυρών που θα συγκεντρώσουν οι υποψήφιοι δεν θα παίξει σημαντικό ρόλο στην αξιοποίησή τους στην περίπτωση που η παράταξη κερδίσει τις εκλογές. «Το πόσους σταυρούς θα συγκεντρώσετε μόνο οι ίδιοι θα το θυμάστε», φέρεται να είπε χαρακτηριστικά. Δεν είναι, ωστόσο, λίγα τα στελέχη που εκτιμούν ότι το βαρύ κλίμα που επικρατεί τη δεδομένη χρονική στιγμή μεταξύ κορυφαίων «γαλάζιων» στελεχών θα είχε εκδηλωθεί ακόμα πιο έντονα αν δεν υπήρχε η προσμονή της εξουσίας.

Κεντροδεξιά vs ακραία ρητορική

Η πρόσφατη διαμάχη μεταξύ του Νίκου Δένδια και του Αδωνι Γεωργιάδη έβγαλε στην επιφάνεια τους δύο ισχυρούς ιδεολογικούς πόλους που επικρατούν στη ΝΔ. Οι δύο γραμμές που εμφανίζονται στα κρίσιμα ζητήματα, με αποκορύφωμα τη συζήτηση για τη συμφωνία των Πρεσπών, οριοθετούν πλέον και τη διαίρεση των βουλευτών ανάμεσα σε εκείνους που επιθυμούν να ακολουθήσουν την κεντροδεξιά στρατηγική και εκείνους που συντάσσονται με την ακραία ρητορική.

Ωστόσο, η ουδέτερη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που τη μια επιλέγει να στρίβει το τιμόνι προς τα δεξιά και την άλλη επιχειρεί ανοίγματα προς το Κέντρο εκφράζοντας φιλελεύθερες απόψεις, θολώνει το στίγμα της Νέας Δημοκρατίας, προκαλώντας παράλληλα σύγχυση στους ψηφοφόρους της. Δεν ήταν, πάντως, λίγες οι φορές στα τρία χρόνια της αρχηγίας του που επηρεάστηκε σε σημαντικό βαθμό από την επιχειρηματολογία του Αδωνι Γεωργιάδη, με αποτέλεσμα να αλλοιωθεί σε ορισμένες περιπτώσεις η ιδεολογία της κεντροδεξιάς παράταξης. Η τακτική του «διαίρει και βασίλευε» που επέλεξε αρχικά να υιοθετήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τοποθετώντας δύο αντιπροέδρους με τελείως διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Με τις αντιλήψεις του Αδωνι Γεωργιάδη συμπλέουν ο Αντώνης Σαμαράς, που δίνει το «παρών» σε όλες τις προεκλογικές συγκεντρώσεις του αντιπροέδρου του κόμματος, ο Μάκης Βορίδης, ο Γιάννης Βρούτσης, η Σοφία Βούλτεψη, ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος, ο Κώστας Κυρανάκης, ο Βασίλης Οικονόμου, ο Δημήτρης Σταμάτης, ο Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο Κώστας Τζαβάρας, ο Ιάσων Φωτήλας, ο Κώστας Καραγκούνης και η Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου. Οι περισσότεροι εξ αυτών μετείχαν στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά και συνεχίζουν να είναι από τους ένθερμους υποστηρικτές του. Την ίδια στιγμή, ιστοσελίδες που πρόσκεινται στο περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού ξιφουλκούν εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη, χαρακτηρίζοντάς τον ως τον «μεγάλο χορηγό της κυβέρνησης».

Στον αντίποδα, υπέρ της κεντροδεξιάς γραμμής έχουν ταχθεί -και με δημόσιες τοποθετήσεις τους σε μια σειρά από σημαντικά ζητήματα- η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Νίκος Δένδιας, η Ολγα Κεφαλογιάννη, ο Κώστας Αχ. Καραμανλής, ο Γιώργος Βλάχος, ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Θεόδωρος Φορτσάκης και η Νίκη Κεραμέως.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο μοναδικός πολιτικός αρχηγός που ηγείται Κοινοβουλευτικής Ομάδας που είχε δημιουργηθεί επί άλλης προεδρίας (εν προκειμένω του Αντώνη Σαμαρά), καθώς ανέλαβε τα ηνία του κόμματος μετά τις εθνικές εκλογές, επιθυμεί να περιορίσει τις ακραίες φωνές που υπάρχουν στο εσωτερικό του κόμματός του. Εγχείρημα, ωστόσο, εκ προοιμίου δύσκολο, δεδομένου οτι τόσο ο Αντώνης Σαμαράς όσο και ο Αδωνις Γεωργιάδης έχουν δημιουργήσει πυρήνες σε όλη τη χώρα ώστε να έχουν ισχυρή αντιπροσώπευση στην επόμενη Βουλή. Παράλληλα, τα στελέχη που επιλέγει ο πρόεδρος της ΝΔ έχουν χαμηλή δημοτικότητα και ελάχιστη πολιτική εμπειρία, την ώρα δε που ο κομματικός μηχανισμός της Πειραιώς δεν θα μπορέσει να τους βοηθήσει ιδιαιτέρως, με δεδομένο ότι πολύ μεγάλο βάρος έχει πέσει στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Άρχισαν να ράβουν υπουργικά κοστούμια

Αλγεινή εντύπωση έχει, πάντως, προκαλέσει το γεγονός ότι αρκετά «γαλάζια» στελέχη, ορισμένα εκ των οποίων μετέχουν στη «σκιώδη κυβέρνηση» και εκλέγονται στην περιφέρεια, έχουν αρχίσει να… ράβουν υπουργικά κοστούμια. Στην Πειραιώς έχουν φτάσει οι συγκεκριμένες πληροφορίες και ήδη έχουν γίνει οι πρώτες συστάσεις, καθώς το γεγονός αυτό κρίνεται άκρως ανησυχητικό από τη στιγμή που ο πολιτικός χρόνος μέχρι τις εθνικές εκλογές είναι μεγάλος. Ενδεικτικό της ανησυχίας είναι ότι ο πρόεδρος της ΝΔ τονίζει σε κάθε του ομιλία ότι την κρίσιμη αυτή περίοδο δεν θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, καλώντας όλα τα στελέχη να βρεθούν στην πρώτη γραμμή του προεκλογικού αγώνα.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 88 στη «Νέα Σελίδα» την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου.

Διαβάστε επίσης στη Νέα Σελίδα: Το παρασκήνιο της επίσκεψης Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία