Οι Ισραηλινοί «σαρώνουν» τα ελληνικά ξενοδοχεία

Τι ζητούν και τι αγοράζουν Fattal & Brown Hotels - Ο Νταβίντ Φατάλ, ο Ζιλ Ατιάς και η νέα εποχή για το Esperia και το La Mirage. Έπεται συνέχεια...



19 Ιουνίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 11:11 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 11:13 μμ


Σε υπολογίσιμη δύναμη στον κλάδο του real estate εξελίσσονται οι Ισραηλινοί, οι οποίοι έχουν στοχεύσει στην ελληνική αγορά ξενοδοχείων και πραγματοποιούν αλλεπάλληλα χτυπήματα.

Της Μαρίας Σμιλίδου
[email protected]

Το «success story» του ελληνικού τουρισμού, οι χαμηλές τιμές στην ελληνική αγορά, το πρόγραμμα της Golden Visa αλλά και οι άριστες σχέσεις που έχουν χτιστεί μεταξύ των δύο πλευρών (και της Κύπρου) στη βάση των γεωπολιτικών συμμαχιών στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου είναι οι βασικοί λόγοι για την «επιδρομή» των Ισραηλινών στις επενδύσεις ακινήτων στη χώρα μας.

Μια «επιδρομή» που μεταμορφώνει τον ξενοδοχειακό χάρτη της Ελλάδας, θέτοντας ακόμη υψηλότερα στάνταρ παροχής τουριστικών υπηρεσιών.

Νέα εποχή

Ολικό lifting τουλάχιστον 10,5 εκατ. ευρώ θα γίνει στο Esperia, το ιστορικό ξενοδοχείο της Σταδίου, το οποίο πρόσφατα πέρασε μέσω του ΕΦΚΑ στα χέρια της ισραηλινής Fattal.

Η Fattal πλειοδότησε για την απόκτηση του ακινήτου, προσφέροντας μηνιαίο μίσθωμα περίπου 96.000 ευρώ έναντι των ανταγωνιστών της στη διαγωνιστική διαδικασία.

Ο χρόνος εκμίσθωσης του ακινήτου καθορίζεται σε 30 έτη, με δικαίωμα παράτασης για 10 ακόμα χρόνια με συμφωνία των δύο μερών. Επιπλέον ορίζεται ότι θα καταβάλλεται ετήσιο μεταβλητό μίσθωμα, το οποίο υπολογίζεται ως ποσοστό 1,2% επί του συνολικού ετήσιου τζίρου του αναδόχου, εφόσον αυτός υπερβαίνει τα 6 εκατ. σε ένα οικονομικό έτος.

Τόσο η επαναλειτουργία του ιστορικού ξενοδοχείου ύστερα από χρόνια όσο και η είσοδος της Fattal στην ελληνική αγορά είναι υψηλής σημειολογικής σημασίας.

Με το «πράσινο φως» του υπουργείου Εργασίας άνοιξε ο δρόμος για την αναγέννηση του Esperia, το οποίο έβαλε «λουκέτο» εξαιτίας της κρίσης που έπληξε την ξενοδοχειακή αγορά στις αρχές της δεκαετίας.

Από την άλλη, ο ισραηλινός Όμιλος Fattal εδώ και μήνες είχε απλώσει τα δίχτυα του στην Αθήνα και τα ελληνικά νησιά με στόχο να τοποθετηθεί στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά, επενδύοντας σε μονάδες υψηλής απόδοσης. Και η αρχή είναι ήδη γεγονός.

Ποιος είναι ο David Fattal

Ο 62χρονος σήμερα David Fattal, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας, διαθέτει αυτή τη στιγμή στο χαρτοφυλάκιό του πάνω από 200 ξενοδοχεία, με 35.760 δωμάτια και 14.000 εργαζομένους σε 17 χώρες, εκ των οποίων τα 39 στο Ισραήλ.

Επί ευρωπαϊκού εδάφους ο ξενοδοχειακός Όμιλος Fattal Hotel Chain έκανε το πρώτο του επενδυτικό βήμα πριν από δώδεκα χρόνια.

Ξεκίνησε από το Βερολίνο και γρήγορα επεκτάθηκε στις σημαντικότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Περισσότερες από 160 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις υπό τη διεύθυνση της Leonardo Hotels, η οποία αποτελεί το ευρωπαϊκό σκέλος του ξενοδοχειακού ομίλου, λειτουργούν σε Ελβετία, Αυστρία, Ουγγαρία, Ισπανία, Ιταλία, Βέλγιο, Τσεχία και Ολλανδία.

Ο όμιλος διαθέτει παρουσία μέσω κοινοπρακτικού σχήματος και στην Κύπρο, ενώ στα υπό διαχείριση brands του ομίλου περιλαμβάνονται τα Leonardo, Herods, U Hotels, Hotel Rothschild 22 και NYX Hotels.

Όσον αφορά στην περίπτωση του Esperia, οι Ισραηλινοί υπέβαλαν, σύμφωνα με πληροφορίες, μακράν την υψηλότερη προσφορά για τη μίσθωση του ακινήτου, καταβάλλοντας σχεδόν διπλάσιο τίμημα από την κατώτατη τιμή προσφοράς, που είχε οριστεί στα 54.000 ευρώ.

Έπειτα από εννέα χρόνια ερήμωσης, το Esperia Palace στη συμβολή της οδού Σταδίου με την Εδουάρδου Λω εισέρχεται σε άλλη εποχή, μετατρεπόμενο σε πεντάστερο ξενοδοχείο υπό την ομπρέλα πλέον, όπως όλα δείχνουν, της Leonardo Hotels.

Έτερη νεοεισερχόμενη ισραηλινή δύναμη στον ξενοδοχειακό χάρτη της πρωτεύουσας είναι η Brown Hotels, η οποία λειτουργεί boutique ξενοδοχεία στο Τελ Αβίβ, στην Ιερουσαλήμ, καθώς και στις δαλματικές ακτές της Κροατίας.

Καθιερώθηκε, μεταξύ άλλων, για το signature style των εσωτερικών της χώρων στα ξενοδοχεία της. Με σύγχρονο design, μπιλιάρδα στα lounge rooms, βιβλιοθήκες στα δωμάτια και παροχές σύγχρονης τεχνολογίας, απευθύνεται κυρίως σε νεανικά κοινά και μοντέρνους ταξιδιώτες.

Έμφαση στο κεντρο της Αθήνας

Με την υπομίσθωση του ξενοδοχείου La Mirage στην Ομόνοια η Brown Hotels έκανε το μπάσιμό της στην ελληνική αγορά και σε χρόνο-ρεκόρ προχώρησε στην εξαγορά πέντε ακόμη ακινήτων, όλα σε κεντρικές περιοχές της πρωτεύουσας (Σύνταγμα, πλατεία Κοτζιά, Κολωνάκι, Μετς, Εξάρχεια).

Σύμφωνα με πληροφορίες, το στρατηγικό σχέδιο της ισραηλινής αλυσίδας είναι η μετατροπή των συγκεκριμένων ακινήτων σε boutique ξενοδοχεία για νέους ταξιδιώτες με ένα επενδυτικό πλάνο που ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ.

Στο τιμόνι της εταιρείας ανάπτυξης και διαχείρισης των Brown Hotels στην Ελλάδα βρίσκεται ο Γάλλος διευθύνων σύμβουλος Zιλ Aτιάς.

Ο πολύπειρος μάνατζερ είναι γνώριμος στο ελληνικό επιχειρείν από την πολυετή του θητεία στη θέση του γενικού διευθυντή του Sofitel Athens Airport, ενώ ίδιος έχει χτίσει την καριέρα του κατέχοντας σημαντικές θέσεις ευθύνης σε υψηλά πόστα διεθνών αλυσίδων.

Το πρώην ξενοδοχείο La Mirage των 208 δωματίων στην περιοχή της Ομόνοιας έχει οδηγηθεί σε εγκατάλειψη από το 2008. Προ διετίας, το 2017, είχε μισθωθεί σε Έλληνα επιχειρηματία στο πλαίσιο διαγωνισμού της Υπηρεσίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων.

Ωστόσο, το σχεδιαζόμενο πλάνο, που προέβλεπε την αναζήτηση κεφαλαίων για την ανακαίνιση και τη λειτουργία του, δεν βρήκε ανταπόκριση, με αποτέλεσμα το ακίνητο, το οποίο βρίσκεται στο πιο κεντρικό σημείο της πρωτεύουσας, να παραμείνει εγκαταλελειμμένο στην τύχη του, παρά τα συνεχή ρεκόρ του ελληνικού τουρισμού.

Με τη συμπλήρωση όμως των έντεκα χρόνων, η μοίρα του La Mirage αλλάζει, από τη στιγμή που περνά στα χέρια των Ισραηλινών, αποτελώντας, μάλιστα, τη ναυαρχίδα των νεοαποκτηθέντων ξενοδοχείων της Brown Hotels.

Το βέβαιο είναι ότι για τη συγκεκριμένη ξενοδοχειακή αλυσίδα ισραηλινών συμφερόντων αυτή είναι μόνο η αρχή. Κι αυτό καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται κοντά στην απόκτηση δύο ακόμη ακινήτων στη Θεσσαλονίκη, ενώ βολιδοσκοπούν κι άλλες περιοχές με ορμητικές επενδυτικές διαθέσεις, ακολουθώντας πάντοτε τη φιλοσοφία των πολυτελών boutique ξενοδοχείων.

Η επεκτατική δραστηριότητα της αλυσίδας είναι ραγδαία και στον τόπο καταγωγής της, μια και εγκαινιάζει πέντε επιπλέον ξενοδοχεία σε μεγάλες πόλεις του Ισραήλ, όπως το Τελ Αβίβ και η Ιερουσαλήμ, αυξάνοντας το δυναμικό της σε δώδεκα μονάδες.

Πώς αλλάζει ο ξενοδοχειακός χάρτης της Θεσσαλονίκης

Ανάρπαστα γίνονται τα ακίνητα στη Θεσσαλονίκη από Ισραηλινούς, οι οποίοι δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στην όμορφη πόλη του Θερμαϊκού. Μεσιτικά γραφεία και δικηγορικές εταιρείες καταγράφουν μεγάλη αύξηση των συμβολαίων την τελευταία διετία τόσο στις κατοικίες και τα επαγγελματικά κτίρια όσο και στα ξενοδοχειακά ακίνητα.

Τους τελευταίους, μάλιστα, μήνες στο παιχνίδι έχουν μπει και επενδυτικά funds που πέρασαν ταχέως από τη φάση των διερευνητικών επαφών σε αθρόες αγορές ακινήτων-φιλέτων με βασική στόχευση την τουριστική εκμετάλλευσή τους μέσω πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb.

Κρεσέντο αγορών

Παράγοντες της αγοράς ακινήτων παρατηρούν με έκπληξη το κρεσέντο αγορών με προτίμηση παλιούς επαγγελματικούς χώρους στην ευρύτερη περιοχή των Λαδάδικων, εκεί όπου άλλοτε ανθούσε το βιοτεχνικό εμπόριο.

Εγκαταλελειμμένοι όροφοι παλιών βιοτεχνιών σε πολυκατοικίες σε οδούς όπως η Αντιγονιδών και η Πτολεμαίων γίνονται ανάρπαστοι και σε κάποιες περιπτώσεις, όταν το ιδιοκτησιακό καθεστώς είναι ξεκάθαρο, οι Ισραηλινοί αγοραστές προχωρούν στην αγορά ολόκληρων πολυκατοικιών.

Στην πρώτη περίπτωση οι ενιαίοι βιοτεχνικοί χώροι των 250 τ.μ. ανακαινίζονται και τροποποιούνται σε διαμερίσματα μοντέρνου ύφους των 50 τ.μ., που ρίχνονται στον ανταγωνισμό της Airbnb.

Στη δεύτερη περίπτωση τα οικήματα μεταμορφώνονται σε boutique ξενοδοχεία με στόχο να αποσπάσουν μερίδια από την αυξανόμενη τουριστική κίνηση της πόλης. Ακόμη, θέμα συζήτησης στην πόλη αποτελεί η ισραηλινή επένδυση σε τετράστερο ξενοδοχείο εκτός του κέντρου της πόλης αλλά και σε πολυώροφο κτίριο επί της οδού Παπαναστασίου.

Η περίπτωση της Θεσσαλονίκης αποτελεί την τελευταία ίσως «παρθένα» αγορά για τα ισραηλινά επενδυτικά κεφάλαια, τα οποία έχουν εξαντλήσει τις επενδυτικές δυνατότητες πόλεων όπως, π.χ., η Βαρκελώνη.

Οι χαμηλές αποτιμήσεις ακινήτων στην Ελλάδα σε συνδυασμό με τα επίπεδα τουρισμού, που υπόσχονται υψηλά περιθώρια κέρδους, συνιστούν την ιδανική ευκαιρία για τα ισραηλινά funds, που αποβλέπουν σε κεφαλαιοποίηση σημαντικών υπεραξιών.

Η… χάρη της Θεσσαλονίκης έχει, μάλιστα, εξαπλωθεί σε τέτοιο βαθμό που ο ισραηλινός Τύπος, με δεκάδες δημοσιεύματά του, εκθειάζει τις ευκαιρίες στο real estate της πόλης, αποκαλώντας τη «το κρυμμένο διαμάντι του ευρωπαϊκού Νότου».

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 106 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφόρησε εκτάκτως το Σάββατο 15 Ιουνίου 2019.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Κοντά στον μέσο όρο της ΕΕ η φορολογία ελληνικών επιχειρήσεων