Περιμένουν κι άλλα οι Ελληνες του εξωτερικού

Αναβρασμός στις κοινότητες των ομογενών: Υπό τις παρούσες συνθήκες, τονίζουν, αποκλείεται ένα μεγάλο κομμάτι του Ελληνισμού από το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, δημιουργούνται Ελληνες δύο ταχυτήτων, ενώ κι αυτοί που δικαιούνται να ψηφίσουν δεν διευκολύνονται πρακτικά ώστε να ασκήσουν το δημοκρατικό τους καθήκον3 Δεκεμβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 9:07 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 9:11 πμ


Τα αρχικά διθυραμβικά σχόλια και οι πηχυαίοι τίτλοι για την Ελλάδα που μεγαλώνει, μετά την επίτευξη διακομματικής συμφωνίας σχετικά με την ψήφο των απόδημων Ελλήνων, υποχωρούν υπό την πίεση των αντιδράσεων από αυτούς που αφορά πρωτίστως το ζήτημα: τους Ελληνες που ζουν στον Καναδά και τις ΗΠΑ, στην Αυστραλία, στη Γερμανία και στην Αφρική. 

Του Γιάννη Κορωναίου

[email protected]

Αντιδράσεις από Καναδά έως Αυστραλία για την ψήφο των αποδήμων 

Γιατί οι συμπατριώτες μας που ζουν χιλιόμετρα μακριά από την πατρίδα αναγνωρίζουν από τη μια το θετικό βήμα ώστε ένα πάγιο αίτημα της διασποράς να ικανοποιηθεί, δεν παραβλέπουν όμως ότι υπό τις παρούσες συνθήκες αποκλείεται ένα μεγάλο κομμάτι του Ελληνισμού από το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, δημιουργούνται Έλληνες δύο ταχυτήτων, ενώ κι αυτοί που δικαιούνται να ψηφίσουν δεν διευκολύνονται πρακτικά ώστε να ασκήσουν το δημοκρατικό τους καθήκον.

Την ώρα που στην Αθήνα ολοκληρωνόταν θετικά ένας μαραθώνιος διαπραγματεύσεων προκειμένου να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση για την ψήφο των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό -ούτως ή άλλως ο ελάχιστος στόχος απαιτούσε 200 ψήφους, ενώ σε κυβερνητικό στοίχημα εξελίχθηκε η επίτευξη παμψηφίας-, στις γωνιές του πλανήτη όπου ζουν Ελληνες επικρατούσε αναβρασμός για τον ίδιο λόγο. Η αναμονή δεκαετιών είχε καλλιεργήσει προσδοκίες στους συμπατριώτες μας που για διάφορους λόγους βρέθηκαν εκτός συνόρων, βλέποντας πίσω από το δικαίωμα ψήφου μια αφορμή επανασύνδεσης με την πατρίδα, και το τελικό αποτέλεσμα άφησε πολλούς ανικανοποίητους. Ο ίδιος ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θόδωρος Λιβάνιος, παραδέχτηκε σε συνέντευξή του ότι «δεν είναι το καλύτερο δυνατό, είναι αποτέλεσμα ενός συμβιβασμού, αλλά ευελπιστώ ότι μετά την πρώτη εφαρμογή, μετά τις εκλογές, που θα μπορούμε να έχουμε και πραγματικά νούμερα -διότι τώρα συζητάμε σχέδια επί χάρτου αν θα γραφτούν 10.000 ή 500.000 εκλογείς-, να μπορέσουμε να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπάνω». Στις Ηνωμένες Πολιτείες, μάλιστα, αποδέκτης των διαμαρτυριών από τους ομογενείς έγινε ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα απόδημου ελληνισμού, Αντώνης Διαματάρης.

«Το θέμα δεν είναι η ψήφος των απόδημων Ελλήνων, το θέμα επί της ουσίας είναι το δικαίωμα στην ψήφο του Ελληνα που τη μέρα των εκλογών δεν είναι παρών στη χώρα ακόμα και για λόγους εργασίας», τονίζει στη «Νέα Σελίδα» ο πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης Αθηνών, Κρις Σπύρου, θερμός υποστηρικτής της ψήφου εξ αποστάσεως. Ο επί χρόνια βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος στις ΗΠΑ καταθέτει και τη δική του προσπάθεια για το καθολικό δικαίωμα ψήφου στις Ηνωμένες Πολιτείες ως βουλευτής του Νιου Χαμσάιρ. «Στην περιφέρειά μου, με τη μεγαλύτερη ελληνοαμερικανική κοινότητα κατ’ αναλογία γενικού πληθυσμού στις ΗΠΑ, έδωσα μεγάλο αγώνα για την ψήφο εξ αποστάσεως. Στις αντιδράσεις πολιτικών αντιπάλων μου συνέχιζα με αποφασιστικότητα, φτάνοντας μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο για την επίτευξη του στόχου. Τώρα που ανοίγει επιτέλους ο δρόμος για την ψήφο των Ελλήνων που δεν βρίσκονται στη χώρα τη μέρα των εκλογών, θα αποκλειστεί η επιστολική ψήφος που σηματοδοτεί την ισοδύναμη ψήφο όλων των Ελλήνων;» διερωτάται ο πολύπειρος πολιτικός.

Αγκάθι ο χρόνος…

Το κριτήριο των 35 χρόνων παραμονής στο εξωτερικό παράλληλα με το αυτό της διετούς παρουσίας στην Ελλάδα στερεί από ένα μεγάλο μέρος των ομογενών το δικαίωμα της ψήφου, όπως συνομολογούν σύλλογοι και προσωπικότητες του απόδημου Ελληνισμού. Σε επιστολή τους προς την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία του τόπου οι Ελληνες της Αυστραλίας, αφού συγχαίρουν την κυβέρνηση για την πρωτοβουλία και τα κόμματα για τη συνεννόηση, αναφέρουν στη συνέχεια τα εμπόδια. «Γιατί το όριο των 35 ετών; Γιατί τα δύο χρόνια παραμονή στην Ελλάδα; Γιατί η ενεργή οικονομική – φορολογική σχέση με την Ελλάδα; Γιατί τίθενται όλοι αυτοί οι περιορισμοί; Επίσης, η πρόβλεψη να προσέρχονται οι ομογενείς στα κατά τόπους προξενεία και πρεσβείες για να ψηφίσουν δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα, καθώς όσοι τελικά κατορθώσουν να ικανοποιήσουν τα άλλα κριτήρια που τίθενται θα δυσκολεύονται, λόγω των μεγάλων αποστάσεων που υπάρχουν στην Αμερική, στον Καναδά και στην Αυστραλία, να επισκεφθούν το πλησιέστερο ελληνικό προξενείο ή πρεσβεία», σημειώνουν, τονίζοντας παράλληλα πως με αυτό τον τρόπο τουλάχιστον στην Αυστραλία αποκλείεται το 90% των συμπατριωτών μας από την ψήφο.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 130 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Πόλεμος διπλωματίας στη Μεσόγειο – Απαιτείται εθνική συνεννόηση τώρα