Στην Αθήνα τα ευρωπαϊκά «Οσκαρ» 2020 φοιτητικής επιχειρηματικότητας10 Φεβρουαρίου 2020 · Ώρα δημοσίευσης: 6:29 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 6:57 μμ


Επιβράβευση για τη χώρα μας η διοργάνωση του σπουδαίου πανευρωπαϊκού διαγωνισμού, όπου κορυφαία στελέχη θα βραβεύσουν φοιτητές που διακρίθηκαν σε έξυπνες επιχειρηματικές ιδέες.

Της Δήμητρας Μποφυλάτου
[email protected]

Το 2020 είναι η σημαντικότερη χρονιά στην ήδη 15χρονη ιστορία του Junior Achievement Greece, καθώς για πρώτη φορά αναλαμβάνει να φιλοξενήσει τον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό Junior Achievement Europe. Πρόκειται για τον φοιτητικό διαγωνισμό καινοτομίας και επιχειρηματικότητας JA Europe Enterprise Challenge 2020, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από τις 24 έως τις 27 Ιουνίου.

Στον διαγωνισμό συμμετέχουν είκοσι ευρωπαϊκές χώρες-μέλη του φημισμένου, παγκόσμιου εκπαιδευτικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού επιχειρηματικότητας Junior Achievement Worldwide και θα παραστούν οι CEO του JA Europe και του JA Worldwide, Salvatore Nigro και Asheesh Advani αντίστοιχα, καθώς και αξιωματούχοι από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και άλλες ηπείρους. Οι ομάδες που θα διαγωνιστούν θα συνοδεύονται από τους CEO και τους προέδρους του JA κάθε χώρας και από υψηλόβαθμα στελέχη πολυεθνικών επιχειρήσεων που υποστηρίζουν το JA και τις διαγωνιζόμενες φοιτητικές startup.

Κατά τη διάρκεια των τριών ημερών που διαρκεί ο διαγωνισμός το JA Greece θα έχει την ευκαιρία να αναδείξει τη χώρα μας σε κέντρο, όχι μόνο του αρχαίου πολιτισμού, αλλά και της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας.

Μιλώντας στη «Νέα Σελίδα» ο γενικός διευθυντής του Junior Achievement Greece και πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Junior Achievement Europe, Αργύρης Τζικόπουλος, δηλώνει: «Είναι ιδιαίτερα δυναμική η δημιουργία και ανάπτυξη startup επιχειρήσεων στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια κι από τον ενθουσιασμό που βλέπουμε στα παιδιά που συμμετέχουν στα πρότζεκτ επιχειρηματικότητας του Junior Achievement Greece στα σχολεία και τα πανεπιστήμια αλλά και τις διακρίσεις των ομάδων στην Ελλάδα και την Ευρώπη αισθανόμαστε ότι μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον».

Όπως τονίζει:

«Είναι απόλυτη ανάγκη να ενισχυθεί περισσότερο η επιχειρηματική σκέψη στα παιδιά, γι’ αυτό και το έργο του JA Greece δεν είναι απλώς σπουδαίο, είναι απαραίτητο για την Ελλάδα. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που έχουμε την ένθερμη υποστήριξη του πρωθυπουργού και της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, και συζητάμε την ένταξη του προγράμματος της μαθητικής εικονικής επιχείρησης σε όλα τα ελληνικά σχολεία. Είναι η πιο κατάλληλη χρονιά για τη διοργάνωση του πανευρωπαϊκού διαγωνισμού, στο πλαίσιο του οποίου θα δείξουμε ότι η χώρα μας είναι έτοιμη να κάνει πολύ μεγάλα βήματα μπροστά».

Η τελετή απονομής των ευρωπαϊκών βραβείων γίνεται με επισημότητα που θυμίζει βραβεία Οσκαρ για να δοθεί το μήνυμα στους φοιτητές που διαγωνίζονται ότι η διάκρισή τους είναι πολύ σημαντική και αξίζει τη μέγιστη τιμή.

Πρόκειται για μια παράδοση του Junior Achievement Europe, την οποία απολαμβάνουν ιδιαίτερα οι διαγωνιζόμενοι αλλά και οι προσκεκλημένοι.

Το gala dinner και η απονομή των βραβείων θα πραγματοποιηθούν το βράδυ της Παρασκευής 26 Ιουνίου στην αίθουσα «Banquet» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και θα υπάρχει κορυφαία εκπροσώπηση από τον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο της Ελλάδας.

H υπεύθυνη επικοινωνίας του Junior Achievement Greece, Μαρία Γιαννέτου, μιλώντας στη «Νέα Σελίδα» εξέφρασε τον ενθουσιασμό της για τη διοργάνωση:

«Είμαστε ενθουσιασμένοι για τη διοργάνωση στην Αθήνα του σπουδαίου πανευρωπαϊκού διαγωνισμού JA Europe, καθώς ήρθε ως επιβράβευση της εντυπωσιακής ανάπτυξης του οργανισμού μας τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

Στο JA Greece έχουμε βάλει την ψυχή μας στην προσπάθεια να εκθέσουμε τα παιδιά στην επιχειρηματικότητα και σε όλες τις καταπληκτικές εμπειρίες που τη συνοδεύουν, να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθηση των παιδιών και να τα ενθαρρύνουμε να κάνουν μεγάλα όνειρα για τη ζωή τους και την Ελλάδα. Αυτό το μεγάλο όνειρο, ο μεγάλος στόχος, είναι που κινητοποιεί τους νέους και τους οδηγεί στην επιτυχία.

Είναι πολύ τυχερή αυτή η νέα γενιά που υπάρχει το Junior Achievement Greece και καλούμε όλα τα παιδιά να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που τους προσφέρουμε -χωρίς κανένα κόστος- να πειραματιστούν με την επιχειρηματικότητα από τα σχολικά και φοιτητικά θρανία».

Ερχονται οι έξυπνες επιχειρηματικές ιδέες της νέας γενιάς


Ο πανευρωπαϊκός διαγωνισμός θα αποτελέσει την κορύφωση των πέντε σπουδαίων εκδηλώσεων του Junior Achievement Greece, στις οποίες θα παρουσιαστούν οι έξυπνες επιχειρηματικές ιδέες της νέας γενιάς της Ελλάδας, ενώ θα ξεδιπλωθούν το μεγάλο ταλέντο και ο ενθουσιασμός μαθητών και φοιτητών για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Η αρχή γίνεται με τις μαθητικές εμπορικές εκθέσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ακολουθούν οι δύο πανελλαδικοί διαγωνισμοί και τον Ιούνιο οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται με τον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό.

Οι εκδηλώσεις του Junior Achievement Greece για το 2020 ξεκινούν με τη Μαθητική Εμπορική Εκθεση Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου στο Mediterranean Cosmos (9.00-15.00) και αποτελεί την «επίσημη πρεμιέρα» των «επιχειρήσεων» που δημιούργησαν μαθητές και μαθήτριες 15 έως και 18 ετών τη σχολική χρονιά 2019-2020. Τα παιδιά από τα δημόσια και ιδιωτικά γυμνάσια και λύκεια της Βόρειας Ελλάδας και της Κρήτης που συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Μαθητική Εικονική Επιχείρηση 2020 έχουν για επτά ώρες το δικό τους «κατάστημα»! Τα παιδιά παρουσιάζουν με υπερηφάνεια και ενθουσιασμό την «επιχείρηση» που κατάφεραν να δημιουργήσουν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και θέτουν προς πώληση τα προϊόντα τους. Γίνεται αξιολόγηση από κριτική επιτροπή του JA Greece και στις 15.00 πραγματοποιείται τελετή απονομής βραβείων.

Ακολουθεί η Μαθητική Εμπορική Εκθεση Αθήνας την Παρασκευή 6 Μαρτίου στο Τhe Mall Athens (9.00-15.00). Εκεί οι μικροί «επιχειρηματίες» από δημόσια και ιδιωτικά γυμνάσια και λύκεια Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας αλλά και Κυκλάδων και Βορειοανατολικού Αιγαίου θα έχουν τα δικά τους καταστήματα.

Στην Αθήνα κορυφώνεται και ολοκληρώνεται η παρουσίαση των συμμετοχών στη Μαθητική Εικονική Επιχείρηση 2020 του JA Greece. Θα πραγματοποιηθεί αξιολόγηση και απονομή βραβείων στις 15.00.

Την Παρασκευή 8 Μαΐου στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού θα πραγματοποιηθεί ο 15ος πανελλαδικός τελικός μαθητικός διαγωνισμός για την «Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση 2020».

Θα διαγωνιστούν οι δέκα καλύτερες Μαθητικές Εικονικές Επιχειρήσεις 2020 και η νικήτρια ομάδα θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό του JA Europe, που θα πραγματοποιηθεί στις 24-26 Ιουλίου στην Πορτογαλία.

Στη συνέχεια, την Τρίτη 26 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί ο 6ος Πανελλαδικός Τελικός Φοιτητικός Διαγωνισμός «JA Start Up 2020» στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Η νικήτρια ομάδα του φοιτητικού προγράμματος – διαγωνισμού «JA StartUp 2020» θα διαγωνιστεί «εντός έδρας» στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό JA Europe Enterprise Challenge 2020, που θα γίνει στις 24-26 Ιουνίου για πρώτη φορά στην Αθήνα.

Τέλος, από 24 έως και 27 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί ο πανευρωπαϊκός τελικός φοιτητικός διαγωνισμός του JA Europe «JA Europe Enterprise Challenge 2020» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, επίσης στην αίθουσα «Banquet». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει fala dinner και απονομή βραβείων.

Μοναδικές ευκαιρίες στη νέα γενιά της Ελλάδας σε παγκόσμιο επίπεδο

Tο Junior Achievement Greece/Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων έχει αγαπηθεί από την ελληνική κοινωνία, καθώς υποστηρίζει ενεργά και με ψυχή τη νέα γενιά και συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.

Μέσα από τα πρότζεκτ επιχειρηματικότητας στα σχολεία και τα πανεπιστήμια γεμίζει τα παιδιά και τους νέους χαρά και αισιοδοξία, προσφέροντάς τους επιχειρηματικές γνώσεις, μοναδικές ευκαιρίες για διακρίσεις και διεθνή δικτύωση αλλά και όλες εκείνες τις ήπιες δεξιότητες που είναι απαραίτητες για τα επαγγέλματα του 21ου αιώνα (ομαδικότητα, επικοινωνία κ.ά.).

Παράλληλα, προσπαθεί δυναμικά να τοποθετήσει την Ελλάδα ψηλά στη μαθητική και νεανική επιχειρηματικότητα έτσι ώστε να αναδεικνύονται ολοένα και περισσότερο τα παιδιά μας εντός και εκτός Ελλάδας στο πλαίσιο του παγκόσμιου δικτύου του Junior Achievement και των πολυεθνικών επιχειρήσεων που το υποστηρίζουν.

To JA Worldwide, που ανακηρύχθηκε από το NGO Advisor στον 7ο καλύτερο μη κερδοσκοπικό οργανισμό στον κόσμο, έχει παραρτήματα σε όλες τις ΗΠΑ και σε 120 ακόμα χώρες και πρόσφατα συμπλήρωσε 100 χρόνια από την ίδρυσή του (1919-2019).

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του JA εστιάζουν στην εισαγωγή των παιδιών από τη σχολική κιόλας ηλικία στις βασικές έννοιες της επιχειρηματικότητας με απλουστευμένο τρόπο και μέσα από βιωματικές μαθησιακές διαδικασίες.

Σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς και εθελοντές-στελέχη εταιρειών που λειτουργούν ως μέντορες, οι μαθητές έρχονται σε επαφή με τον κόσμο των επιχειρήσεων, διευρύνουν τους ορίζοντές τους, ανακαλύπτουν τα ταλέντα τους και επιλέγουν το επάγγελμα που πραγματικά τους αρέσει και τους ταιριάζει. Τα προγράμματα του οργανισμού Junior Achievement έχουν αναγνωριστεί από το Γραφείο Επιχειρηματικότητας της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως «η καλύτερη εφαρμογή πρακτικής στην εκπαίδευση της επιχειρηματικότητας».

Στην Ελλάδα το JA Greece προσφέρει τα προγράμματά του στα σχολεία (δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο) και τα πανεπιστήμια εντελώς δωρεάν, με την υποστήριξη της NN, της MetLife, του Citi Foundation, της Εθνικής Τράπεζας και άλλων επιχειρήσεων.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Πτωχευτικό & κόκκινα δάνεια: Τα δύο στοιχήματα του ΥΠΟΙΚ