Συνταγή: Το πολίτικο κρουασάν



20 Σεπτεμβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 7:47 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 7:47 μμ


Τα σχολεία ξεκίνησαν και είναι καιρός να μπούμε στην κουζίνα και να ετοιμάσουμε ό,τι πιο νόστιμο για τους αγαπημένους μας. Ανακαλύψαμε ένα… πολίτικο κρουασάν από την Ελένη Ψυχούλη και το pirouni.gr.

της Δήμητρας Μποφυλάτου
[email protected]

Στα τούρκικα το λένε ayçöregi, κάτι που μεταφράζεται σαν τσουρέκι-μισοφέγγαρο. Σαν το σχήμα του.

Υλικά

  • 200 γρ. βούτυρο γάλακτος Lurpak σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 αυγό και 1 επιπλέον ασπράδι
  • 1/2 φλ. ζεστό γάλα
  • 1/2 φλ. ζάχαρη
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • λίγο αλάτι
  • αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει

Για τη γέμιση

  • 3 φλ. κέικ σοκολάτα
  • 1 κ.σ. κακάο
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 2 κ.σ. καρύδια ψιλοτριμμένα
  • 1 κ.σ. κανέλα
  • ξύσμα από 1 λεμόνι ή πορτοκάλι
  • μισό ποτηράκι γάλα
  • 1/2 φλ. σταφίδες ξανθές

Για την επικάλυψη

  • 1 κρόκος αυγού
  • αμύγδαλο φιλέ προαιρετικά

Εκτέλεση

Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε τη μαγιά διαλυμένη στο γάλα, τα αυγά, τη ζάχαρη και το αλάτι, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Στη συνέχεια ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι χτυπώντας συνεχώς, μέχρι να πάρουμε μια εύπλαστη, μαλακιά ζύμη. Τη βγάζουμε από το μίξερ, την πλάθουμε σε μπαλίτσα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί περίπου μία ώρα. Στο μεταξύ φτιάχνουμε τη γέμιση. Σ’ ένα μπολ τρίβουμε σε πολύ μικρά ψιχουλάκια το κέικ σοκολάτα. Προσθέτουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε με το χέρι μας, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Χωρίζουμε τη ζύμη στα δυο. Πλάθουμε σε μπαστούνι το κάθε μισό και μετά το κόβουμε σε κομμάτια, στο μέγεθος περίπου ενός μανταρινιού.

Πλάθουμε το κάθε κομματάκι σε μπαλάκι και μετά το ανοίγουμε με τον πλάστη σε χοντρό φύλλο. Βάζουμε στη μέση τη γέμιση, πλούσια -περίπου δύο κ.σ.- και τυλίγουμε σε ρολό. Πλάθουμε το ρολό να πάρει ωραίο σχήμα, του δίνουμε το σχήμα μισοφέγγαρου και πιέζουμε τις άκρες να γίνουν μυτερές. Βάζουμε τα κρουασάν σε ρηχό ταψί, πάνω σε λαδόκολλα. Χτυπάμε τον κρόκο αυγού με μία κ.γλ. νερό και με πινέλο τον απλώνουμε πάνω σε κάθε κρουασάν. Στην Τουρκία, μετά, περνούν με πιρούνι την επιφάνεια, κάτι που δίνει ριγέ τελικό αποτέλεσμα. Πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ, το πιέζουμε λίγο με τα δάχτυλά μας και ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Δημοσιεύτηκε στο «Page 2» στο φύλλο 119 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

Συνταγή: Ο μουσακάς.. αλλιώς