Συνταγή: Ο μουσακάς.. αλλιώς



20 Σεπτεμβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 3:46 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 7:37 μμ


Τα σχολεία ξεκίνησαν και είναι καιρός να μπούμε στην κουζίνα και να ετοιμάσουμε ό,τι πιο νόστιμο για τους αγαπημένους μας. Ανακαλύψαμε έναν… αλλιώτικο μουσακά από την Ελένη Ψυχούλη και το pirouni.gr.

της Δήμητρας Μποφυλάτου
[email protected]

Υλικά

Για τον κιμά

600 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
5 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
1 συσκευασία κονκασέ περασμένο από το μούλτι
1 κ.γλ. μείγμα μπαχαρικών για κρέας
1 κ.σ. κοφτή ζάχαρη
μερικοί κόκκοι μπαχάρι
1 κ.σ. βούτυρο αγελάδος Lurpak
1 ματσάκι ψιλοκομμένος μαϊντανός
αλάτι – πιπέρι

Για τα κολοκυθάκια

2 κιλά κολοκυθάκια κομμένα κατά μήκος σε μέτριες χοντρές φέτες
λίγο ελαιόλαδο
αλάτι

Για την μπεσαμέλ

4 κ.σ. βούτυρο γάλακτος Lurpak
5 κ.σ. αλεύρι
2 ποτήρια ζεστό γάλα
1 φλ. κίτρινο τριμμένο τυρί (regato και havarti ανάμεικτα)
1 αυγό
μοσχοκάρυδο στη μύτη του κουταλιού

Για την κρούστα

φρυγανιά, τριμμένο τυρί

Εκτέλεση

Σ’ ένα μεγάλο ρηχό ταψί απλώνουμε χαρτί ψησίματος. Απλώνουμε τα κολοκυθάκια, αλατίζουμε, ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να μαλακώσουν. Προσοχή: τα κολοκυθάκια έχουν πολύ νερό, που μπορεί να μείνει στο ταψί κι αυτό δεν είναι ωραίο. Γι’ αυτό καλύτερα είναι να ψήσουμε τα κολοκυθάκια νωρίτερα ή από την προηγούμενη και να τα αφήσουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν. Σ’ ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο, το ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά με το αλεύρι, ρίχνουμε το γάλα σταδιακά και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ. Εκτός φωτιάς, προσθέτουμε το τυρί, το αυγό και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε.

Για τον κιμά, ζεσταίνουμε καλά το ελαιόλαδο σε μια μικρή κατσαρόλα και σοτάρουμε σε πολύ δυνατή φωτιά, μαζί με τα μπαχαρικά, τον κιμά, μέχρι να «σπάσει» καλά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και φέρνουμε δύο τρεις βόλτες. Σβήνουμε με την ντομάτα. Ανακατεύουμε. Αλατίζουμε, ρίχνουμε μισό ποτήρι νερό και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τον κιμά να σιγομαγειρευτεί για μισή ώρα. Οταν είναι έτοιμος, ρίχνουμε το βούτυρο και αφήνουμε να πάρει άλλη μια βράση -που θα τον δέσει καλύτερα- και τέλος τον μαϊντανό. Σε ένα ταψί ή πυρέξ μέτριο στρώνουμε μία δόση κολοκυθάκια, από πάνω απλώνουμε λίγο κιμά και λίγη μπεσαμέλ. Συνεχίζουμε με την ίδια λογική τις στρώσεις και τελειώνουμε με μπεσαμέλ. Προαιρετικά σε κάθε στρώση πασπαλίζουμε και με λίγο επιπλέον τυρί. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με τριμμένο τυρί και φρυγανιά. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια. Τρώγεται υπέροχα και κρύος.

Δημοσιεύτηκε στο «Page 2» στο φύλλο 119 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Πώς να είστε αδύνατες και υγιείς στην ηλικία 30-40 ετών