Τα δυνατά χαρτιά Μητσοτάκη στη συνάντηση με Τραμπ – Τι θα συζητήσουν πίσω από τις κλειστές πόρτες

Η θέση της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και αξιόπιστου συμμάχου των Αμερικανών το ατού του πρωθυπουργού για τη συνάντηση της Τρίτης με τον Ντόναλντ Τραμπ5 Ιανουαρίου 2020 · Ώρα δημοσίευσης: 7:30 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 8:43 μμ


  • Πρώτη δημοσίευση: 4 Ιανουαρίου 2020, 11:17 πμ
  • Τελευταία δημοσίευση: 5 Ιανουαρίου 2020, 7:30 μμ

Με την υπογραφή της συμφωνίας για τον EastMed στις βαλίτσες του ταξιδεύει στις ΗΠΑ ο Ελληνας πρωθυπουργός προκειμένου να συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου.

Του Θανάση Γερασιμίδη

 [email protected]

Με δύο άσους ο Μητσοτάκης στον Λευκό Οίκο

Το τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ είναι προγραμματισμένο για το μεσημέρι της ερχόμενης Τρίτης, ενώ η κύρια ατζέντα τόσο των δύο ανδρών όσο και των αντιπροσωπειών των δύο χωρών που θα συμμετάσχουν στις διευρυμένες συζητήσεις έχει διαμορφωθεί το προηγούμενο διάστημα. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη περίοδο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και υπό τη σκιά των ραγδαίων εξελίξεων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Για το ταξίδι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού -από τη μέρα που οριστικοποιήθηκε- έχουν εργαστεί πυρετωδώς τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και το υπουργείο Εξωτερικών. Οι άνθρωποι του κυβερνητικού επιτελείου μελέτησαν την κάθε λεπτομέρεια, καθώς στόχος είναι οι συναντήσεις στην Ουάσιγκτον να αποφέρουν τα μέγιστα δυνατά για την Ελλάδα τόσο σε γεωπολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Η προετοιμασία ήταν πολυεπίπεδη προκειμένου να κινητοποιηθούν η ομογένεια αλλά και τα πολιτικά και οικονομικά λόμπι των ΗΠΑ.

Με… πολυεπίπεδη ατζέντα στην Ουάσιγκτον

Στο επίκεντρο της συνάντησης του κ. Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ θα βρεθούν η προώθηση των στρατηγικών συμφερόντων Ελλάδας και ΗΠΑ για την ενίσχυση της σταθερότητας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, ο EastMed αλλά και η κατασκευή πλωτού τερματικού σταθμού στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, καθώς από τη συγκεκριμένη πόλη της Θράκης οι Αμερικανοί θέλουν να μεταφέρουν το δικό τους σχιστολιθικό αέριο.

Στο πλαίσιο των διευρυμένων συζητήσεων θα τεθούν η αμυντική συμφωνία για την αναβάθμιση των F-16 αλλά και η κοινή παραγωγή drones. Παράλληλα, ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει από τον Ντόναλντ Τραμπ στη σημασία της ασφάλειας των τηλεπικοινωνιών, ειδικά σε σχέση με το 5G, καθώς οι Αμερικανοί αλλά και το ΝΑΤΟ δεν επιθυμούν η Κίνα -για λόγους ασφαλείας, όπως αναφέρουν- να έχει μεγάλη διείσδυση στη συγκεκριμένη τεχνολογία σε χώρες της Ευρώπης αλλά και σε όσες συνεργάζονται με τις ΗΠΑ. Την ίδια ώρα, πάντως, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού βλέπουν πολύ θετικά την υλοποίηση του αγωγού EastMed για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου μέσω Ελλάδας στην Ευρώπη, καθώς πιστεύουν ότι το συγκεκριμένο έργο θα συμβάλει στη διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας της Γηραιάς Ηπείρου.

Εκτός από τον Αμερικανό Πρόεδρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο, Μάικλ Πενς, και τον υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο. 

«Στις συναντήσεις αυτές ο πρωθυπουργός θα αναδείξει την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη γειτονιά μας και τον πιο σταθερό και αξιόπιστο σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή μας. Θα έχει την ευκαιρία να αναπτύξει τις ελληνικές θέσεις για τα εθνικά μας ζητήματα και το άκυρο “μνημόνιο” μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, τη βούλησή μας για διμερή αμυντική συνεργασία και αναβάθμιση του εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεών μας», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, και πρόσθεσε: «Στις συναντήσεις αυτές θα τεθούν επίσης θέματα διμερούς συνεργασίας σε πάρα πολλούς τομείς, από τις τηλεπικοινωνίες και τις τεχνολογικές εξελίξεις μέχρι τα θέματα παιδείας. Η ατζέντα περιλαμβάνει, βεβαίως, και τις επενδύσεις, από την ενέργεια μέχρι τον τουρισμό και από τον χρηματοπιστωτικό τομέα μέχρι τα ζητήματα των νέων τεχνολογιών».

Γεωπολιτικά «θέλω» και αμυντικές συμφωνίες

Η θέση της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και η υπογραφή της συμφωνίας για τον EastMed αποτελούν τα δύο ισχυρά όπλα και διαπραγματευτικά εργαλεία που έχει στη φαρέτρα του ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει από τον Ντόναλντ Τραμπ την ξεκάθαρη υποστήριξη των ΗΠΑ στη χώρα μας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα αλλά και τους κινδύνους που εγκυμονούν οι παράνομες ενέργειες της Αγκυρας στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, ειδικά και μετά τη συμφωνία για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων που υπέγραψε η γειτονική μας χώρα με τη Λιβύη.

Μάλιστα, ο Ελληνας πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει στον Αμερικανό Πρόεδρο ότι το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να μένει αμέτοχο και να κρατά ίσες αποστάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όταν η Αγκυρα παραβιάζει κάθε έννοια του δικαίου της θάλασσας. Εκτός όμως από τις γεωπολιτικές αναφορές και τις αμυντικές συμφωνίες, στο τραπέζι των συζητήσεων θα μπει και ο τομέας της οικονομίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προβάλει για άλλη μια φορά την εικόνα που έχει η Ελλάδα μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου αλλά και τις ευκαιρίες που προσφέρει πλέον για επενδύσεις.

Τον Ελληνα πρωθυπουργό στις ΗΠΑ θα συνοδεύσουν ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Η αρχή θα γίνει από την ομογένεια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα φτάσει στις ΗΠΑ σήμερα (Κυριακή), ενώ ο πρώτος του σταθμός θα είναι η πόλη Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριντα. Εκεί θα έχει επαφές με την ελληνική ομογένεια, ενώ θα συναντηθεί και με τον δήμαρχο της πόλης, Χρυσόστομο Αλαχούζο, και με το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων Gus Bilirakis.

Στη συνέχεια, ο Ελληνας πρωθυπουργός θα συνομιλήσει με τους απόδημους Ελληνες στην εκδήλωση της ΑΧΕΠΑ, στην οποία θα συμμετάσχει και η Παγκρητική Ενωση Αμερικής. Την επόμενη μέρα ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στην εορτή των Θεοφανίων. Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη, θα παρακολουθήσει τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Τάρπον Σπρινγκς και θα παραστεί στην τελετή κατάδυσης του Τίμιου Σταυρού.

Στις 7 Ιανουαρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στην Ουάσιγκτον, όπου στις 9.50 τοπική ώρα (16.50 ώρα Ελλάδας) θα συναντηθεί με την ηγεσία του αμερικανικού think tank Atlantic Council, που ασχολείται με θέματα διεθνών σχέσεων, ενώ στη συνέχεια θα συμμετάσχει σε πάνελ με τον αντιπρόεδρο του Atlantic Council, Damon Wilson. Αμέσως μετά θα έχει τετ α τετ με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Kristalina Georgieva. Στις 14.00 (21.00 ώρα Ελλάδας) ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στον Λευκό Οίκο, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση θα ακολουθήσει συνάντηση διευρυμένων αντιπροσωπειών.

Μπαράζ επαφών θα έχει ο πρωθυπουργός και την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου. Αρχικά θα επισκεφτεί τη Γερουσία και θα συναντηθεί με μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, ενώ το επόμενο ραντεβού του θα είναι με τη διακομματική ηγεσία της Βουλής των Αντιπροσώπων. Στη συνέχεια θα παρευρεθεί σε γεύμα που θα παραθέσουν ομογενειακές οργανώσεις, ενώ τις μεσημεριανές ώρες της Τετάρτης θα έχει ραντεβού με Αμερικανούς επενδυτές.

Στις 18.00 της ίδιας μέρας (1 μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας) ο κ. Μητσοτάκης θα παραστεί στη δεξίωση που θα παραθέσουν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικλ Πενς, και ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, όπου θα βρίσκονται περίπου 300 προσωπικότητες ελληνοαμερικανικού ενδιαφέροντος. Μετά την επιστροφή του από την Αμερική ο κ. Μητσοτάκης θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 135 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφόρησε την Κυριακή 5 Ιανουαρίου.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Κόμμα της «κανονικότητας» το 2020 ο ΣΥΡΙΖΑ