Ψήφος Ελλήνων εξωτερικού: Οι συγκλίσεις και η εξίσωση των «200»

Η διαμόρφωση ενός νέου πολιτικού τοπίου διαφαίνεται μετά τις συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς - Πού συμφώνησαν και με ποιους όρους13 Οκτωβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 7:05 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 7:12 μμ


  • Πρώτη δημοσίευση: 12 Οκτωβρίου 2019, 1:29 μμ 
  • Τελευταία δημοσίευση: 13 Οκτωβρίου 2019, 7:02 μμ

Την εξίσωση που θα φέρει τα 200 «ναι» ώστε να περάσει η νομοθετική πρωτοβουλία που θα λάβει η κυβέρνηση για την ψήφο των αποδήμων φαίνεται να λύνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τις συναντήσεις που είχε με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

Του Θανάση Γερασιμίδη

[email protected]

Της Γεωργίας Σαδανά

[email protected]

Ο πρωθυπουργός, όπως είχε εξαγγείλει προεκλογικά αλλά και κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα σκοπεύει να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο που θα επιτρέπει στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους. Στο πλαίσιο αυτό, την περασμένη Παρασκευή είχε διαδοχικά τετ α τετ με τον Αλέξη Τσίπρα, τη Φώφη Γεννηματά, τον Δημήτρη Κουτσούμπα, τον Κυριάκο Βελόπουλο και τον Γιάνη Βαρουφάκη. Όπως ανέφερε και η ανακοίνωση που εξέδωσε το Μέγαρο Μαξίμου μετά το πέρας των συνομιλιών, ο πρωθυπουργός προσήλθε με ανοιχτό πνεύμα και διάθεση συνεννόησης.

Μάλιστα, από την πλευρά της κυβέρνησης γίνεται λόγος και για παραγωγική στάση των πολιτικών αρχηγών, οι οποίοι εξέφρασαν τις διαφωνίες τους για το συγκεκριμένο ζήτημα. Ωστόσο, τα πράγματα δείχνουν να κινούνται προς την κατεύθυνση που επιδιώκει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς τόσο οι αρχηγοί των κομμάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και το Μέγαρο Μαξίμου αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχουν μεγάλα εμπόδια για να βρεθεί η λύση που θα ικανοποιεί τις περισσότερες πλευρές.

«Η διαδικασία της άσκησης του δικαιώματος αυτού, καθώς και το πώς εκλέγονται οι αντιπρόσωποι των εκτός Επικρατείας εκλογέων είναι ζητήματα που αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης. Πάνω σε αυτά τα ζητήματα στις σημερινές συναντήσεις εκφράστηκαν διάφορες απόψεις. Φάνηκε, πάντως, ότι υπάρχει σοβαρό περιθώριο ουσιαστικής σύγκλισης για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης. Για τον σκοπό αυτό το υπουργείο Εσωτερικών θα συζητήσει μέσα σε έναν μήνα με εκπροσώπους των κομμάτων έτσι ώστε στη συνέχεια να έρθει ένα νομοσχέδιο στη Βουλή που να μπορεί να ψηφιστεί με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου.

Η μόνη άρνηση προήλθε από τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί είτε συμφώνησαν στις περισσότερες από τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού είτε έθεσαν κάποιους όρους προκειμένου να δώσουν τη θετική τους ψήφο όταν το νομοσχέδιο έρθει στη Βουλή.

Τσίπρας: «Κίνδυνος πολιτικής και θεσμικής εκτροπής»

Πρώτος το κατώφλι του γραφείου του πρωθυπουργού πέρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μολονότι το αποτέλεσμα της συνάντησής του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είχε εν πολλοίς προεξοφληθεί τις προηγούμενες μέρες, καθώς η Κουμουνδούρου διέβλεπε πίσω από την κυβερνητική απόπειρα ευρείας συναίνεσης «επικοινωνιακά σόου».

Τον τόνο, άλλωστε, της στάσης του απέναντι στην πρόσκληση Μητσοτάκη έδωσε την παραμονή της συνάντησής τους ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, εξηγώντας σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι θα είναι αρνητικός «αν η πρόταση της ΝΔ είναι να αφήσουμε ανοιχτούς τους εκλογικούς καταλόγους δυνητικά σε άλλα 10 εκατομμύρια πιθανών -μπορεί να συμβεί- εκλογέων, οι οποίοι θα καθορίζουν το αποτέλεσμα των εκλογών. Δεν έχει σημασία υπέρ ποιου ή έναντι ποιου» και ξεκαθάρισε ότι «εδώ μιλάμε θεσμικά. Θα καθορίζουν το αποτέλεσμα των εκλογών έναντι αυτών οι οποίοι ζουν, φορολογούνται και έχουν άμεσες συνέπειες από την εφαρμοζόμενη πολιτική 10 εκατομμύρια νέοι εκλογείς».

Επικράτεια αντί του συνόλου

Η κύρια διαφωνία της Κουμουνδούρου εντοπίζεται στο αν οι ψήφοι των Ελλήνων του εξωτερικού θα προσμετρώνται ή όχι στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα, ένσταση που την κρατά μακριά από τη διαφαινόμενη διακομματική συναίνεση, προτιμώντας οι ομογενείς να εκλέγουν μόνο βουλευτές Επικρατείας.

«Είμαστε φυσικά ανοιχτοί να συζητήσουμε και κάθε άλλη σχετική πρόταση που μπορεί να διευκολύνει την ψήφο των Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού. Με μία και μόνο προϋπόθεση: να μην επιχειρηθεί η ανάμειξη της ομογένειας σε παιχνίδια μικροκομματικών σκοπιμοτήτων με κρυφό και δόλιο στόχο την αλλοίωση των εκάστοτε πολιτικών συσχετισμών στο εσωτερικό της χώρας», εξήγησε ο κ. Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό κι έσπευσε να προειδοποιήσει από πλευράς του ότι «μια τέτοια σκοπιμότητα, πέραν της προφανούς θεσμικής ανευθυνότητας για όσους θα το επιχειρούσαν, θα διακινδύνευε και το πολυτιμότερο χαρακτηριστικό του απόδημου ελληνισμού, που είναι η ενότητα».

Παράλληλα, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης διευκρίνισε ότι «επιθυμούμε την ψήφο τους και την εκλογή των εκπροσώπων τους στην ελληνική Βουλή» αλλά και ότι «θα μας βρει απέναντι οποιαδήποτε πρόταση το επιχειρήσει – να μετατρέψουμε τους Ελληνες του εξωτερικού σε αντικείμενο ψηφοθηρίας ή να χωρίσουμε τους ομογενειακούς τους συλλόγους ανάλογα με το κόμμα που υποστηρίζουν».

Η σκληρή στάση του κ. Τσίπρα απέναντι στην κυβερνητική πρόταση έκλεισε στην πραγματικότητα την πόρτα της σύμπνοιας με την Κουμουνδούρου, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να περιμένει να δει «και γραπτώς» τις τελικές προτάσεις του πρωθυπουργού, χωρίς να αναμένεται, ωστόσο, κάποια αλλαγή στη γραμμή πλεύσης του.

Βουνό ο Μητσοτάκης, θάλασσα η Γεννηματά

Τη σκυτάλη των συναντήσεων έλαβε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, η οποία κατέφθασε με πυκνό φάκελο θεμάτων. Παρότι ο κ. Μητσοτάκης της αποκάλυψε ότι τις κρίσιμες αποφάσεις του τις λαμβάνει στο βουνό κατά τη διάρκεια διακοπών, με την κυρία Γεννηματά να του αντιτείνει ότι η ίδια για τον ίδιο σκοπό προτιμά τη θάλασσα, η μερική αυτή διαφωνία τους ήταν η μοναδική σε ένα συναινετικό στην πράξη πολιτικό κλίμα.

Στη συζήτηση του πρωθυπουργού με την επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, που διήρκεσε 45 λεπτά, εκτός από τις συγκλίσεις που υπήρξαν στο ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων κατοίκων του εξωτερικού, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, προέκυψε και κλίμα συνεννόησης και για τα εθνικά θέματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης και η κυρία Γεννηματά συμφώνησαν ότι οι Ελληνες πολίτες του εξωτερικού πρέπει να ψηφίζουν και η ψήφος τους να προσμετράται στο εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ ταυτίστηκαν και στην άποψη ότι αυτοί που θα έχουν δικαίωμα ψήφου θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια και τους εκλογικούς καταλόγους.

Τρεις όροι από το ΚΚΕ

Στη συνέχεια, στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή μπήκε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας έθεσε ως κριτήρια την ύπαρξη ΑΦΜ, το εύλογο χρονικό διάστημα που λείπει κάποιος από την Ελλάδα, την αυτοπρόσωπη εκλογή, ενώ εμφανίστηκε θετικός στο να προσμετράται η ψήφος στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα. Σε περίπτωση που εκπληρωθούν οι τρεις παραπάνω όροι, ο Δημήτρης Κουτσούμπας εμφανίστηκε θετικός.

Ωστόσο, όπως και ο ίδιος ανέφερε μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, θα περιμένει να δει το σχέδιο νόμου στην τελική του μορφή για να αποφασίσει το ΚΚΕ τι θα πράξει. «Οπωσδήποτε πρέπει να εξασφαλιστεί η ψήφος των ομογενών, των Ελλήνων που ζουν, εργάζονται και σπουδάζουν σε άλλες χώρες με συγκεκριμένα κριτήρια. Αυτό που θέσαμε εμείς είναι η πάγια θέση του ΚΚΕ. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να έχουν σχέση με την Ελλάδα», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Ναι» από Βελόπουλο

Απόλυτα σύμφωνος στο θέμα της ψήφου των ομογενών είναι ο Κυριάκος Βελόπουλος. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό δήλωσε: «Ως άνθρωπος της ομογένειας και παιδί μεταναστών θεωρώ ανεπίτρεπτο Ελληνες του εξωτερικού να μην μπορούν να ψηφίσουν, καθώς ο νόστος και η αγάπη που νιώθουν για την πατρίδα τους είναι η πιο περίτρανη απόδειξη της ανάγκης κατοχύρωσης του δικαιώματός τους στην ψήφο!».

Υπέρ και ο Βαρουφάκης

«Συμφωνήσαμε», είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και πρόσθεσε: «Να σας θυμίσω ότι είμαστε το μόνο κόμμα που στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας είχαμε δύο εξαιρετικούς απόδημους και να σας θυμίσω επίσης ότι ήδη από τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων ήμουν ο μόνος πολιτικός αρχηγός που μίλησε καθαρά υπέρ της ψήφου των αποδήμων και, μάλιστα, υπέρ της ενεργοποίησής τους μέσα από τη δημιουργία εκλογικών περιφερειών απόδημων Ελλήνων».

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, η συζήτηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έγινε σε καλό κλίμα, ενώ ανέφερε στον πρωθυπουργό ότι είναι κατά της επιστολικής ψήφου και ότι οι Ελληνες του εξωτερικού θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ψηφίζουν στα προξενεία. Παράλληλα, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 πρότεινε να δημιουργηθούν Εκλογικές Περιφέρειες Εξωτερικού για τους αποδήμους που έφυγαν μετανάστες κατά το παρελθόν.

Στο βάθος και το… Προεδρικό Μέγαρο

Από την ατζέντα της -διεξοδικής όπως αποδείχτηκε- συζήτησης μεταξύ του πρωθυπουργού και της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής δεν απουσίασε και η προεδρική εκλογή, ζήτημα που έθιξαν από κοινού για δεύτερη φορά, αφού είχε προηγηθεί άλλος ένας σχετικός τους διάλογος, όπως έχει αναδείξει η «Νέα Σελίδα».

Μολονότι η κυρία Γεννηματά έχει επιλέξει να μιλήσει δημοσίως για τη θέση της, ζητώντας να διατηρηθεί η πολιτική παράδοση που θέλει να εκλέγεται κεντροαριστερών καταβολών Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε περιόδους διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία, ο κ. Μητσοτάκης μετέθεσε την τελική του απόφαση για τις διακοπές των Χριστουγέννων προκειμένου να αποφασίσει τότε και χωρίς πίεση το πρόσωπο που θα προτείνει.

Ραντεβού την Πρωτοχρονιά

Μητσοτάκης: Ξέρω ότι η άποψή σας είναι να αποσυνδέεται η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τις πρόωρες εκλογές.

Γεννηματά: Ναι, έχουμε κάνει αυτή την πρόταση από το 2016. Αλλά να μην φτάσουμε στο άλλο άκρο, να εκλέγεται μονοκομματικός πρόεδρος με 151 ψήφους.

Μητσοτάκης: Αυτό δεν είναι μόνο θέμα διαδικασίας, αλλά και προσώπου.

Γεννηματά: Σκέφτεσαι κάτι; Εχεις κάποιον στο μυαλό σου;

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 123 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφόρησε την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Νίκος Φίλης στη «Νέα Σελίδα»: Η αναγκαία διεύρυνση επιβάλλει πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες